Dameskoor Cantiamo snakt naar repetities

Enkele jaren geleden namen de zussen Julie en Fien Vanneste de fakkel over.© TV
Enkele jaren geleden namen de zussen Julie en Fien Vanneste de fakkel over.© TV
Redactie KW

Cantiamo is een dameskoor dat voornamelijk pop- en musicalnummers brengt. De vereniging omschrijft zichzelf als een toffe groep vrouwen met een passie voor muziek en zang. De naam is afgeleid van het Italiaans en betekent ‘laten we zingen’. Enkele jaren geleden namen de zussen Julie en Fien Vanneste de fakkel over.

Cantiamo werd 12 jaar geleden opgericht door Veerle Vanquickelberghe. Drie jaar geleden verhuisde Veerle naar Frankrijk en namen Fien en Julie Vanneste de leiding van het dameskoor over. “Julie woont in Meulebeke en ik in Ruiselede”, steekt Fien van wal.

Harmonie Wakken

“We kwamen in contact met het koor via de harmonie van Wakken waar we beiden een instrument bespelen. We delen onze grootste hobby. Muziek is een heel belangrijke factor in ons leven. Als kind kwamen we er al snel mee in contact, want we komen uit een heel muzikale familie. Later kregen we de liefde voor de instrumenten ook te pakken. Julie speelt hobo en ik dwarsfluit, piccolo en piano. Al snel wilden we samen muziek maken en zingen. We hebben dan ook niet lang getwijfeld om samen deze nieuwe uitdaging aan te gaan en het koor van Veerle over te nemen.”

Open repetitie

“Momenteel telt onze vereniging 36 leden”, gaat Julie verder. “Elk jaar komen er nieuwe leden bij. Vaak gebeurt dat via leden die kennissen hebben met interesse in ons koor. Een open repetitie twee jaar geleden was ook een schot in de roos. Toen hebben veel nieuwe leden zich aangemeld en zijn ze gelukkig bij ons koor gebleven.”

Met 23 jaar is Fien momenteel de jongste. “We verwelkomen graag nieuwe leden, die de leeftijd hebben tussen 16 en 60 jaar. Wie al in het koor zat en tram zes ondertussen bereikt heeft, mag uiteraard wel blijven zingen in ons koor”, benadrukt het voorzittersduo.

In normale tijden repeteert het koor elke week.© GF
In normale tijden repeteert het koor elke week.© GF

Door de pandemie liggen de repetities momenteel stil, maar in normale tijden komt het dameskoor wekelijks samen om te repeteren. “We repeteren elke maandag anderhalf uur. Het zijn telkens leuke repetities. Elke twee jaar geeft het dameskoor een groot optreden, maar helaas hebben we daarvan als voorzitter nog niet kunnen proeven”, betreuren Julie en Fien.

Door de pandemie werd het grote optreden tot tweemaal toe afgelast. “De oorspronkelijke datum was vastgelegd op 14 maart 2020. Jammer genoeg kregen we een dag voordien het nieuws dat ons land in lockdown ging. Ons optreden werd dan verplaatst naar het najaar van 2020, maar dan zaten we opnieuw in lockdown. Nu mikken we op het najaar om ons optreden te laten doorgaan. Dat optreden heeft de toepasselijke naam Girlpower . Laten we hopen dat we deze keer wat meer geluk zullen hebben”, zegt Fien.

Groepsgevoel

“Door de huidige omstandigheden kunnen we momenteel ook niet repeteren. We hebben als bestuur de beslissing genomen om de repetities pas te hervatten als we weer onder normale omstandigheden kunnen oefenen. Na de eerste lockdown hebben we wel enkele repetities gehouden met mondmasker en minimum anderhalve meter afstand van elkaar. Het was een hele uitdaging, maar wel fijn om nog eens samen te kunnen repeteren en elkaar terug te zien. We hadden vooral veel plezier om weer samen te kunnen zingen. Voor heel wat leden was dat een welgekomen afleiding in deze moeilijke periode. We proberen nu af en toe online iets te organiseren met het koor, maar dat is niet evident voor een dameskoor dat als één geheel moet functioneren. We hopen dat we binnenkort weer kunnen repeteren. Het niet kunnen samenkomen is toch echt een groot gemis binnen ons koor”, vult Julie aan.

Julie en Fien hechten veel belang aan het groepsgevoel binnen Cantiamo. “We organiseren jaarlijks een daguitstap voor onze leden en om de twee jaar voorzien we een repetitieweekend voor hen. Binnen Cantiamo is iedereen gelijk. We maken enkel een onderscheid tussen de verschillende stemmen. Elke stem is trouwens even belangrijk. Hoewel niet iedereen even hoog of laag kan zingen, zorgen de verschillende stemtypes en zangkleuren voor die extra touch ”, aldus Julie.

Samenwerkingen

Julie en Fien kijken ook al vooruit. “We hopen dat we in de toekomst nog veel mooie optredens kunnen en mogen geven. We willen veel samenwerkingen aangaan. Mensen en verenigingen kunnen ons steeds contacteren om hun evenement op te luisteren. We doen dat met veel plezier, uiteraard in de mate van het mogelijke. We hopen dat we veel volk kunnen bekoren met onze engelenstemmetjes”, lacht Julie.

“Elke repetitie is leuk en uniek op zich. Met een bende vrouwen is er toch altijd plezier? Ons vorig repetitieweekend was trouwens eentje om nooit te vergeten.”

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.