Chiro Wij(t)schateren organiseert openspelnamiddag

Laatste rij van links naar rechts: Margo Gillebert, Robbe Bouten, Dinah Nkurunziza, Robbert SteyaertTweede rij van links naar rechts: Anneleen Vandamme, Juliette Pï¿oetillon, Lucas Steyaert, Wannes Vandewalle, Henri Verscheure, Jolien DeklerckVoorste rij van links naar rechts: Jason Verstraete, Doran Ryckegem, Iza Baekelandt, Sophia Moortgat, Bjarn Baekelandt, Tuur Bouten (foto EF)
Redactie KW

Bij Chiro Wij(t)schateren wordt verlangend uitgekeken naar de openspelnamiddag van 19 september. “Gezien het succes van vorig jaar zullen we wellicht deze activiteit moeten opsplitsen per bubbel. Er worden immers meer dan 50 kinderen verwacht.”

Ook op hun zomerkamp in Neeroeteren werd er gespeeld in bubbels. “Via Chiro Nationaal kregen we de nodige concrete richtlijnen en verder planden we een extra werkbezoek aan onze kampplaats om ons ervan te vergewissen of we alles wel coronaproof konden organiseren. Uiteindelijk boekten we een ruimte bij zodat we in bubbels konden werken. We leefden de voorschriften dubbel zo goed na door bijvoorbeeld dagelijks de temperatuur van de leden te meten. We kwamen kerngezond aan in het kamp en vertrokken er ook kerngezond”, aldus Robbe Bouten en Wannes Vandewalle, sinds twee jaar de hoofdleiders bij de Chiro van Wijtschate.

In Neeroeteren namen 63 kinderen deel aan het kamp. De volledige leiding, of 16 personen, werd bijgestaan door de twee volwassen begeleiders en een kookploeg van vier personen. Bij Chiro Wij(t)schateren bestaat de hoofdleiding met Robbe en Wannes uit twee personen. “Op die manier kunnen we de continuïteit van de werking garanderen. Als één van ons er door omstandigheden plots de brui aan zou geven, dan stopt de werking niet meteen”, legt het duo uit.

Binnen de jeugdvereniging heeft iedereen van de leiding een aantal specifieke opdrachten. Robbe: “Deze worden verdeeld aan het begin van het werkjaar. Er wordt dan in team gewerkt aan bepaalde zaken zoals bijvoorbeeld de contacten met de gemeente via de jeugdraad. Op die manier ook draagt elke leider, samen met de teamgenoten, een verantwoordelijkheid en wordt de werking niet volledig door de hoofdleiding gedragen.”

Financieel

De coronacrisis bezorgde de leiding niet alleen organisatorische kopzorgen, ook het financiële verhaal werd plots anders gekleurd. “We kunnen gelukkig rekenen op de blijvende steun van de gemeente en danken daarvoor onze volwassen begeleiders die keer op keer een stevig dossier indienen.”

Bij Chiro Wij(t)schateren start het werkjaar met een openspelnamiddag waar de kinderen kunnen proeven van het aanbod van de jeugdvereniging. “Op zaterdag 26 september starten we dan met de werking die loopt tot eind mei en dit telkens tweewekelijks op zaterdag van 14 uur tot 17 uur. Het merendeel van onze leden woont in Wijtschate, maar ook kinderen van buiten het dorp sluiten zich aan, soms via schoolvriendjes.”

Aangezien de specifieke taakverdeling aan het begin van het werkjaar gebeurt kan de leiding rustig toewerken naar de tweewekelijkse activiteit. “We hebben dan aan een zaterdagvoormiddag genoeg om ons spelprogramma voor de namiddag in elkaar te steken. Tijdens de lockdown organiseerden we online een aantal activiteiten. Zo was het de bedoeling om onze vlag ongezien te plaatsen bij één van de leden. Foto’s werden dan gedeeld op onze gesloten Facebookpagina.”

60-jarig bestaan

In 2023 viert de jeugdvereniging haar 60ste verjaardag. “We hebben daaromtrent nog geen concrete plannen, maar sowieso zullen we een mooi feestprogramma uitwerken.” De jeugdvereniging draagt al die tijd de bijzondere naam van Chiro Wij(t)schateren waarbij de naam van het dorp gelinkt wordt aan het plezier maken binnen de vereniging. “Het blijft een originele naam, maar wij praten vooral over de Chiro van Wijtschate. Voor veel van onze jonge gasten is schateren nu ook weer niet het meest populaire woord dat ze kennen”, besluiten Robbe en Wannes. (MDN)

Opgericht in: 1962, door onderpastoor Roger Claeys. Eerst uitsluitend voor jongens, later kwamen de meisjes van De Kroonwacht aansluiten.

Lokaal: In het begin in de ‘Patronagezaal’ van de vrije basisschool, later werd dat Ons Tehuis. In 1969 werd intrek genomen in de gebouwen gelegen achter het toenmalig rusthuis. Nu huist de jeugdvereniging in de gebouwen bij de Klaverhulle.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.