De Branderpikkers zien populariteit van darts groeien

Peter Demey speelt af en toe ook darts in zijn eigen garage. (foto EG)
Peter Demey speelt af en toe ook darts in zijn eigen garage. (foto EG)
Redactie KW

Dimitri Van den Bergh heeft ervoor gezorgd dat darts ook in ons land enorm aan populariteit gewonnen heeft. In café De Gouden Brander in Vlamertinge wordt al sinds 1965 met pijltjes naar een dartsblok gegooid.

In 1965 werd de vogelpikmaatschappij De Branderpikkers in café De Gouden Brander opgericht door Roger Nuyttens, Julien Goeman en Willy Techel. “Aanvankelijk speelde men vogelpik op een Belgisch blok”, vertelt Peter Demey (53), die in de De Montmorencystraat in Vlamertinge woont. Samen met zijn tweelingbroer Hans uit de Casselstraat en Dirk Bouton (51) leidt hij de vereniging in goede banen.

“Elk derde weekend van de maand, van februari tot januari het jaar daarop, wordt er op drie blokken darts gespeeld. Intussen is de club uitgegroeid tot 115 leden, maar we hebben ooit nog 125 dartsspelers in onze rangen gehad. De Branderpikkers is een mix van verschillende leeftijdsgroepen met jongeren vanaf 18 jaar tot 70-plussers. Er wordt gespeeld in twee reeksen en een damesreeks, en die laatste telt meer dan 40 speelsters.”

Enkel amusement

“Uiteraard zijn we een club waarin darts enkel voor het amusement wordt gespeeld”, vervolgt Peter Demey. “We hadden ooit Bjorn Bauden in onze club, maar die speelde darts buiten categorie. Bjorn werd elk jaar kampioen en de rest speelde enkel voor de tweede plaats. Intussen is hij overgestapt naar competitiedarts en speelt hij tornooien. Hij gooide vanop 2,37 meter terwijl wij op slechts 2 meter van het blok staan.”

De sport is nu zo populair dat borden, pijltjes en truitjes nog moeilijk te verkrijgen zijn

“Om een dergelijk niveau te bereiken, moet je aanleg hebben en dagelijks toch twee tot drie uur trainen. Aan ons is dat niet besteed. Recent kreeg darts een enorme boost dankzij Dimitri Van den Bergh, Dancing Dimi . Uiteraard kwam dat door de tv-uitzending over de sport, wat je vroeger enkel via betaalzenders kon bekijken. Darts is een commerciële sport geworden, waarin heel wat geld omgaat. De entourage is ook enorm geëvolueerd. In de jaren ’80 werd darts geassocieerd met grote pinten drinken en zelfs roken op het podium. Die tijd is voorbij.”

Vriendengroep

“In onze club gaat het er absoluut niet commercieel aan toe en cheerleaders zie je hier ook niet dansen”, lacht Peter. “Negentig procent van onze leden gooit een dartspijltje voor het etentje dat we in februari organiseren en de barbecue die in juli op de agenda staat. Spijs en drank primeren een beetje op prestatie en resultaat. We hebben ooit overwogen om eens naar een WK darts te gaan, maar dat valt tussen Kerstmis en Nieuwjaar, wat niet past in ieders agenda.”

“Darts is een heel populaire sport geworden en wordt zelfs in bepaalde scholen gebruikt in het lessenpakket lichamelijke opvoeding, of in andere vakken, zoals taalvakken of muziekleer. Je kan dus niet ontkennen dat de sport een enorme vlucht vooruit heeft genomen. Het is zelfs zo erg dat borden, pijltjes en truitjes nog moeilijk te verkrijgen zijn. En dat allemaal door dat 26-jarig talent uit Antwerpen”, lacht Peter Demey. (EG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.