Chiromeisjes uit Ruiselede trekken met twee bubbels op zomerkamp

Hoofdleidster Hanne Lambrecht wil er samen met de leiding een fijn kamp van maken. (foto RV) © (foto RV)
Redactie KW

De coronacrisis had ook op de Chirowerking een zware impact. Heel opgelucht reageerde de leiding toen de nationale veiligheidsraad de maatregelen versoepelde en perspectief gaf voor de jaarlijkse zomerkampen.

Sinds maart viel de gewone werking helemaal in het water en is het nog vrij onzeker op de jaarlijkse topper, de Wallstreet-party zal mogen doorgaan. “We duimen voor het derde weekend van september, voor ons traditionele feestweekend. Dat is altijd de promocampagne voor ledenwerving voor het volgende werkjaar. We kijken vooruit maar respecteren uiteraard alle coronamaatregelen.”

Dat zegt Hanne Lambrecht (22), hoofdleidster van Chiromeisjes dat over de zes leeftijdscategorieën 130 leden telt. Hanne studeerde ergotherapie in Gent en werkt in het medisch secretariaat van een artsenpraktijk in de Bruggestraat. Ze is al sinds het eerste leerjaar lid van de Chiro. Nu is ze ruim vijf jaar leidster en sinds twee jaar hoofdleidster.

Volgeboekt kamp

“Elk jaar gaan we op kamp van 11 tot 21 juli. Dit jaar was dat niet anders, de kampplaats was al geboekt. Maar tijdens de coronacrisis konden we enkel maar afwachten, tot er meer versoepeling werd aangekondigd. We hielden met de ouders contact online en via Facebook. En toen kwam het nieuws dat we toch op kamp kunnen gaan”, vertelt Hanne. “We gingen meteen aan de slag, met de gestelde criteria van bubbels van maximaal 50 personen. Zo kunnen we met 75 kinderen, 20 leidsters en een tiental koks het kamp uitwerken.”

Vorig jaar waren er iets meer deelnemers, maar toch is het kamp volgeboekt. “Werken met drie bubbels was geen optie, het was praktisch niet haalbaar”, legt Hanne uit. “In feite zijn de bubbels we verdelen de groep in twee er al vanaf het vertrek in Ruiselede, voor het laden van de vrachtwagen voor de goederen. We gaan ook niet met dezelfde trein naar de bestemming. Ter plaatse blijven de twee bubbels twee aparte groepen, voor de ontspanning, het eten en ga zo maar door. Ook de specifieke aanbevelingen van Chiro Nationaal volgen we strikt op. Zo moeten we altijd op de kampplaats blijven. Naar een zwembad trekken is uitgesloten, net als een daguitstap of andere activiteiten waar we met externen zouden in contact komen. Concreet: op het speelterrein zijn ook de bubbels afgebakend, niet visueel, maar toch met de onmogelijkheid met mekaar sociaal dicht contact te hebben.”

Geen debacle

Het is al een bizar werkjaar geweest voor de Chiromeisjes. Zo was er ook geen spaghetti-avond, die de nodige budgetten moest verzamelen voor de werking. “Gelukkig is er geen financieel debacle, omdat we efficient en vooral voorzichtig omgaan met onze middelen”, verzekert Hanne. “We kijken hoopvol en vol vertrouwen uit naar 11 juli, de dag dat onze collega’s van de Chirojongens terugkeren en wij gezwind de trein opstappen richting Putte.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.