Dansschool M’tjes Showcase klaar voor show op 18 juli

De meisjes tellen af naar hun jaarlijkse show op 18 juli. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Nadat Marijke Windelinckx de top van de danswereld achter zich liet, richtte ze dansschool M’tjes Showcase op. “De coronaperiode was een moeilijke tijd”, zucht Marijke. Hun uitgestelde show vindt plaats op 18 juli in de Koninklijke Stallingen.

Marijke richtte 14 jaar geleden dansschool M’tjes Showcase op. Geen reguliere dansschool zoals dertien in een dozijn, maar een dansschool waar er geen onderscheid wordt gemaakt tussen leeftijden. “Al van bij de start in 2004 geef ik zelf alle lessen binnen de school aan alle leeftijdscategorieën op maandag, woensdag en vrijdag”, vertelt Marijke. “De lessen worden gegeven aan alle leden samen, ongeacht hun leeftijd. Dat schept een band. We hebben leden die al sinds hun vijf jaar bij ons aangesloten zijn en nu op hun achttiende nog steeds deel uitmaken van ons team.”

Marijke, 42 jaar ondertussen, stond ooit aan de top van de danswereld in ons land. “Dat is ondertussen wel al eventjes geleden”, lacht ze. “Als tiener volgde ik les in de showbizzschool in Oostende. Dat was meteen de start van alles. Tijdens de schoolvakanties kreeg je als leerling de kans om lessen te volgen bij Studio Line in Londen. Ik greep die kans met beide handen. Uiteindelijk heeft het voor een groot deel mijn leven veranderd.”

Gouden Oog

Marijke danste kampioenschappen in jazz-dance. Ze werd twee keer Europees kampioen en eindigde ook een keer op de tweede plaats tijdens het Europees kampioenschap. “Via de showbizzschool konden we ook figuratie doen voor verschillende productiehuizen. Maar ik deed ook stand-ins voor televisieprogramma’s zoals Het Gouden Oog. Zo stond ik ooit samen op het podium met Tina Turner, Cliff Richard en Andrea Bocelli. Maar ik was ook veel te zien in Tien Om Te Zien op VTM bij optredens van Vlaamse artiesten. Dat zijn ervaring die je eeuwig bijblijven.” Maar aan alle mooie liedjes komt ook een einde. Marijke leerde iemand kennen, kreeg kinderen en haar danscarrière werd op de lange baan geschoven. Maar de danskriebel bleef aanwezig. “Een vriendin gaf me die duw die ik nodig had in de goede richting. Ik speelde al langer met het idee om een eigen dansschool op te richten. Ik wou enorm graag met kleintjes werken. Maar die stap leek groot. Tot een goede vriendin me zei dat ik mijn dromen moest najagen. Net dat was wat ik nodig had om uiteindelijk de stap te zetten en mijn eigen dansschool op te richten.”

Familie

In 2004 was het dan eindelijk zo ver. Marijke startte een dansschool voor eender welke leeftijd. “Ik had wel een groot netwerk van vrienden”, gaat Marijke verder. “Mond-aan-mond-reclame zorgde ervoor dat we meteen de nodige leden kregen. 14 jaar later ben ik blij dat ik die stap heb gezet. Het is echter nooit onze ambitie geweest om ons ledenaantal uit te breiden. Net dat is het leuke aan het geheel. We hebben leden van 5 jaar tot 18 jaar, maar iedereen kent elkaar. We zijn een grote familie. Veel dansscholen voeren op het einde van het dansseizoen een show op met alle technieken die ze tijdens het dansjaar hebben geleerd. Wij oefenen van vooraf aan op de show. Moeten we een techniek leren voor een bepaald onderdeel van de show, wel dan leren we die. Hoewel we eerder een familiale band hebben, moet er echter wel geluisterd worden tijdens de lessen. Daar ben ik heel streng in, maar de meisjes weten wat ze aan me hebben. Ze kunnen voor alles bij mij terecht.” Ook voor Marijke was de coronaperiode een harde tijd. “Toen we hoorden dat de lessen werden opgeschort heb ik me erg slecht gevoeld. Die dansschool is mijn leven. Maar we hielden de moed erin en probeerden online les te geven. Dat verliep niet helemaal van een leien dakje. We waren dan ook erg blij dat we terug konden herstarten in juni.”

Bijna uitverkocht

Normaal zouden de meisjes van M’tjes Showcase hun jaarlijkse show opvoeren op 6 juni. Corona liet dat echter niet toe en er werd een nieuwe datum geprikt op 18 juli. De show vindt plaats in de Koninklijke Stallingen. De toegang bedraagt 11 euro. Wie er graag wil bij zijn, moet snel zijn. De toegang is beperkt tot 200 aanwezigen en de show is bijna uitverkocht. Tickets bestellen kan via marijke.winke@hotmail.com.

M’tjes Showcase

Oprichter: Marijke Windelinckx (42)

Oprichtingsjaar: 2004

Aantal leden: Het aantal leden varieert van jaar tot jaar. Dit jaar waren er 20 meisjes.

Lokaal: M’tjes Showcase oefent al van bij de start in de spiegelzaal van de Koninklijke Stallingen. Daar wordt ook hun dansshow opgevoerd.