Confrérie trapt carnavalsseizoen op gang met ‘Gin de Leute’: “Ideaal voor de feestdagen”

Stefaan Verschelde en John Vermeersch van de Confrérie. “Zo’n eigen gin is fijn om mee uit te pakken.” © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Confrérie van de Leute lanceert bij de opening van het nieuwe carnavalsseizoen een eigen gin genaamd ‘Gin de Leute’. “Een leuk collector’s item voor de Blankenbergse carnavalisten, en we kunnen er zelf eens mee uitpakken”, zegt voorzitter John Vermeersch.

Er zit ook nog een champagne aan te komen, maar de ‘Gin de Leute’ is nu al verkrijgbaar. “Covid was vorig jaar een dikke streep door onze rekening, en alle beetjes helpen. Maar zo’n eigen gin heeft ook gewoon cachet. Je kunt er al eens mee uitpakken, bijvoorbeeld als relatiegeschenk”, zegt John Vermeersch. Met een eigen gin hopen ze bij de Confrérie ook een jonger publiek aan te spreken. “Blankenberge carnaval trekt de laatste jaren weer meer jeugd aan, maar bij de Confrérie zelf zijn we ook dringend aan vernieuwing toe. Daarnaast is het een uitdaging om de oude en de jonge garde met elkaar te verzoenen. Want terwijl de oudere carnavalisten van traditie houden, wil de jeugd vooral feesten. We moeten dus naar vernieuwing zoeken zonder onnodig tradities overboord te gooien”, klinkt het.

Kandidaten gezocht

Voor de Zwijntjeszitting, de traditionele opener van het carnavalsseizoen, wordt er dit jaar uitgeweken naar ’t Colisée. “Het etentje hebben we geschrapt omdat het met corona zo moeilijk plannen is. Maar het is ook op vraag van de verenigingen dat we dit jaar vooral inzetten op de ambiance”, aldus Vermeersch.

Het Blankenberge carnaval trekt de laatste jaren weer meer jeugd aan

De Confrérie herschreef onlangs nog het reglement voor de kandidatuurstelling van de prins. Zo wordt er voortaan met een maximuminbreng gewerkt, waardoor de stem van de carnavalisten opnieuw doorslaggevend wordt op het bal. “Ook daarvoor luisterden we naar de wensen van de carnavalisten. Desondanks is er voorlopig echter nog altijd maar één kandidaat, en ook daar was corona allicht weer de spelbreker: je kon jezelf het afgelopen jaar niet echt profileren. Ofwel ontbreekt het de andere carnavalisten gewoon aan durf: Labber (Tom Larbrisseau, red.) is een sterke tegenkandidaat. Hoe dan ook hopen we dat er zich nog iemand aanmeldt, want het is die tweestrijd die de sfeer maakt.”

Collector’s item

Wat de nieuwe gin betreft: deze bevat subtiele aroma’s van jeneverbes en citrusvruchten, en kost 36 euro per fles. “Eigenlijk was het een ideetje van Stefaan, die zelf graag gin drinkt”, knipoogt John. “Ideaal cadeautje voor de feestdagen, en het leek ons een leuk collector’s item voor de Blankenbergse carnavalisten.” Het etiket werd uitgewerkt door iemand van de Kasseistampers, een bevriende carnavalsvereniging uit Aarschot. “Hij is heel lekker, vooral in combinatie met de blauwe Fever-Tree tonic. We hopen dat de Blankenbergse carnavalscafés hem ook op de kaart willen zetten”, besluit Stefaan Verschelde.

De Gin de Leute is te bestellen via de leden van de Confrérie, via confrerievandeleute@gmail.com of op het telefoonnummer 0474 08 30 95.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.