Davy Rosseel en Jasminka Poppe zijn nieuwe voorzitters Beweging.net Tielt

Davy Rosseel en Jasminka Poppe zijn de nieuwe voorzitters.© foto KV
Davy Rosseel en Jasminka Poppe zijn de nieuwe voorzitters.© foto KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Na zijn jarenlange inzet als voorzitter van Beweging.net Tielt geeft Jacques Poppe de fakkel door aan zijn kleindochter Jasminka Poppe (26), die het voorzitterschap deelt met Davy Rosseel (42). Het is de eerste keer in Tielt dat het voorzitterschap gedeeld wordt. Wie zijn deze nieuwe werkkrachten en hoe verliepen hun eerste dagen?

Dag Jasminka en Davy, stel jullie zelf even voor aan de mensen die jullie nog niet kennen.

Jasminka: “Ik ben Jasminka Poppe, 26 jaar en geboren en getogen in Tielt. Ik werk bij Beweging.net West-Vlaanderen, ben actief gemeenteraadslid in Tielt en ook nog bestuurslid in verschillende verenigingen.”

Davy: “En ik ben Davy Rosseel, 42 jaar. Ik ben ook gemeenteraadslid in Tielt en werk als leerlingenbegeleider in het VTI in Tielt. Daarnaast ben ik actief in de lokale werking van Beweging.net Aarsele en de parochiale werking en toneelvereniging van Aarsele.”

Wat is Beweging.net?

Davy: (lacht) “Wij zorgen ervoor dat de mayonaise pakt.”

Jasminka: “Ja, wij zijn eigenlijk een netwerk van de lokale bewegingspunten en partnerorganisaties in Tielt, Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle. Denk maar aan de Femma, Okra, ACV… en wij hebben twee belangrijke taken: ten eerste zorg dragen voor ons netwerk en de leden van onze verenigingen met elkaar verbinden en ten tweede invloed uitoefenen op de lokale politiek door deel uit te maken van het beleid, maar ook door de politiek dichter bij de mensen te brengen. Onlangs hebben we een info- en debatavond georganiseerd waarbij de leden vragen konden stellen aan onze burgemeester.”

Die avond was jullie eerste activiteit als nieuwe voorzitters, hoe is die verlopen?

Davy: “Dat is eigenlijk heel positief onthaald geweest door het aanwezige publiek. We hebben ook een divers publiek kunnen bereiken.”

Jasminka: “Er was ongeveer 20 man aanwezig, daar zijn we tevreden mee. Het was vooral de bedoeling dat de inwoners hun bezorgdheden over de huisvesting in Tielt konden aankaarten. De Gemeentelijke Spiegel en de UGent hebben cijfers verzameld rond onder andere huisvesting: wat doet de Tieltse bouwmaatschappij, hoelang zijn de wachtlijsten, zijn er genoeg sociale woningen…”

Wat heeft Beweging.net nog al gerealiseerd?

Jasminka: “Drie jaar geleden hebben wij de Fietsbieb opgericht, waar kinderfietsen ontleend kunnen worden. We hebben toen ook mee het fietsbeleid opgesteld en de gevaarlijke fiets- en voetpaden in kaart gebracht.”

Davy: “Maar ook het kurkenproject waarmee we kurken verzamelen die naar een sociale tewerkstellingsplaats gaan. Lokaal organiseren we ook activiteiten rond week van de vrijwilliger of de ‘Graag Traag’-actie in de straten.”

Op welke topics willen jullie nog inspelen?

Jasminka: “We zijn met Beweging.net West-Vlaanderen druk bezig met de ‘Te koop, te huur, te duur’-campagne waarmee we de hoge prijzen op de private woningmarkt willen aankaarten. Vaak denken mensen dat die beslissingen enkel op Vlaams niveau gemaakt worden, maar eigenlijk kan een lokaal bestuur daar al veel doen.”

Davy: “Ook bij de jeugd kunnen en moeten we nog veel veranderen. In Aarsele bijvoorbeeld is er nood aan een speelplein.”

Er is tussen jullie een leeftijdsverschil van bijna 20 jaar, merken jullie dat?

Davy: “Ik voel me nog jong hé. Ik beschouw dat zeker niet als iets negatiefs. Onze samenwerking op de gemeenteraad is ook top, dus dat kan alleen maar aanvullend werken, denk ik.”

Jasminka: “Ik denk wel dat ik misschien impulsiever ben en Davy iets rustiger. Hij kan me dan wel temperen daarin. Eigenlijk voel ik niet echt een leeftijdsverschil.”

Zoeken jullie nog naar verjonging binnen Beweging.net Tielt?

Jasminka: “Ja, we merken wel dat jonge kernleden belangrijk zijn. Zeker door corona zijn we bang om de mensen die digitaal iets minder sterk staan te verliezen.”

Davy: “Het is niet gemakkelijk om online activiteiten te organiseren, maar die kleine dingen betekenen vaak heel veel voor onze leden.”

Jasminka: “We willen ook af van het christelijke aspect dat Beweging.net vroeger met zich meedroeg. Wie zijn schouders wil zetten onder het verenigingsleven en interesse heeft in lokale politiek, mag zich zeker aanmelden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.