Corona ook gesel voor sporters met beperking: Somival kan amper activiteiten organiseren

Somival is sinds 1976 een vereniging die zich richt op mensen met een fysieke of mentale beperking, en voor dat doelpubliek zowel recreatieve als competitieve sportactiviteiten organiseert. Door corona is dat sinds maart van dit jaar allemaal heel moeilijk, mede vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroep, zegt voorzitter Lucien Bels.

Enkele leden aan het werk tijdens de atletiektraining. Dat is een van de weinige mogelijke activiteiten. © DJW

Paardrijden, e-hockey, boccia, atletiek en zwemmen zijn momenteel de vijf disciplines die Somival haar ruim tweehonderd sportieve leden en ongeveer honderd begeleiders aanbiedt.

Voorzitter Lucien De Bels (83): “Het is voor Somival sinds maanden een bijzonder moeilijke tijd, ook al omdat wij rekening houden met de kwetsbaarheid van onze doelgroep om het allemaal optimaal veilig te houden. Vandaar dat het bestuur heeft beslist om een beperkt aantal activiteiten op te starten. Zwemmen op zaterdagvoormiddag in de Treffer kan niet, omdat je voor elke zwemmer een persoonlijke begeleider nodig hebt en daardoor de nodige afstand niet kan worden verzekerd. Het populaire zwemuurtje staat dus on hold. Hetzelfde geldt eigenlijk voor boccia, waarvoor er geen competitie is gestart. Paardrijden in het centrum Vlaanderen Sport aan de Hippodroomstraat is wel mogelijk als alle maatregelen worden genomen. Je ziet: het is echt goed uitkijken.”

Wandelingen

Somival zocht – en vond – alternatieven, om het sociale contact met en onder de leden niet verloren te laten gaan. Zo wordt tot eind dit jaar elke maand op een zaterdag een wandeling georganiseerd in kleine groepen, over een afstand van vijf kilometer. Die wandeling is rolstoelvriendelijk. De eindejaarsvergadering annex feestje valt weg. Ook daarvoor komt er op een later tijdstip een alternatief.

Wij willen en moeten rekening houden met de kwetsbaarheid van onze doelgroep – Lucien De Bels, voorzitter Somival

Lucien De Bels: “Bij Somival kijken we uit naar betere tijden. Op het einde van het jaar wordt een nieuwe evaluatie gemaakt om te zien welke activiteiten toch nog kunnen en mogen starten. Maar veiligheid voor sporters en begeleiders blijft primordiaal.”

Somival is ondertussen 44 jaar actief en was een idee en initiatief van wijlen Bo Devos, zelf rolstoelgebruiker. Hij stelde dat er voor personen met een beperking in Waregem weinig tot geen sportieve mogelijkheden waren. Daar moest verandering in komen. Dat gebeurde dus in 1976, mede door toedoen van Jaak Desloovere. Voorzitter was huidig burgemeester Kurt Vanryckeghem, die dat bleef tot december 2001. Die functie gaf hij door aan Lucien De Bels, die nu nog altijd samen met de collega’s van het bestuur Somival leidt en verder uitbouwt. Hij hoopt wel dat hij de voorzittersfakkel kan doorgeven.

Somival Waregem

– Opgericht in 1976 door wijlen Bo Devos en Jaak Desloovere.

– Eerste voorzitter: burgemeester Kurt Vanryckeghem.

– Huidige voorzitter: Lucien De Bels.

– Doelstelling: sportieve activiteiten, zowel recreatief als competitief, voor personen met een mentale en fysieke beperking.

– Disciplines: paardrijden, boccia, e-hockey, zwemmen, atletiek.

– Deelnemen aan de Paralympics. Dit jaar afgelast wegens corona.

– Telt een 220-tal leden plus een 100-tal begeleiders.

– Elke zaterdagvoormiddag zwemuurtje in De Treffer, kan momenteel niet wegens corona.

– Jaarlijkse algemene bijeenkomst met feestje voor de leden. Ook jaarlijkse nieuwjaarsreceptie.

(DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.