Coronamaatregelen nopen JET uit Tielt tot muzikale stilte: “We missen het contact”

Redactie KW

Jeugdensemble Tielt (JET) staat garant voor muziek op hoog niveau. Net zoals vele verenigingen ging ook JET in lockdown. De liefde voor muziek werd even op een lager pitje gezet. “De muzikanten staan te popelen om uit de startblokken te mogen schieten”, zegt ondervoorzitter Mathieu Vande Voorde.

“Door de coronacrisis werden een heleboel activiteiten geannuleerd. Zo werd het concert van 25 april verplaatst naar volgend jaar en zal dit nu plaatsvinden op 13 maart 2021 voor de JET Symphonic Band en op 8 mei 2021 voor de JET Mini en Junior Band. Onze wekelijkse repetities konden helaas ook niet plaatsvinden. Achter de schermen werd er wel gewerkt om op een gepaste manier te communiceren naar de leden want in tijden van crisis is het belangrijk om klare wijn te schenken”, vertelt Mathieu Vande Voorde.

Concerten geschrapt

Niet alleen het concert van 25 april werd verplaatst. “Alle activiteiten die in het voorjaar zouden plaatsvinden, werden geannuleerd. Normaal waren wij terug te vinden op een tweetal zomerconcerten op Tielts grondgebied en eentje aan zee maar dit werd allemaal geschrapt. Uiteraard is dit financieel een streep door de rekening, maar het is vooral het sociaal contact dat het meest wordt gemist. Ik denk aan het napraten aan de bar na een repetitie, samen musiceren… De vrijdagavondrepetitie was voor velen de manier om het weekend in te zetten. Dat dit nu enkele maanden niet kon, is het grootste verlies voor onze JET-familie.”

Tijdens de crisis werd er dus niet veel muziek gespeeld door JET Tielt. “Door de strikte regeling van overheidswege, was het niet gemakkelijk om zaken te organiseren. Gedurende de hele periode hebben wij onze hoofdbezigheid, samen muziek maken, niet mogen en kunnen uitvoeren. De gezondheid en veiligheid van de muzikanten primeerden natuurlijk waardoor we helaas geen muzikale activiteiten als groep konden organiseren. De leden werden via onze sociale media op de hoogte gehouden over de situatie.”

De vereniging kan niet wachten tot hun eerste evenement eraan komt. “Na de zomervakantie schieten we terug uit de startblokken met het weekend van JET Mini Band en Jet Junior Band als opener. Verder vindt ook ons jaarlijks Sint-Ceciliafeest plaats in november. We sluiten het jaar af in de kerstsfeer met een concert op 27 december waar de hele JET-familie haar steentje aan zal bijdragen.”

“De JET-familie staat voor muziek spelen op een hoog niveau, zonder het sociale aspect van de vereniging uit het oog te verliezen. Concreet bedoel ik daarmee dat we tijdens een repetitie of concert het beste van onszelf geven, maar dat de ontspanning na de inspanning minstens even belangrijk is.”

Nieuwe dirigent

“We kunnen het heuglijke nieuws melden dat we een nieuwe dirigent voor onze JET Mini en Junior band gevonden hebben. Vanaf oktober zal Gilles Demeurisse het dirigeerstokje overnemen van Mieke. Jongerenwerking is Gilles niet vreemd, want sinds 2016 heeft hij de muzikale leiding van jeugdfanfare Euphonia te Izegem en daarnaast is hij ook docent koper en initiatieatelier aan de Art’Iz kunstencampus te Izegem.”

Chris Deloof. (foto WME)
Chris Deloof. (foto WME)

Volgens Mathieu moet een dirigent van vele markten thuis zijn. “Een professionele opleiding is onontbeerlijk geworden voor het niveau van ons orkest. Daarnaast moet hij bij de muzikanten enthousiasme opwekken tijdens concerten en repetities en tevens over leiderschapskwaliteiten beschikken. Een dirigent moet de juiste balans in het orkest vinden, maar ook een balans vinden tussen het sociale en muzikale.”

“Ontspanning na inspanning is minstens even belangrijk”

Voor muzikanten is er nog plaats binnen de vereniging. “Onze deur staat altijd open voor iedereen die graag in een enthousiaste groep wensen te musiceren. Om de balans in ons orkest te garanderen zijn we vooral nog specifiek op zoek naar koperblazers. Dit wil uiteraard niet zeggen dat andere muzikanten zich niet kunnen aanbieden” zegt Mathieu Vande Voorde.

Hulp welkom

Wie zich geroepen voelt om zijn steentje bij te dragen, kan ook altijd bij de vereniging terecht. “Hulp is altijd welkom. We hebben altijd interesse in gemotiveerde mensen die JET vooruit willen helpen. Dit kan zowel op muzikaal als op organisatorisch vlak. Een vereniging moet in beweging blijven en daar komt natuurlijk heel wat bij kijken. Hiervoor mogen zij gerust contact opnemen met mij via mathieu@jettielt.be. Verder is onze sponsoring voor 2020 grotendeels in het water gevallen. Veel trouwe sponsors hebben het zwaar te verduren gekregen door de coronacrisis. Mochten mensen zich bereid voelen om een steentje bij te dragen, kunnen ze dit zeker doen door contact op te nemen met ann@jettielt.be.” (KEMA)

Opgericht in: 1975

Voorzitter: Chris Deloof

Ledenaantal: 100-tal

Lokaal: Buurthuis, Zwartegevelstraat 66, Tielt. Wil je ook graag deel uitmaken van een groep enthousiaste muzikanten die op wekelijkse basis samenkomt en plezier maakt? Dan kan je op vrijdagavond vrijblijvend eens langsgaan in het buurthuis. Jet ontvangt je er met open armen.

Info: www.jettielt.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.