Dansgroep Adagio uit Veurne begint na 50 jaar aan nieuw tijdperk

Lore Booghs (links) en Charlotte Liefooghe. (foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Na 50 jaar begint dansgroep Adagio aan een nieuw tijdperk, met Charlotte Liefooghe (29) en Lore Booghs (23) als nieuw bestuur en Jan Verbeke die het duo aanvult met zijn managementcapaciteiten.

Toen Joseph Pattou pastoor werd in Veurne, wilde hij in de jaren 70 Nieuwstad tot een jonge, levendige wijk maken. Hij liet de jongeren een kerstspel organiseren waarbij werd gezongen, gemusiceerd en uitgebeeld… Zo ontstond jeugdgroep Choreo Nieuwstad, die verscheidene jaren een choreografie uitdokterde voor alle kerkelijke feesten.

Nieuwe naam

Daaruit groeide de dansgroep die in de jaren 90 verder ging als dansgroep Adagio met het accent op ‘dans’. Zo’n 30 jaar leidde voorzitter Daniel Noyelle de dansschool in goede banen, bijgestaan door zijn dochter Cindy, Jürgen Castelein, Richard Masscheleyn en Christine Depoover. Nu vonden ze dat het tijd werd om de jongere generatie de toekomst nieuw leven te laten inblazen, met vanaf januari 2021 een nieuwe naam!

De herinneringen aan memorabele evenementen blijven ze koesteren. Zo was er onder meer Anno 1900 Veurne, een optreden op de Paulusfeesten in Oostende, het concert met de Harmonie Sint-Cecilia van Stavele, het tv-optreden met de Veurnse Belleman voor het WK druiven vangen, het optreden met het Veurns Vocaal Ensemble rond Will Tura, de samenwerking met toneelgroep Sint-Lutgardis voor Blue Moon…

De huidige lesgevers van de kinder- en jeugdgroepen zijn Charlotte Liefooghe, Lore Booghs, Celine Bruneel, Ilse Vandromme, Yana Wyckaert, Lore Behaeghel en Noa Castelein.

Verschillende stijlen

Charlotte en Lore leggen uit: “Tijdens de repetities zorgen we eerst voor een goede opwarming. Daarna leren we de jongens en meisjes dansen in verschillende stijlen. Kinderen van het eerste tot en met het zesde leerjaar dansen op zaterdagvoormiddag. De nadruk ligt op een mix van hiphop, disco, hedendaagse dans, moderne dans en jazz. Op zondagochtend leven 12-plussers zich uit in moderne dans en hiphop.”

Sedert september 2018 kunnen kindjes van de tweede en derde kleuterklas ook terecht bij Dansgroep Adagio op zondagochtend voor ‘dans- en bewegingsspel’. Op donderdagavond dansen de 18-plussers onder leiding van Sieglinde Masscheleyn. Voor hen is dans eerder een vorm van conditietraining. Jaarlijks wordt voor de kinder- en jeugdgroepen een dansweekend georganiseerd waarbij ze les krijgen van een externe choreograaf. Zo proeven ze van een nieuwe stijl en aanpak.

“Door covid-19 vielen de dansweekends dit jaar in het water. Adagio verzorgt optredens op uitnodiging. Om de twee jaar presenteren we een eigen, grote dansshow, in de Zonnebloem of Furnevent. Dit jaar is er helaas geen sprake van optredens. Corona heeft ook voor de danssector grote gevolgen. Alle inkomsten van het hele jaar zijn verloren. De zomeroptredens zijn voor alle kinderen én hun ouders het hoogtepunt van het jaar en die moeten ze nu missen.”

Puzzelen met lessen

“We hopen uit de grond van ons hart dat alle leden enthousiast willen blijven dansen. Maar we moeten ook rekening houden met de coronaveiligheidsmaatregelen, die intussen alweer zijn veranderd. Het zal puzzelen zijn om onze danslessen te organiseren, want de overheid heeft beslist dat we 10 m² ruimte per persoon (12+) moeten voorzien.”

“De danssector in Vlaanderen staat hierdoor in rep en roer, want in Brussel en Wallonië hoeft dit niet! Voor jongere kinderen geldt de regel ook niet…”

Maar de geestdrift van Charlotte en Lore is niet te temperen. Zelf zijn ze al lid van de dansgroep sinds hun zevende. “Toen ik als kleuter een dansoptreden zag op de avondmarkt van Veurne, was ik meteen gefascineerd”, herinnert Charlotte zich. “Ik heb ook nooit een andere hobby gehad!”.

Groep G-dans

“Maar ik wel”, lacht Lore. “Ik heb minstens 15 hobby’s gehad, maar dansen is mijn grote passie. Ik danste eerst in Diksmuide, omdat je daar als kleuter al kon beginnen. Maar ik miste mijn vriendinnetjes en zo ben ik bij Adagio beland. Toen ze Charlotte en mij vroegen om les te geven – we waren toen 14 en 15 – vonden we dat een hele eer én een uitdaging! Als nieuw bestuur zien we nog meer uitdagingen! Niet dat we meteen alles zullen veranderen, maar nieuwe lessen modern voor beginners en voor gevorderden komen er zeker. Ook jongeren met een beperking moeten zich in dans kunnen uitleven. Dus starten we met een groep G-dans.”

Info: www.dansgroepadagio.be of Facebook.

Adagio

Dansgroep Adagio is ontstaan uit de jeugdgroep Choreo Nieuwstad, een initiatief van wijlen pastoor Joseph Pattou.

De eerste jongeren, vermoedelijk een 20-tal, repeteerden toen in de kerk. Anno 2020 telt Adagio 206 leden en startte na 50 jaar met een nieuw bestuur.

Voorzitter Charlotte Liefooghe krijgt de steun van bestuursleden Lore Booghs en Jan Verbeke.

De turnzaal van VBS De Droomvlieger is hun vaste danslokaal.

Er loopt momenteel een wedstrijd om een nieuwe naam te kiezen voor de dansschool.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.