Corona spelbreker bij jonge wandelclub De IJzerstappers

Voorzitster Carine Vens (vooraan links) met de andere bestuursleden van de IJzerstappers in hun splinternieuwe clubtruitjes. (foto KVCL)
Redactie KW

Wandelclub De IJzerstappers werd pas vorig jaar opgericht. In korte tijd sloten zich liefst 225 wandelaars aan. Maar corona stuurde het eerste werkjaar behoorlijk in de war. Hun eerste grote tocht staat gepland voor 2021.

In heel wat steden en gemeenten zijn een of meerdere wandelclubs actief. Maar de gemeenten Lo-Reninge, Vleteren en Alveringem vormden jarenlang een witte vlek in het wandellandschap. Lieven Hostens uit Veurne, de huidige voorzitter van Wandelsport Vlaanderen, wilde daar verandering in brengen en nam in 2019 contact op met de sportdiensten van bovenvermelde gemeenten.

Na een infovergadering staken enkele sportievelingen de koppen bij elkaar en De IJzerstappers waren geboren. Een pak mensen sloten zich aan. De teller staat momenteel op 225 leden. Het grootste deel woont in Lo-Reninge, Vleteren of Alveringem. Het was dus duidelijk geen overbodige luxe om een overkoepelende wandelclub voor die gemeenten op te richten. Maar ook mensen uit onder meer Diksmuide, Veurne, Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Koksijde en De Panne zijn lid van De IJzerstappers.

Maar corona stak ook bij deze club stokken in wielen of beter gezegd steentjes in de wandelschoenen. Normaal zou de wandelclub in april 2020 met de IJzerbroekentocht voor het eerst een grote wandeltocht organiseren, maar die werd afgelast. Het bestuur prikte met zaterdag 26 september een nieuwe datum, maar moest ook deze schrappen.

“We willen onze leden en de wandelaars kwaliteit bieden”

“De IJzerstappers gingen pas zeven maanden geleden van start en een eerste grote tocht organiseren, is een enorme uitdaging”, zegt voorzitster Carine Vens uit Lo. “We willen voor onze leden en alle recreatieve wandelaars kwaliteit afleveren. We hebben in normale omstandigheden nog geen enkele ervaring met het organiseren van een grote tocht, corona maakt het nu nog extra moeilijk. Door de huidige maatregelen worden op het vlak van inschrijving, voorinschrijving, cash en/of contactloze betaling, catering, rustposten en sanitair strikte voorwaarden opgelegd. Zoals de situatie nu is, kunnen we hieraan niet voldoen. We willen de deelnemers en de medewerkers aan geen enkel risico blootstellen.”

2021

De IJzerstappers verplaatsen de IJzerbroekentocht dan maar meteen naar zaterdag 25 september 2021. De Butterblommetocht op 13 april 2021 in Alveringem blijft wel op de kalender staan. Voorlopig zijn er ook geen wandelingen voor de leden van De IJzerstappers gepland. Maar daar paste het bestuur een mouw aan. “De leden ontvangen maandelijks een nieuwsbrief met een routebeschrijving van een wandeling. Die kunnen ze dan elk in hun bubbel doen”, vertelt Carine Vens.

Lid worden van De IJzerstappers kan door overschrijving van 20 euro op het rekeningnummer BE17 1030 6428 6921 van De IJzerstappers met de mededeling ‘lidgeld – voornaam en naam van het lid of de leden’. Minderjarige gezinsleden betalen 10 euro. Aan de leden wordt na betaling een lidkaart bezorgd, alsook een mutualiteitsattest. Het bestuur van De IJzerstappers bestaat uit Carine Vens (voorzitter), Patricia Gombert (secretaris), Hans Wallyn (penningmeester), Marleen Masson, Ronny Denys, Kathy Windels en Henri Coulier. Meer informatie over De IJzerstappers is terug te vinden op de facebookpagina van de wandelclub. (KVCL)

De IJzerstappers

Opgericht in: 2019.

Voorzitter: Carine Vens.

Aantal leden: 225.

Lokaal: De IJzerstappers hebben (nog) geen clublokaal. In normale tijden komen ze wel geregeld samen voor ledenwandelingen.