Chiromeisjes Lichtervelde dit jaar met alle leden samen op kamp

De Chiromeisjes op kamp in Nijlen. Deze zomer trekken ze naar Mol.© Kurt Desplenter
De Chiromeisjes op kamp in Nijlen. Deze zomer trekken ze naar Mol.© Kurt Desplenter
Redactie KW

De coronacijfers dalen, de vaccinatiegraad stijgt en de maatregelen vallen een voor een weg. We keren stilaan terug naar het gewone leven. Ook bij de jeugdbewegingen is de opluchting groot. Zo kunnen de Chiromeisjes van Lichtervelde deze zomer met alle leden samen op kamp, zonder grote beperkingen. “We zijn blij dat de bubbel van 50 is uitgebreid.”

Voor de jeugdbewegingen worden de maatregelen vanaf nu iets minder streng. Zo wordt de bubbel van 50 uitgebreid naar een bubbel van 100 en is overnachten weer toegestaan. Voor de Chiromeisjes in Lichtervelde, die maandenlang in aparte bubbels en op verschillende locaties moesten werken, betekent dit een quasi normaal zomerkamp. “Door de bubbel van 100 kunnen we met z’n allen samen op dezelfde locatie op zomerkamp. Dat is een opluchting, nadat we vorige zomer in bubbels van 50 moesten werken en doorheen het jaar ook niet met alle leden samen konden komen”, zegt groepsleidster Bo Vereecke (19).

“Door alle acties hadden we genoeg om een volwaardig kamp te organiseren”

Ook wat de locatie betreft hoeft de jeugdbeweging geen offers te brengen. Ze trekken er traditiegetrouw op uit in het binnenland en dat is dit jaar dus niet anders. De Chiromeisjes vertrekken op 11 juli voor tien dagen naar Mol. Er moet wel iets meer geregeld worden op voorhand om alles vlot te laten verlopen.

“De oudste groepen gaan meestal met de fiets naar de kamplocatie en zoeken dan ter plaatse een slaapplaats bij de inwoners thuis. Dat kan nu uiteraard niet, dus moeten we alle overnachtingsplaatsen op voorhand vastleggen”, zegt Bo. “Daarnaast kan de jaarlijkse bezoekdag, waarbij de ouders langskomen, niet doorgaan. Externen mogen de kampsite niet betreden. We moeten ook nog wat opletten met contactspelletjes. Die laten we dit jaar nog even achterwege.”

Andere kasacties

De pandemie had niet alleen een impact op de werking zelf. Ook de jaarlijkse fuif, om geld in te zamelen voor het zomerkamp, kon niet doorgaan. De Chiromeisjes moesten andere acties bedenken om de kas te spijzen.

“Elke leeftijdsgroep heeft dit jaar een aparte kasactie uitgewerkt”, vertelt Bo. “Zo deden we onder andere een carwash, verkochten we aperitiefmanden en deden we een pannenkoekenverkoop. Samen met de reserves die we nog hadden, hebben we gelukkig voldoende om een volwaardig kamp te kunnen organiseren”, klinkt het.(LH)