Club Voor Verdraagzaamheid wil vooral anderen helpen

V.l.n.r. Jean-Claude Brassinne, Dimitry Vanoverschelde, Ann Coene, Willy Breunig, Christiane Vanglabeke en Jurgen Boncauet. © LC
Paul Bruneel

Al meer dan 12 jaar is de Club Voor Verdraagzaamheid, kortweg CVV, actief in Middelkerke. Aanvankelijk bestond CVV enkel uit werknemers van het Middelkerkse OCMW, maar gaandeweg kregen ze heel wat sympathie van anderen die waardering toonden voor wat ze verwezenlijkten en spontaan aanboden om mee te helpen. Ondertussen kan CVV rekenen op heel wat medewerking van buitenaf, maar de doelstelling is nog steeds dezelfde: mensen helpen en gelukkig maken.

De Club voor Verdraagzaamheid is een uitloper van de vroegere vriendenkring van het OCMW van Middelkerke. Deze vriendenkring werd opgericht toen het woonzorgcentrum de Ril in de jaren tachtig werd opgetrokken in Middelkerke en er heel wat jonge mensen tewerkgesteld waren. Zij zochten vertier buiten het woonzorgcentrum en met de regelmaat van de klok werden activiteiten voor het personeel georganiseerd. In 2008 leek de vriendenkring een stille dood te sterven, maar dat was zonder de wilskracht gerekend van Jean-Claude Brassinne, enkele jaren geleden, nog Krak van de gemeente Middelkerke. Hij trommelde enkele vrienden op en samen richtten zij de Club voor Verdraagzaamheid op.

Geen vergaderingen

“Van in het begin hebben we ons voorgenomen dat alles wat we zouden organiseren ten voordele zou zijn van de mensen van het woonzorgcentrum De Ril en de bewoners van De Stille Meers“, begint Jean-Claude Brassinne zijn verhaal. “Tot op vandaag zijn we daarin geslaagd en het is zeker niet onze bedoeling om zelf iets te verdienen aan wat we organiseren. Wat ons het meeste voldoening geeft, is te zien dat de mensen gelukkig zijn met wat we doen en appreciëren wat we organiseren.”

Jean-Claude Brassinne kan rekenen op heel wat vrijwilligers en veel vergaderingen komen er niet aan te pas. Als er echter een activiteit op stapel staat is het wel nodig om de koppen bij elkaar te steken en worden de zeilen bijgezet. “Discussies komen bij ons weinig voor, iedereen weet waarom we het doen en tussen pot en pint wordt alles klaargestoomd om de activiteit in de beste omstandigheden te kunnen organiseren”, zegt Jean-Claude.

Zien dat mensen gelukkig zijn met wat we organiseren, geeft ons meest voldoening

Enkele van de mensen die deel uitmaken van het bestuur zijn naast Jean-Claude Brassinne zelf, Jurgen Boncquet, Christiane Van Glabeke, Frans Malysse, Ann Coene, Willy Breunig, Dimitri Van Overschelde en Dirk Joosen. De voorzitter benadrukt dat het werk van iedereen enorm wordt gewaardeerd. CVV organiseert het hele jaar door activiteiten, al is het ook voor hen dit jaar een moeilijk door de coronacrisis. “We hebben al een aantal activiteiten moeten afgelasten en ik hoop dat de activiteiten die nu nog op het programma staan wel kunnen plaatsvinden” geeft Jean-Claude Brassinne mee.

Kerstfeest voor bewoners wzc

Een specifiek profiel heeft CVV niet, er wordt een waaier van verschillende activiteiten georganiseerd. Zo wordt ieder jaar uitgepakt met een aantal tentoonstellingen en telkens wordt er voorrang gegeven aan kunstenaars uit de eigen regio. Een andere activiteit die al jaren steevast op de agenda staat is de alternatieve kerstmarkt in De Stille Meers en er worden ook regelmatig optredens georganiseerd. De topper van het jaar is al jaren het kerstfeest dat wordt georganiseerd voor de bewoners van het woonzorgcentrum De Ril en De Stille Meers. “Dit is echt een familiefeest geworden en de mensen vragen ons al maanden voordien wanneer dit zal plaatsvinden zodat ze het zeker niet zouden moeten missen” zegt Jean-Claude.

Braziliaans weekend

“Zowel de bewoners van het woonzorgcentrum als de bewoners van De Stille Meers mogen hun familie uitnodigen in de zaal de Stille Meers voor een gezellige koffienamiddag met taart en telkens zorgen we ook voor leuke muzikale animatie. We nodigen ook ieder jaar de kerstman uit die voor alle bewoners een prachtig pakket meebrengt. Ik hoop dat covid-19 dit jaar geen roet in het eten gooit.”

Trouwens ook dit jaar wordt nog een kerstmarkt gepland en tenzij de coronacrisis daar een stokje voor steekt, staat er ook nog een Braziliaans weekend op het programma van CVV. Dit is een volledig nieuwe activiteit en is voorzien op 3 en 4 oktober. “Wij hopen dat alles wat we nog voorzien dit jaar kan plaatsvinden, maar willen uiteraard geen enkel gezondheidsrisico nemen”, besluit Jean-Claude Brassinne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.