Coronamaatregelen nekken plezierritjes Maldegem-Eeklo

Sven De Boeck bij een fraai exemplaar uit de collectie van de vzw. (foto AV)
Sven De Boeck bij een fraai exemplaar uit de collectie van de vzw. (foto AV)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Zo’n dertig jaar geleden kocht een nieuw opgerichte vzw in Maldegem oude treinen en gebouwen van de NMBS. Sindsdien zorgden de treinen voor vertier bij jong en oud. Tot nu. De coronamaatregelen maakten van 2020 een rampzalig jaar, de vzw snakt naar adem. Naar geld, eigenlijk.

“Normaal heerst hier een gezellige drukte in de werkplaats, maar nu liggen de werken stil. Als er geen ritten zijn, zijn er ook minder uitgaven, maar dat dekt de lading niet”, zegt Sven De Boeck. Sinds jaar en dag werkt hij samen met vele andere vrijwilligers om bezoekers een leuk ritje en een toffe namiddag te bezorgen: “We doen dit voor ons publiek, maar ook voor de vriendschap. Want als je dat weglaat, blijft er niks meer over.”

In 2020 draaide de vereniging amper dertig procent van de omzet in 2019. Rampzalig, met 5.000 euro vaste kosten per maand. “Nu worden onze valentijnritten en paasbrunch afgelast, net als ons stoomtreinfestival. We kunnen geen engagementen aangaan, geen tenten huren, geen horeca aanspreken voor standjes.”

Toch hoopt de vereniging dat 2021 beter wordt dan vorig jaar. “We hebben al een trein verkocht aan een ander initiatief. Maar zo’n vereniging kost heel wat moeite en vooral veel geld. Het is veel meer dan alleen maar treintjes besturen. De administratieve taken, het beheer van de financiën, herstel en onderhoud van onze machines en spoorlijn vragen veel tijd en aandacht.”

“Giften aan onze vereniging zijn fiscaal aftrekbaar” – Sven De Boeck

De vereniging werd opgericht als trefpunt voor mensen die modelbouw van treintjes als hobby hadden. “Samen gingen we ook vaak naar het buitenland, waar we zagen dat men hetzelfde deed met grote treinen, schaal één op één. Net toen kwamen de sporen in Maldegem vrij, een ideale gelegenheid om treinen te kopen. Toen snapten we natuurlijk snel dat er geld moest binnenkomen, waardoor we besloten om op zondag ritjes te organiseren. In een kleine dertig jaar tijd ‘ontspoorde’ het, want intussen hebben we twee loodsen vol wagons en locomotieven staan”, lacht De Boeck.

Om de put van 2020 te vullen, zoekt de vereniging extra centen. Daarvoor maken de vrijwilligers nu een boekje met de geschiedenis en anekdotes van het stoomtreincentrum. Daarnaast kreeg het centrum enkele giften. “Maar die kwamen vooral van onze eigen mensen. Dat is mooi, maar we zoeken ook giften bij anderen die onze vereniging graag zien blijven bestaan. Bovendien is zo’n gift fiscaal aantrekkelijk veel mensen weten dat niet”, vertelt de spoorliefhebber.

Niks van Maldegem

De steunmaatregelen van de gemeente geraken niet tot bij de vzw. “Aangezien we geen betaalde medewerker in dienst hebben, kunnen we op geen enkele steunmaatregel een beroep doen. De Vlaamse overheid stelde aan elke gemeente nochtans een corona-noodfonds ter beschikking, waarmee men de lokale verenigingen diende te ondersteunen. We betreuren dat Maldegem, in tegenstelling tot de buurgemeenten, liet weten dat geld niet te zullen verdelen onder de verenigingen.”

>> Fiscaal aftrekbare giften (vanaf 40 euro) op rekening BE70 7450 0823 0925 van Herita, met vermelding ‘gift stoomtrein Maldegem-Eeklo’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier