De Bakelandtvissers: “Corona verbrodde ons dertigste verjaardagsfeest”

Op de foto zien we v.l.n.r. Jerome Covemaecker, Angelino Debruyne, Franky Delcroix, Marc Deknock, Jean-Pierre Deruyter, Patrick Verstraete, Bart Debaere, Guy Vanstaen, Bart Covemaecker en Walther Warnez. (foto RB)
Redactie KW

Ook De Bakelandtvissers uit Langemark werden geteisterd door corona. Tijdens de lockdown mocht er niet gevist worden, maar ook nadien duurde het nog even vooraleer er opnieuw wedstrijden mochten plaatsvinden. “Ook de kampioenenviering en ons souper werden afgelast”, vertelt voorzitter Bart Covemaecker.

“We hebben een prachtig vijverpark met een grote poel in de vorm van een eend en daar kunnen we ons hartje ophalen in onze liefhebberij. Een wijze spreuk zegt trouwens ‘aan de rand van het water vind je vrienden voor later’. En dat kunnen wij weten. Corona stak jammer genoeg ook bij ons stokken in de wielen”, opent voorzitter Bart Covemaecker (38).

“Na het totale verbod kwam een versoepeling tot twee personen en vanaf 2 juli mochten we terug onbeperkt vissen. Op 26 juli organiseerden we onze eerste viswedstrijd volgens de coronarichtlijnen en… misschien weer de laatste. Door de coronacrisis kon ook de viering van ons 30-jarig bestaan niet doorgaan en ook de lidgelden konden niet ingezameld worden.”

“Ieder jaar maken we ook een klassement op. Zo kiezen we kampioenen met punten en gewicht. Wie het grootst aantal vissen vangt, wordt tot prins uitgeroepen en de titel van koning gaat naar degene die de zwaarste vis bovenhaalt.”

Vis terugwerpen

“Na de wedstrijden wordt de vis gewogen en daarna terug in de vijver gedropt. Met een visverlof mag je het jaar rond vissen vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Een dagvergunning kost 5 euro en voor een jaarabonnement betaal je 20 euro”, legt Bart Covemaecker uit.

“Op zaterdag 23 november 1989 werden de eerste vislijnen van de Bakelandtvissers in de vijver gegooid. Bestuursleden en leden vergaderen al vanaf het eerste moment en nog steeds in het clublokaal De Frontduif. Ons doel was: mensen bijeenbrengen voor een prettige hobby in de mooie, rustige natuur van het vijverpark. Naast de visvergunningen staan wij ook in voor het onderhoud van de vijver en het bepoten van de vijver met karpers, zeelt, brasem en voorn. De grootste ooit gevangen vis in de vijver was een meter lang en woog 8 kg.”

Guy Vanstaen (65) is de trouwe secretaris van de Bakelandtvissers. “Ik gooi mijn lijnen ook uit bij de club Altijd Beet in Diksmuide en bij de Adinkerkse Noordvissers. We zitten ook buiten de wedstrijden regelmatig vissend bijeen aan de vijver, waarvan wij voor een groot deel het beheer in handen hebben. Ooit werd ik koning in onze club met een kanjer van een karper, die woog 4,400 kg.” Eén iets moet hem nog van het hart: “Het vijverpark zou men wat fietsonvriendelijker kunnen maken”, zegt Guy Vanstaen. “Sommigen maken er met hun fiets een ware racewedstrijd van. Vooral de e-bikes halen daar hoge snelheden. Een gevaar voor wandelaars en vissers.”

124 vissen in drie uur

Ook penningmeester Walther Warnez (64) is trouw lid van de club. “In 1970 vormde ik samen met nog enkele visliefhebbers een ploeg tijdens het intergemeentenspel Langemark-Kortemark en wij wonnen”, vertelt hij nog altijd trots. “Ik werd gebeten door deze liefhebberij en werd ook nog lid van de Adinkerkse Noordvissers, de Beverse Sportvissers en de Rekkemse Maandagvissers”, vertelt Walter. “Met een vaste lijn was een karper van 8 kg mijn grootste trofee. Ooit haalde ik in een wedstrijd van drie uur 124 vissen boven.” (RB)

De Bakelandtvissers

Opgericht in: 1989.

Voorzitter: Bart Covemaecker.

Aantal leden: 22.

Lokaal: De Frontduif.

Het bestuur van De Bakelandtvissers bestaat naast voorzitter Bart Covemaecker verder uit secretaris Guy Vanstaen, penningmeester Walther Warnez en commissaris Kristof Degraeve.