Davidsfonds Avelgem is bang voor de toekomst: “Je kwaad maken helpt je niet vooruit”

Ook de cultuursector kreeg vorige week opnieuw een zware klap te verduren. Alle cultuurhuizen moeten dicht, wat wil zeggen dat er dus ook geen evenementen meer kunnen plaatsvinden. Bij het Davidsfonds zijn ze van slag en weten ze niet wat hen te wachten staat.

Voorzitter Eric Marijsse hoopt ondanks de tegenslagen nog lang door te kunnen gaan. © MT

“Het is een ramp”, begint een radeloze Eric Marijsse, voorzitter van Davidsfonds Avelgem. Bij de eerste lockdown in maart probeerde hij op een creatieve manier contact te houden met zijn leden. “Op 11 maart hadden we nog een voorstelling van de oorlogsdagboeken van Stijn Streuvels en voor we het wisten, was dat ons laatste evenement in maanden tijd. Het belangrijkste gedeelte van onze vereniging is dat we gezellig in groep activiteiten doen en dat viel in een klap weg. Daarom besloten we om wekelijks gedichten naar elk lid te sturen, om zo de band te behouden.”

Geen Jan Verheyen

De Avelgemse vereniging organiseerde na die eerste lockdown slechts twee evenementen. “De eerste was onze boekenverkoop in september.” Wie lid wil worden, koopt namelijk tegen 40 euro boeken bij het Davidsfonds. “De tweede was de theatermonoloog van Leen Persijn waar er 30 mensen aanwezig waren. Als je weet dat Spikkerelle die hoeveelheid bezoekers voor corona tien keer kon vullen, dan was die opkomst natuurlijk niet zo spectaculair.”

Het is frustrerend dat we momenteel niets kunnen plannen – voorzitter Eric Marijsse

De organisatie keek vooral uit naar december, omdat er normaliter een bekende regisseur naar Avelgem zou afzakken. “Op 9 december hadden we ons paradepaardje voorzien. Dan zou Jan Verheyen komen praten over het mirakel van de Vlaamse film. Dat hebben we al afgezegd, want het zou ons te veel geld kosten mocht het plots dan toch niet meer kunnen plaatsvinden.”

In Avelgem hopen ze vooral dat hun leden het lidmaatschap verlengen. “Wie dat doet, krijgt een boek als een soort ‘sorrygeschenk’. We kopen die boeken aan van het Davidsfonds voor een schappelijke prijs. Van elk boek dat we verkopen, mogen we vijf procent van de verkoopprijs houden. Dat vult natuurlijk niet onze spaarkas, maar het helpt wel.”

Marge

De voorzitter hoopt voornamelijk dat de leden blijven steunen, ook in deze moeilijke tijden. “Ik hoor dat er afdelingen van het Davidsfonds gewoon stoppen. Dat wil ik uiteraard niet meemaken. We hebben wel een klein beetje marge met activiteiten die in het verleden goed opbrachten, maar hoe we dit jaar gaan doorkomen, dat weet ik nog niet.”

Ze vinden het frustrerend dat ze voorlopig niets kunnen plannen in de toekomst, omdat niemand weet hoe de situatie zal evolueren. “Je kan je wel kwaad maken, maar dat helpt je niet vooruit. We willen bijvoorbeeld een bescheiden nieuwjaarsdrink houden in januari, maar weten niet wat de maatregelen dan zullen zijn. Het is dus vervelend dat we dus weinig of geen perspectieven kunnen vooropstellen.”

Opgericht: op 15/09/1929.

Leden: 60 (gezinnen).

Bestuur: voorzitter Eric Marijsse, secretaris Jan Claerhout, penningmeester Jan Davidts.

Facebookpagina: Davidsfonds Avelgem.

(MT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.