CT Luc Wallays-JRR uit Roeselare hoopt snel weer te kunnen koersen

Geen ploegvoorstelling bij CT Luc Wallays-JRR, dus werden alle renners individueel gefotograffeerd door fotoateljee Galle en achteraf samengezet. (eenfoto.be)©Koen Develtere
Geen ploegvoorstelling bij CT Luc Wallays-JRR, dus werden alle renners individueel gefotograffeerd door fotoateljee Galle en achteraf samengezet. (eenfoto.be)©Koen Develtere
Redactie KW

Door de verlenging van de coronamaatregelen tot 1 april valt de start van het nieuwe wielerseizoen bij de jeugd al meteen in het water. Een opdoffer, maar bij CT Luc Wallays-Jonge Renner Roeselare doen ze er alles aan om de renners in afwachting zo goed mogelijk te begeleiden en conditioneel in orde te brengen.

Voorzitter Kris Hanne vreest echter dat de maatregelen nog verlengd zullen worden en dat er voor mei niet gekoerst zal worden. “Het zou al mooi zijn als we in mei weer mogen koersen”, knikt de voorzitter. “De renners hebben al een moeilijk seizoen achter de rug. Ik durf zelfs spreken van een verloren jaar. Zeker voor de tweedejaarsjuniores was het enorm spijtig. Dat is vaak het mooiste jaar uit een wielercarrière, maar nu was er zo goed als niets. Behalve de Ster van Zuid-Limburg verdwenen alle andere mooie koersen van de kalender. Heel spijtig.”

“Maar ook voor de andere renners was het een moeilijk seizoen. Ik heb dan ook heel veel respect voor de organisatoren die het vorig jaar nog aangedurfd hebben om een wedstrijd te organiseren. Dat betekende heel veel voor de jeugdrenners. In de koersluwe periode van vorig jaar hebben we onze renners op allerhande manieren proberen te triggeren. Zo hebben we een sponsorchallenge in elkaar gestoken, organiseerden we online trainingssessies en in de zomer zelfs klimtrainingen in de Ardennen. Op die manier hadden onze jongens en meisjes toch nog iets om naar uit te kijken.”

Naast het sportieve brengt de coronapandemie ook financiële gevolgen met zich mee. “Ik moet niemand vertellen dat het heel moeilijk is om nieuwe sponsors te vinden in deze tijden. We zullen het dit seizoen met 10 tot 15 procent minder budget moeten doen. Maar we passen ons aan. We besparen op de kledij, de belettering van de volgwagens… Alles om de balans in evenwicht te houden. Als compensatie naar de renners toe hebben we het lidgeld niet verhoogd. Afwachten wat de toekomst brengt, maar we sturen bij waar nodig.”

Terugkeer Wallays

Er werd in het wielermilieu gevreesd dat heel wat renners zouden afhaken, maar dat valt bij CT Luc Wallays-JRR heel goed mee. “Er zijn slechts twee renners die afgehaakt hebben door corona. We tellen voorlopig 101 renners, wat zo goed als onze limiet is. Alleen bij de miniemen hebben we nog wat ruimte. Het moet immers werkbaar blijven. Binnen het bestuur zijn er ook wat wijzigingen. Het vertrek van sportief manager Olivier Maertens is een groot verlies, maar we hebben zijn functies herverdeeld.”

“Stephanie Vanneste neemt zijn administratief werk over, zijn sportieve verantwoordelijkheden hebben we onder de ploegleiders verdeeld. We beschikken gelukkig over veel capabele mensen. En: niemand minder dan Geert Wallays (broer van Luc en papa van prof Jelle, red.) keert terug in het bestuur.”

Geen perspectief

In afwachting van de start van het seizoen probeert de club zijn renners zo goed mogelijk te begeleiden. “Door de coronamaatregelen was het aanvankelijk moeilijk om veel te organiseren, maar ondertussen kunnen we toch al in groepjes van tien op pad gaan. Iedereen is al goed bezig met zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen en straks beginnen we ook met de intervaltrainingen van Marc Hemeryck.”

“We doen ons best, maar het is enorm frustrerend dat we geen perspectief hebben. En het is ook een doorn in het oog dat de profs wel mogen koersen, maar de jeugd niet. Terwijl ook daar alles perfect coronaveilig georganiseerd kan worden, dat is vorig seizoen meermaals bewezen. Hopelijk bieden de vaccins wat soelaas, maar ze mogen er ook eens hun werk van maken…”

Jaarlijks polsen we naar enkele namen om in het oog te houden, maar dat is moeilijk in deze omstandigheden. “Veel referentiepunten hebben we nog niet. Maar schrijf bij de nieuwelingen toch maar Axel Vandamme op. Hij heeft zich vorig seizoen al een paar keer getoond en zal er straks wel weer staan. Bij de juniores zie ik Yaurick Leenknegt wel in staat om zich als eerstejaars al te tonen. Ook nieuwkomer Jens Vancauwenberghe heeft heel wat in zijn mars. En bij de aspiranten houd ik Zita Gheysens, een van onze vijf dames, in het oog. Ze is ook lid van de Izegemse triatlonclub en heeft zo al een zekere basis mee. Maar het is moeilijk in te schatten en ik wil niemand druk opleggen. Het voornaamste is dat ze kunnen koersen dit seizoen en dat ze zich amuseren op de fiets”, besluit Kris Hanne, voorzitter van CT Luc Wallays-JRR.

(SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.