Chiro Sint-Nico uit Lendelede schenkt twaalf kilo ‘neuzekes’ aan wzc Aksent

Chiro overhandigt cuberdons aan wzc Aksent. V.l.n.r. Arne Witdouck, Hilde Decaluwé (diensthoofd bewonerszorg), Brian Demets en Thomas Raeymaekers © Frank Meurisse
Redactie KW

De Chirojongens van Sint-Nico verkochten één maand lang cuberdons of ‘rode neuzekes’. “Dat was de enige actie die we nog konden organiseren in de coronaperiode”, zegt Arne Witdouck. “Maar wat een actie! 850 zakjes van 200 gram werden online besteld en thuisbezorgd. Onze vroegere proost Luc stimuleerde de actie met een soort ‘uitdagingswedstrijd’ voor de leden. Tenslotte lieten we personeel en bewoners van wzc Aksent mee genieten van onze succesverkoop en schonken we hen twaalf kilo cuberdons.”

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat jeugdverenigingen tot op vandaag zo goed als geen enkel evenement konden organiseren. “Geen evenementen betekent voor een jeugdvereniging ook minder inkomsten”, zegt Arne Witdouck. “We konden dus geen quiz en geen bingoavond organiseren, omdat er niet zoveel mensen samen in een lokaal mogen zitten. Gelukkig kon onze jaarlijkse cuberdonverkoop wel doorgaan, omdat men via Facebook kon bestellen. Die inkomsten hebben we nodig om een deel van de onkosten van ons kamp eind augustus te kunnen betalen.”

Elkaar uitdagen

De Chiro Sint-Nico koos voor een online-formule om de lekkere cuberdons aan de man (of vrouw) te brengen. “Op onze Facebookpagina kon je een bestelling op een formulier invullen. En dat deden ouders, sympathisanten en andere Lendeledenaren massaal. Maar liefst 170 kilo van die lekkere snoepjes werden door de leiding verpakt in zakjes van 200 gram.”

Dat grote succes is volgens Arne voor een deel ook te danken aan de vroegere proost Luc Verstraete. “Hij koppelde aan die cuberdonverkoop een extra wedstrijd. De Chiroleden konden elkaar op allerlei ludieke manieren uitdagen op de Facebookpagina. Om bijvoorbeeld een kaarttoren van 6 verdiepingen te maken, om 100 kledingstukken aan te trekken, om eens te koken met een balletpakje aan, om 20 ron te djes maken rond een bal en vervolgens 10 meter op één been te hinken, om zoveel mogelijk marshmallows in je mond te steken, om een emmer koud water over het hoofd te gieten, enzovoort. Van die uitdaging moesten ze dan een filmpje of een foto maken en op de Facebookpagina van de Chiro plaatsen. Als er 25 filmpjes gepost werden, beloofde Luc om voor 300 euro aan cuberdons te kopen. En hij heeft het ‘aan zijne rekker’, zoals hij zelf zei. Want er kwamen na één maand maar liefst 38 filmpjes en foto’s binnen. Die uitdaging kost Luc dus 300 euro!”

In totaal hebben de Chirojongens in één maand (van april tot mei) 850 zakjes cuberdons verkocht. “Dat is twee keer zoveel als vorig jaar”, vervolgt Arne. “De leiders bezorgden de bestellingen aan huis, uiteraard op minstens anderhalve meter afstand van onze kopers. En omdat we zoveel verkochten wilden we even dank zeggen aan het zorgpersoneel en de bewoners van woonzorgcentrum Aksent en schonken we hen 12 kilo of 60 zakjes ‘neuzekes’.”

Zomerkamp

Deze week kwam ook het goede nieuws dat de kampen van de jeugdbewegingen kunnen plaatsvinden; weliswaar onder bepaalde voorwaarden. “Wij zijn een flexibele jeugdvereniging en zullen ons hoe dan ook aanpassen aan de voorwaarden die de Nationale Veiligheidsraad ons oplegt. We gaan op kamp naar Malle (in de provincie Antwerpen) van 21 tot 31 juli, in een bivakhuis en goedgemutst. We zijn alleen nog op zoek naar iemand die het materiaal naar ginder kan vervoeren.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier