Davidsfonds ziet weinig leden opdagen op ‘Vers Geperst’

Met respect voor de coronamaatregelen kon het Davidsfonds Menen toch de jaarlijkse boekenbeurs organiseren. © WO
Redactie KW

Davidsfonds doet aan cultuur- en boekenverspreiding in de ruime zin van het woord, horen we van voorzitter Jean-Pierre Rosseel van Davidsfonds Menen. “Ook willen we verbinden. Het sociaal contact is erg belangrijk voor onze leden, want cultuur beleef je liefst samen.” Maar door corona lokte ‘Vers Geperst’, het startevenement van het nieuwe werkjaar, minder leden dan anders.

Begin september moest Davidsfonds Menen afscheid nemen van de 92-jarige oud-voorzitter en boegbeeld Walter Desmet. “Hij heeft heel veel betekend voor het cultuurleven in Menen en was de stuwende kracht achter de oprichting van de stedelijke openbare bibliotheek”, weet Jean-Pierre Rosseel. “Hij slaagde erin om negen kleine lokale bibliotheekjes te verenigen in één grote stadsbibliotheek. In een extra periodiekje, dat je ook kan nalezen op onze Facebookpagina, brengen we een passend eerbetoon aan Walter met getuigenissen van bestuursleden en vrienden.”

Open voor iedereen

Doorheen de decennia is het Davidsfonds geëvolueerd van een Vlaams-katholieke naar een pluralistische cultuurvereniging. “Onze vereniging staat open voor iedereen. Ook niet-leden zijn welkom op onze activiteiten, mits het betalen van een kleine bijdrage. Een aantal activiteiten bieden we gratis aan aan onze leden. Ook proberen we samen te werken met andere verenigingen zoals Markant en de Wereldraad. In het verleden was dat het geval voor lezingen met Rudi Vranckx, Bjorn Soenens, Peter Verlinden… Zo’n evenement kunnen we alleen niet aan. Door samen te werken bereiken we bovendien een ruimer publiek. Maar ik vrees dat een dergelijke lezing niet meer voor dit seizoen zal zijn”, zucht de voorzitter.

“Het aantal leden daalt ook. De huidige generatie is anders. Vroeger ging men een engagement aan voor een bepaalde vereniging, vandaag gebeurt dat niet meer. Dat heeft ook een weerslag op ons bestuur. We zijn aan verjonging toe, maar het is niet eenvoudig om mensen te vinden die zich willen engageren.”

Vers geperst

Het nieuwe werkjaar ging op 4 oktober van start in het Sint-Aloysiuscollege met de boekenbeurs ‘Vers Geperst’. Het volledige boekenpakket van Davidsfonds Leuven – van kunstboeken tot jeugdboeken – kon je er inkijken. “‘Vers Geperst’ is meteen ook het jaarlijkse inschrijvingsmoment voor onze leden”, aldus de voorzitter. “Bij aankoop van 40 euro uit ons aanbod word je lid van DF Leuven en krijg je er gratis de ledenkaart van DF Menen er bovenop. Met de nationale lidkaart kan je korting krijgen bij museumbezoeken en cultuurevenementen. Je kan ook enkel lid worden van DF Menen mits betaling van 15 euro”, horen we.

“Het is niet eenvoudig om mensen te vinden die zich willen engageren” – Jean-Pierre Rosseel

“In tegenstelling tot andere afdelingen hebben we het toch aangedurfd om in deze coronatijden ‘Vers Geperst’ te organiseren. Vooraf vreesde ik wel voor een beperkte opkomst, en dat was uiteindelijk ook zo. Ik schat dat we slechts half zoveel bezoekers hadden als andere jaren. We spannen ons nu extra in om al onze leden aan boord te houden. Elk bestuurslid contacteert een aantal leden om te vragen of ze hun lidmaatschap willen verlengen. Maar de kans is reëel dat er enkelen afhaken.”

Vorig seizoen zag de Meense Davidsfondsafdeling door de coronaperikelen een aantal activiteiten wegvallen. “Een geplande daguitstap naar Duinkerke hebben we verschoven naar eind mei volgend jaar. Ook de natuurwandeling in het Diefhondbos, met aansluitend een barbecue om het werkjaar af te sluiten, is een jaartje opgeschoven. Een bezoek aan het wijndomein Klein Rijselhoek in Loker hebben we inmiddels wel al kunnen afwerken in september.”

Treintrip

En dan was er ook nog de Junior Journalistwedstrijd, de jaarlijkse opstelwedstrijd. “De officiële prijsuitreiking in maart kon niet doorgaan, wat best wel jammer was voor de laureaten. Want zo’n prijsuitreiking is altijd een blijk van appreciatie voor hun opstelwerkjes en motiveert ook de jongeren om in de toekomst te blijven schrijven. Want dat gebeurt nu te weinig, de jeugd is nu te veel bezig met de nieuwe techniek op hun smartphone.”

Dit najaar staat er nog een museumbezoek aan de Vanhaerents Art Collection in Brussel op de agenda. “Maar of dat zal doorgaan, is nog onzeker. De tickets zijn al besteld, het is de bedoeling dat we met de trein gaan en daarbij gebruik maken van de Hello Belgium-reispas. Wat wel al afgelast is, is een lezing door Carl Devos, die we samen met de afdelingen Lauwe en Rekkem organiseren. Die afgelasting is te wijten aan de uitgestelde opening van het nieuwe ontmoetingscentrum in Lauwe, waar de lezing zou plaatsvinden. Voor onze andere activiteiten is het wachten tot 2021 met onder andere ‘Toast Literair’, de lezing ‘Het Kongokorset’ door Herlinde Leyssens, een reisreportage van Wervikaan Dominiek Druart en een dauwtrip met ontbijt”, sluit voorzitter Jean-Pierre Rosseel af. (CB)

Davidsfonds Menen

Opgericht in: 1875. Davidsfonds Menen vierde in 2017 zijn 140-jarig bestaan. Was een van de eerste afdelingen bij de oprichting van DF Nationaal.

Voorzitter: Jean-Pierre Rosseel (68) is al een halve eeuw lid van het Davidsfonds. Na een eerste periode als voorzitter tussen 1983 en 2000, is hij sinds 2011 toe aan een tweede ambtstermijn als voorzitter van Davidsfonds Menen. “Dat tweede voorzitterschap is er gekomen na het overlijden van Riet Bouttery, die me in 2000 opgevolgd was als voorzitter. We keerden toen gewoon de rollen om: ik werd secretaris en zij voorzitter. Helaas werd ze in 2009 ziek.”

Ledenaantal: 100-tal.

Lokaal: Davidsfonds Menen werd destijds opgericht in het Sint-Aloysiuscollege. Nog elk jaar organiseert de vereniging er de activiteiten Vers Geperst en Toast Literair.