Corona verplicht Jabbeeks Theater tot sabbatjaar: “Al bezig met seizoen 2021”

Het Jabbeeks Theater met v.l.n.r.: Jan Depamelaere, Johan Demarest, Larissa Dedier, Jean-Marie Gosset en Nadine Rommelaere. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

Corona heeft het speelseizoen van het Jabbeeks Theater helemaal door elkaar geschud. Normaal starten rond deze tijd van het jaar de repetities voor de opvoeringen die begin december plaatsvinden. Enkele weken geleden besliste het bestuur echter een sabbatjaar in te lassen en te focussen op 2021.

De 73-jarige Nadine Rommelaere, die ondertussen al ruim 20 jaar voorzitter is van het Jabbeeks Theater, geeft toe dat het geen gemakkelijke beslissing was om dit jaar geen opvoeringen te programmeren. “Toen we enkele weken geleden met het bestuur de knoop moesten doorhakken, hebben we getwijfeld, maar uiteindelijk ging iedereen ermee akkoord om dit jaar niet op te treden. Een aantal spelers en een groot deel van ons publiek behoren immers tot de risicogroep en we willen absoluut vermijden dat zij besmet zouden raken. Door de huidige maatregelen zouden we wellicht ook voor een halve zaal moeten spelen en dat is voor niemand leuk. Komt daarbij nog de onzekerheid van een nieuwe opflakkering in het najaar en je beseft dat we een wijze beslissing namen. Aanvankelijk vreesden we negatieve reacties, maar die zijn uitgebleven. Uiteraard zijn verschillende spelers ontgoocheld, maar ook zij geven toe dat een sabbatjaar de beste oplossing is.”

Enorm engagement

De voorzitter zal dit jaar vooral de leuke sfeer binnen de groep en de adrenaline voor de optredens missen. “We hebben in het verleden door interne strubbelingen en het gebrek aan een geschikte locatie enkele moeilijke jaren gekend. Die periode ligt gelukkig achter ons. Momenteel heerst er een heel toffe sfeer. Iedereen amuseert zich en geeft het beste van zichzelf. Enkele jaren geleden hadden we soms problemen om mensen te vinden die zich wilden engageren. Toneel is een leuke hobby, maar vergt serieuze inspanningen van de acteurs. Gedurende verschillende maanden moeten ze minstens twee avonden per week vrijhouden voor de repetities. Vooral voor jonge mensen is dat een niet te onderschatten engagement. Ik heb veel waardering voor onze acteurs op wie we vaak vele jaren kunnen rekenen. Momenteel hebben we voldoende acteurs, maar nieuwe mensen blijven altijd meer dan welkom.”

Spelen in een zaal met weinig publiek is financieel niet interessant

De bestuursploeg is een dynamische groep die niet bij de pakken blijft zitten. “Ik ben een gelukkige voorzitter, want ik kan in alle omstandigheden rekenen op de andere bestuursleden. Eigenlijk ben ik meer een soort erevoorzitter, want de meeste taken worden door andere bestuursleden waargenomen. Ik kan altijd een beroep op hen doen en dat zorgt voor een geruststellend gevoel. Op de vergaderingen is de sfeer altijd heel constructief en zijn er zelden discussies. Ook de technische ploeg levert elk jaar opnieuw schitterend werk. Dat zijn de harde werkers achter de schermen die zelden applaus krijgen voor hun prestaties.”

Geen rustperiode

Het Jabbeeks Theater blijft niet bij de pakken zitten en beschouwt het sabbatjaar niet als een rustperiode. “We zijn nu al volop bezig met de voorbereiding van de productie die we in 2021 willen brengen. De regisseur heeft toegezegd en we hebben al een vaag idee van het stuk dat we willen brengen. Zelfs de data van de optredens liggen al vast. We zullen alles in het werk stellen om ons trouwe publiek te verwennen. Gelukkig lijden we weinig financieel verlies door de coronacrisis en het sabbatjaar. We hebben geen inkomsten, maar ook geen kosten. Ook op dat vlak was het ongetwijfeld een goede beslissing om dit jaar niet op te treden. Spelen in een zaal met weinig publiek is financieel niet interessant. Het is hoe dan ook belangrijk dat iedereen weet dat het Jabbeeks Theater in 2021 opnieuw een topproductie zal brengen. Afspraak op 4, 5, 11 en 12 december 2021.”

Jabbeeks Theater

Opgericht in: 1970 als het Jabbeeks Volkstoneel.

Voorzitter: Nadine Rommelaere.

Lokaal: tot 2012 vonden de opvoeringen plaats in zaal Ter Dreve in Jabbeke. Nu is het Vrijetijdscentrum de thuishaven van de toneelvereniging.

Opvoeringen: jaarlijks één productie tijdens het eerste en tweede weekend van december.

Info:www.jabbeekstheater.be.

Contact: wie geïnteresseerd is om mee te spelen, kan steeds contact opnemen met de secretaris van de vereniging via larissa.dedier@hotmail.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.