Chiro Stine moest startdag uitstellen door corona, maar is nu wel klaar voor nieuw jaar

Jules Fremaut van Chiro Stine: "Ons ledenaantal stijgt elk jaar." © KDS
Redactie KW

Met vertraging en onder voorbehoud is het zondag startdag bij Chiro Stine. Doordat een leider vorige week positief testte op corona, besliste de voltallige leiding om de startdag uit te stellen. “We nemen geen enkel risico. De veiligheid van onze leden en leiding staat voorop.” De Heulse Chiroleiding legt de lat hoog om de werking coronaveilig te laten verlopen.

Woordvoerder van dienst Jules Fremaut (19) is een van de drie hoofdleiders. Hij wordt bijgestaan door Febe Taghon en Siel Vandorpe. Samen gaan ze een coronaproof Chiro-bubbeljaar in goede banen leiden. “We zijn dit jaar met drie hoofdleiders”, vertelt Jules. “Febe Taghon en ik zitten in ons laatste schooljaar. De stageperiode neemt extra tijd in beslag. Daarom is Siel, onze derde hoofdleidster, een welgekomen aanwinst. We willen dat onze werking, los van onze studies, goed verloopt.”

Chiro Stine is een van de grotere uit Vlaanderen. Dat geldt ook voor de andere Heulse Chiro’s: Tsjoef Heule-Watermolen en Chiro Kiekeboe Sente. Elk jaar verbreekt Chiro Stine records. “Onze leiding bestaat uit 34 leiders. Liefst zeven nieuwe leiders komen erbij. Vijf zegden onze Chiro vaarwel”, vertelt de hoofdleider. “Ook ons ledenaantal stijgt ieder jaar. We hopen dit jaar terug op een stijging. Ik geloof dat corona ons geen parten gaat spelen. De ouders weten ondertussen dat we corona ernstig nemen. Ze appreciëren onze verantwoordelijkheidszin. Dat doet deugd om te vernemen.”

Coronaproof jaar

Voor het eerst in de geschiedenis moeten verenigingen aan bubbelwerking doen. Chiro Stine volgt nauwgezet de regelgeving van Chiro Nationaal. “Ze hebben een goed document dat ons doorheen de coronacrisis leidt”, zegt Jules. “Ook jeugdcentrum Tranzit is met hun draaiboek een sterke ondersteuning.”

Ouders weten dat we corona ernstig nemen – hoofdleider Jules Fremaut

Chiro Stine trekt voor alle buitenspelen naar het Tinekesbos. “We hebben daar ruimte om de bubbels gescheiden te houden. Een bubbel bestaat uit maximum 50 leden. De leiding per afdeling is ook een bubbel op zich. Alle afdelingen komen niet met elkaar in contact en de mondmaskerregels leven we stipt na. Intensief contactspelen wordt vermeden. Door al deze voorzorgen verliep het kamp vlekkeloos. De kinderen zijn het ondertussen gewoon. Sommige spelen moeten ze aanpassen, andere schrappen. Geen ‘Dikke Bertha’ meer, zij mag aan de zijlijn toekijken.”

Liever voorkomen

Corona kwam wel dichtbij. Doordat een leider positief testte, besloot de voltallige leiding om de startdag uit te stellen tot iedereen negatief test. “De leider die positief testte, kan daar niets aan doen. Het overvalt hem. Leuk is anders. Hopelijk wijst er niemand hem met de vinger. Het is een raadsel vanwaar het komt. Chiro Stine steunt hem”, vertelt Jules. “We nemen geen enkel risico. De veiligheid van onze leden en leiding staat voorop.” De Heulse Chiroleiding legt de lat hoog om de werking coronaveilig te laten verlopen. Terecht!

De startdag is altijd speciaal. De leiding maakt die dag op een creatieve manier de leiders per afdeling bekend. Dit jaar starten ze op verplaatsing. “Ons speelpleintje bij de Chirolokalen is te klein en dus niet coronaproof. We trekken naar het Tinekesbos”, zegt Jules. “We weten vrijdagavond pas alle uitslagen van de tweede test. Als deze negatief zijn, dan zetten we het licht op groen en gaat de startdag door. De leden kijken er alvast naar uit wie hun leiders zijn en hebben zin in spelen. Het komt allemaal goed.”

(CHH)

De startdag vindt normaal plaats op zondag om 14 uur in het Tinekesbos. Vrijdag neemt de leiding de beslissing. Volg de laatste ontwikkelingen op hun website www.chirostine.be en op hun Facebookpagina.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.