Dansclub Matliss uit Ledegem start met een dansen voor mensen verstandelijke of lichamelijke beperking

Guido Goderis (foto JS) © Jan Stragier
Redactie KW

Dansclub Matliss start met een lessenreeks dansen voor mensen met zowel een verstandelijke als een lichamelijke beperking. “Want iedereen die muziek hoort, wordt gelukkig en wil bewegen”, aldus initiatiefnemer Guido Goderis.

Guido Goderis is al jarenlang gebeten door de danssport. Samen met zijn vrouw Francine startte hij begin de jaren 90 dansschool Mattliss op. Later werd hij ook voorzitter van de nationale dansliga. Guido gaf inmiddels al les aan honderden enthousiaste dansers. “Ik speelde al enkele jaren met het idee om ook mensen met een beperking aan het dansen te krijgen.”

Volgens Guido kunnen zowel personen met een verstandelijke als met een fysieke beperking erg genieten van dansen. “Wanneer we muziek horen, worden we gelukkig en willen we bewegen. Ook mensen met een beperking herleven helemaal. Ze willen hun gevoelens uiten en dat kan via dans.” Guido besloot om met dansclub Mattliss G-dans op te starten.

“Met Matliss traden we enkele jaren geleden op tijdens de Special Olympics. Toen ik de aanwezige sporters met een beperking zag meedansen, besefte ik dat ik moest starten met G-dans. Het enthousiasme was enorm. G-voetbal is inmiddels heel bekend, maar ook andere vormen van sport moeten toegankelijker worden voor mensen met een beperking.”

Op zaterdag 11 september organiseert Guido in de sporthal van Ledegem een proefles voor mensen met een beperking die eens willen kennis maken met G-dans. Om 9.30 uur is er een les met dansers met een verstandelijke beperking, een uurtje later is het de beurt aan dansers met een lichamelijke beperking en rolstoeldansers.

Echte meerwaarde

“Het wordt een serieuze uitdaging om de mensen met een beperking te bereiken, maar eenmaal men naar de lessen komt, zal men merken dat het dansen echt een meerwaarde biedt. De lessen gaan door in groep waardoor het een leuke, sociale activiteit wordt.” Indien de proefles op 11 september genoeg volk lokt, start de lessenreeks al een week later. “Tot eind december zullen er tien lessen zijn.”

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier