Chiro Maldegem en Kleit schenken ‘Dubbeltoe’

V.l.n.r.: Pallieter Lateste, Lennerd De Ceuninck, Aukje Van Rie. (foto AVH)
V.l.n.r.: Pallieter Lateste, Lennerd De Ceuninck, Aukje Van Rie. (foto AVH)
Redactie KW

Een afgelaste fuif, geen ouderactiviteiten: de inkomstenbronnen van jeugdbewegingen zijn door de coronapandemie geringer geworden. De Chiro van Maldegem en Kleit (Chiro Vannoes) slaan de handen in elkaar om samen een extra inkomstenbron te genereren.

‘Dubbeltoe, da’s dubbelgoe’, is de amusante slogan waarmee beide jeugdbewegingen de komst van hun eigen bier aankondigen. Het is voor hen beide belangrijk om extra inkomsten binnen te halen, willen ze hun leden nog een zomerkamp aanbieden.

Geld voor kamp

“Vorig jaar planden we een kamp en kon dat gelukkig doorgaan, hopelijk is dat dit jaar ook zo. Maar koken kost geld en om onze activiteiten en kampen te organiseren, moeten we materiaal kopen en zaken reserveren. Met de verkoop van dit bier willen we onze kas spijzen”, vertelt Pallieter Lateste, hoofdleider van Chiro Maldegem. “Het is spijtig dat we ons bier niet op een evenement kunnen aanbieden, dan zou het voor ons helemaal geslaagd zijn. We zullen bovendien nooit de gemiste inkomsten uit alle activiteiten kunnen evenaren, maar dit is een leuk alternatief.”

Elke zondag zetten beide verenigingen hun activiteiten door. “Dat lukt, maar vraagt organisatorisch veel werk”, verklaart medehoofdleider Lennerd De Ceuninck. Doordat we in bubbels van tien moeten werken, moeten we uitwijken naar andere plekken. Ons terrein hier is niet groot genoeg om de tien bubbels ruimte te geven. Maar we willen koste wat het kost verder gaan, voor velen is het namelijk de enige ontspanningsmogelijkheid. Ook voor ons, de monitoren, is het elke week een moment waar we naar uitkijken.”

“Het bier is amberkleurig en 6,9 procent, het giet dus goed binnen”, lacht Aukje Van Rie, hoofdleider van Chiro Vannoes Kleit.

Typisch Maldegems

“We zijn ons bier zelf gaan proeven bij de brouwerij en konden bijsturen waar nodig. In totaal lieten we 1.500 liter brouwen, maar we denken nu al dat dit niet voldoende zal zijn. Misschien laten we nog een lading brouwen. Over de naam van het bier moesten we niet lang nadenken. ‘Dubbeltoe’ is een typisch Maldegems woord en omdat onze beide jeugdbewegingen uit Maldegem komen, leek die naam heel leuk. Het klinkt ook goed.”

Zowel Chiro Maldegem als Chiro Kleit verkopen 96 bakken bier. Geïnteresseerden kunnen het bier aankopen via www.vannoes.be en via de Facebookpagina van Chiro Maldegem. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier