Dameskoor Aimée Thonon: “We kijken uit naar eerste optreden in november”

Dameskoor Aimée Thonon is nog op zoek naar een vijftal extra leden. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het dameskoor Aimée Thonon gaf tijdens de lockdown online les aan haar leden, maar repeteert ondertussen weer samen. Het koor werd genoemd naar de overleden koorleidster Aimée Thonon. “We brengen een breed scala aan muziek, van de Beatles tot nu”, vertelt dirigent Steve Dugardin.

Het dameskoor Aimée Thonon bestaat eigenlijk nog niet zo heel lang. Het werd pas in 2019 opgericht naar aanleiding van het toekennen van de naam van Aimée Thonon aan een pleintje in Oostende. Ex-koorleden opperden het idee om opnieuw een dameskoor op te starten. Halfweg september was het dameskoor Aimée Thonon een feit.

Eerbetoon

Aimée Thonon overleed op 1 december 2007 op 79-jarige leeftijd. De Oostendse koorleidster was helemaal niet voorbestemd om zich met koor bezig te houden. Ze studeerde aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent en behaalde er einddiploma’s in notenleer, piano, harmonie, contrapunt, fuga en muziekgeschiedenis, maar geen koor. Toen ze aan de slag ging op interimbasis in het Koninklijk Lyceum van Oostende stond er een uur koorleiding op het lessenrooster. Nooit eerder kwam Thonon in contact met het koorleven, maar het werd uiteindelijk liefde op het eerste gezicht. Die liefde groeide al snel uit tot iets moois. Aimée Thonon leidde maar liefst zes koren die de wereld rondreisden. Sinds 1961 werd zo een indrukwekkend palmares bijeen gezongen. De ene prijs na de andere vulde haar prijzenkast. Aimée Thonon ontving voor haar unieke muzikale prestatie de Gouden Medaille van de Stad Oostende.

Smaak te pakken

Het dameskoor Aimée Thonon staat vandaag onder leiding van dirigent Steve Dugardin en brengt meerstemmige koormuziek van polyfonie tot close harmony. Dat Steve Dugardin er de leiding nam, is geen toeval. Als jonge gast werd hij door de bekende koorleidster ontdekt en maakte hij uiteindelijk van zingen zijn beroep. “Dat moet nu ondertussen zo’n 40 jaar geleden geweest zijn”, blikt Steve terug. “Ik leerde Aimée kennen als lerares in het Koninklijk Lyceum. Ze vroeg me om op zaterdag naar het Oostends meisjeskoor Tonada te komen. Aimée vond dat ik een speciale hoge mannenstem (counter-tenor) had. Ook ik kreeg meteen de smaak van het koorzingen te pakken. Aimée bracht me in contact met dirigent en Vlaams musicus René Jacobs en dat bracht me tot in Gent, Maar mijn studies maakte ik af in Antwerpen.”

Ons koor is een eerbetoon aan overleden koorleidster Aimée Thonon

Het programma Meer vrouwen op straat van Sofie Lemaire op Eén lag aan de basis van de opstart van het dameskoor Aimée Thonon. “In het programma zocht men namen van bekende vrouwen die een plaats in het straatbeeld verdienden. Iedereen mocht namen doorsturen en wij dachten uiteraard meteen aan Aimée Thonon”, pikt de voorzitter van het dameskoor, Marianne Aspeslagh (63), in. Marianne vormt samen met Steve het leidend duo binnen het dameskoor. “Op een gegeven moment riepen we een groep koorleden samen om te klinken op het toekennen van het plein aan de persoon naar wie we opkeken. We zouden dat vieren met een jenevertje, want ook Aimée dronk dat graag. Na enkele glaasjes werd geopperd om een nieuw koor op te starten, verbonden aan haar naam.”

Kalender

Steve was niet meteen gewonnen voor het idee, maar tegen dat de avond op zijn einde liep, was de kogel door de kerk. “Ik wou geen gemengd koor, maar eerder een koor dat alleen uit dames zou bestaan. Ik zou de enige heer zijn binnen het gezelschap”, lacht Steve. Ook het nieuwe koor had het moeilijk tijdens de lockdown. “Samen komen lukte niet meer”, gaat de voorzitter verder. “Daarom zochten we een alternatief, maar gemakkelijk was dat niet.” Uiteindelijk kwam Steve met Zoom op de proppen. “Via Zoom konden we uiteindelijk al een groot stuk online repeteren voor onze aankomende concerten.” Ondertussen repeteert het koor weer samen, uiteraard rekening houdend met de voorschriften.

Beatles

Het eerstvolgend optreden van het koorgezelschap staat gepland tijdens de seniorenweek van de Seniorenadviesraad in november. Een week later volgt nog een kerstconcert. “Het valt uiteraard af te wachten of beide concerten zullen kunnen doorgaan. Maar ook volgend jaar staat er al wat op de agenda”, weet Steve. “Of we ook prijzen willen pakken? Dat is een optie, maar we willen eigenlijk redelijk klein blijven. Die prijzen zijn niet ons doel. We zijn een koor met een breed scala aan muziek van de Beatles tot nu. We willen serieus bezig zijn met onze hobby.”

Steve en Marianne zoeken nog steeds naar nieuwe leden. “Zodra je denkt dat je een beetje een stem hebt, kom je in aanmerking om auditie te doen bij ons. We mikken op een vijftal extra leden.”

Wie denkt in aanmerking te komen kan een mail sturen naar steve.dugardin@gmail.com