Curieus Kuurne brengt cultuur en is maatschappelijk geëngageerd: “Met klein budget”

Bernard Noffels, Lydia Verfaillie, Yannick Truyen, Filiep Devos, Annelies Vandenbussche en Charlotte Devos van de vereniging Curieus Kuurne: "De Kuurnenaars hebben alvast hun groot hart getoond en wij willen hen daarvoor via deze weg vanharte bedanken." © BRU
Redactie KW

Met elf vrijwilligers behoort Curieus Kuurne ongetwijfeld tot een van de kleinere verenigingen binnen het Kuurnse verenigingsleven. Dat Curieus Kuurne alvast het hart op de juiste plaats heeft is ondertussen al geweten. Momenteel zet de vereniging een inzamelactie op touw waardoor men gezinnen die het door de coronacrisis wat minder breed hebben een duwtje in de rug wil geven in de vorm van een schoolpakket.

Curieus Kuurne is een progressieve cultuurvereniging die maatschappelijk geëngageerd is. De vereniging heeft geen vast lokaal.

Negentien jaar geleden werd Curieus Kuurne boven de doopvont gehouden. “Onze bekendste activiteit is ongetwijfeld ons jaarlijks Comedy Festival dat dit jaar voor de 21ste keer zou plaatsvinden”, vertelt voorzitter Bernard Noffels. “Maar Curieus doet meer dan dat. In het verleden organiseerden we reeds een pamper- en gsm-inzameling, om op onze beurt deze dan terug te verdelen aan personen die het niet zo breed hadden. Maar ook het organiseren van thema – lezingen behoort tot onze activiteiten.”

“Omdat covid-19 voor heel wat Kuurnenaars een hele impact heeft/had, niet alleen op sociaal vlak, maar ook op financieel vlak, kwamen we met Curieus Kuurne op het idee om een solidariteitsactie op poten te zetten waarbij we Kuurnse gezinnen een financieel duwtje in de rug wilden geven. Zo kwamen we op het idee om een inzamelactie van schoolspullen te organiseren. Naast het feit dat we op die manier oude nog bruikbare spullen een tweede leven geven, zorgen we er tevens ook voor dat mensen die het financieel wat moeilijker hebben in deze periode toch mooi schoolgerief kunnen bekomen.”

Drie inzameldagen

“In juli hielden we drie inzameldagen waar mensen hun spullen konden doneren. De inzameling was een groot succes en leverde ons een volle garage aan spullen op. De Kuurnenaars hebben alvast hun groot hart getoond en wij willen hen daarvoor via deze weg vanharte bedanken. Het grote assortiment aan spullen zal nu via onze vereniging bedeeld worden aan Kuurnse gezinnen met schoolgaande kinderen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Via een bestelformulier met bijhorende catalogus zullen deze gezinnen de gewenste artikels kunnen bestellen. Ze kunnen hiervoor terecht op onze Facebookpagina of in het Sociaal Huis. Curieus Kuurne zal dan op haar beurt deze spullen op 22, 26 en 29 augustus verdelen onder deze gezinnen.”

Onze bekendste activiteit is ongetwijfeld ons jaarlijks Comedy Festival

Alhoewel Curieus Kuurne slechts beschikt over een klein werkingsbudget zonder al te grote reserves wist de vereniging toch het hoofd boven water te houden tijdens de eerste helft van het jaar. “We proberen het jaar goed door te komen hopelijk zonder er een al te grote financiële kater aan over te houden”, gaat voorzitter Bernard Noffels verder.

“Ons Comedy Festival werd verplaatst naar het najaar, vraag is echter of het zal kunnen plaatsvinden. Gezien een deel van onze inkomsten uit deze activiteit komt, zou het heel spijtig zijn als dat niet zo is. Ook voor ons is het alvast afwachten in deze onzekere tijden.”

Nieuwe leden welkom

“Als kleine vereniging die bestaat uit een elftal vrijwilligers zouden we heel graag nieuwe leden begroeten binnen Curieus Kuurne. Iedereen is welkom ongeacht de leeftijd. Elk lid dat toetreedt krijg van onze vereniging de vrijheid om zijn of haar eigen ideeën kenbaar te maken, waarop Curieus in de mate van het mogelijke deze probeert te realiseren.”

Curieus Kuurne hoopt alvast dat de opmars van het coronavirus snel voorbij is en dat een derde golf kan voorkomen worden. Voorlopig wacht de vereniging verder af en hoopt dat op 4 december alsnog hun Comedy Festival kan plaatsvinden.

Opgerichtin: 2001.

Aantal leden: 11.

Voorzitter: Bernard Noffels.

Lidgeld: Geen.

Lokaal: Vereniging beschikt niet over eigen lokaal, vergaderingen worden bij leden thuis gehouden.

Doel: Culturele activiteiten organiseren met sociale inslag.

Contact: 056 35 36 48 of curieuskuurne@gmail.com; www.facebook.com/curieuskuurne.

(BRU)