Chiro start nieuw werkjaar in Staden

De leiding van Chiro Sint-Jan en Chiro 't Piegoetje nodigt iedereen uit naar de eerste bijeenkomst van het nieuwe werkjaar op zondag 27 september. © (foto JCR)
Redactie KW

Zowel Chirojongens Sint-Jan als Chiromeisjes ‘t Piegoetje vatten op zondag 27 september een nieuw werkjaar aan. Wie wil kennismaken met de Chiro is die dag vanharte welkom.

“Chiro is een plek waar je je kan uitleven, waar je jezelf kan zijn en waar je vrienden voor het leven maakt”, vertelt woordvoerster Mathilde Vermeersch. “Elke zondag staat de leiding met een zot programma klaar om iedereen de tijd van zijn/haar leven te geven.”

“Chiromeisjes ‘t Piegoetje en Chirojongens Sint-Jan hebben een aparte werking”, legt Mathilde uit. “Af en toe worden er wel activiteiten samen georganiseerd. Dat is onder andere het geval voor onze startdag, voor Sinterklaas en voor de aspithemadag.”

Iedere zondagnamiddag

“Er is telkens Chirowerking op zondagnamiddag. Voor de meisjes vinden de activiteiten plaats in de Hospitaalstraat 3A, voor de jongens in de Hospitaalstraat 14. De werking start voor iedereen om 14 uur, maar eindigt op verschillende uren per afdeling. Elk kind of jongere vanaf het eerste leerjaar tot en met het zesde middelbaar is welkom bij ons.”

“Er zijn diverse groepen per leeftijd. Kinderen uit het eerste en tweede leerjaar komen terecht bij de kapoentjes of kabouters. De sloebers zijn de kinderen uit het derde en vierde leerjaar. Wie in het vijfde of zesde leerjaar zit wordt ingedeeld bij de kwiks of de rakkers. Tippers en toppers zijn de jongeren uit het eerste en tweede middelbaar, terwijl tiptiens en kerels scholieren uit het derde en vierde middelbaar zijn. De twee hoogste jaren uit het middelbaar worden bij de aspi’s ondergebracht.”

“Elke afdeling heeft afdelingsleiders of -leidsters die het hele jaar aan een bepaalde groep leiding geven. Daarnaast zijn er ook groepsleiders en groepsleidsters. Bij Chiro Sint-Jan zijn dat Jordy Callewaert en Robbe Grymonprez. Bij Chiro ‘t Piegoetje is Nell Courtens groepsleidster.”

“Verder zijn er ook volwassen begeleiders. Bij de Chirojongens neemt Jan Bryon die functie waar, bij de Chiromeisjes is dat Wendy Vanelslander.”

Ledenwerving

“Kinderen die willen uitvissen of Chiro hun ding is, kunnen op zondag 27 september de eerste zondagnamiddag van het nieuwe Chirojaar waarop ook de ledenwerving gebeurt – langskomen op het Chiroplein van de jongens of op het plein van de meisjes”, weet Mathilde. “Die dag is immers niet gemengd. Jongens en meisjes spelen dus elk apart op hun plein.”

“Het jaarthema is overigens ‘onvoorSPELbaar’. Chiro maakt je dagen immers echt totaal onvoorspelbaar.” (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.