Chiro Elckerlyc verlangt naar normale jeugdwerking

©Wouter Meeus
©Wouter Meeus
Kenny Martens
Kenny Martens Medewerker KW

Veel jeugdbewegingen verlangen naar het moment dat ze weer kunnen werken als een normale jeugdbeweging, zonder beperkingen. Zo ook Chiro Elckerlyc, waar Zenna Beke (22) aan haar tweede jaar als hoofdleidster toe is.

“Wij hebben als vereniging het voordeel dat wij een kleine groep zijn met minder dan 50 leden en leiding in het totaal. Hierdoor konden wij altijd onze bubbel van 50 personen bewaren, wat zeker een meerwaarde was op kamp. Sinds de nieuwe maatregel van maximaal tien personen zagen we wel enkele veranderingen. Het sociale contact met de andere groepen verdween en enkele leden durven niet komen door het virus waardoor de groepen kleiner werden”, haalt Zenna Beke aan. “Al bij al zijn wij met Chiro Tielt tevreden over de aanpak, want tot nu toe heeft het virus ons nog niet geraakt of gekraakt. We blijven coronavrij. Enkel tijdens de verplichte lockdown werd de werking stopgezet.”

“Omdat we een kleine Chiro zijn, vormden we een bubbel op kamp”

Over de grootste inkomstenverliezen hoeft Zenna niet lang na te denken. “Dat zijn de jaarlijkse financiële acties die niet meer plaatsvinden. Zo staan wij normaal elkaar jaar paraat tijdens carnaval, kerstcorrida of diverse feestjes. Daarnaast gaan wij ook vaak op uitstap met leden. We gaan schaatsen, of de Sint komt langs. Maar jammer genoeg werden veel activiteiten geannuleerd”, somt ze op. “Het grootste evenement was onze comedy night voor ons 20-jarige bestaan, maar eind 2020 diende dit al geannuleerd te worden. Ook onze nieuwe datum van 22 mei moesten we al annuleren. De verkochte tickets zijn al allemaal terugbetaald. Niet getreurd, er is zeker een optie om het in de toekomst opnieuw te organiseren.”

Ontbijt aan huis

De pandemie zorgde ervoor dat de leiding out-of-the-box diende te denken om vervangende activiteiten te voorzien. “Voor ons traditionele weekend hebben we bijvoorbeeld samen met de leiding een gratis weekend voorzien in De Kommel. Dit was zonder overnachtingen en hield rekening met de toegelaten bubbels maar het was echt een enorm leuke ervaring voor de kinderen. Zo konden ze toch een soort weekend beleven”, klinkt het.

Ook in 2021 staat er volgens Zenna heel wat op de planning. “Op dit moment wachten we nog om het te delen met de leden om teleurstelling te voorkomen. Jaarlijks plannen we wel ons ontbijt voor Moederdag op zondag 9 mei. Dat gaat nog altijd door. Voor amper 10 euro wordt er een ontbijt aan huis geleverd. Ook aan de vaders zijn we aan het denken en willen met exclusieve bieren van De Poes aan de slag.”

Wat steun betreft kan Chiro Tielt zeker niet klagen. “We voelden ons tijdens de hele periode voldoende gesteund. Maandelijks wordt er vanuit de jeugdraad een vergadering georganiseerd met alle jeugdverenigingen. Hier worden de belangrijkste punten aangehaald, ook wat betreft de coronamaatregelen. Wanneer we als vereniging een vraag hebben, krijgen we de ruimte om deze te stellen en mogen we een antwoord verwachten binnen de week”, aldus Zenna. “Wat de werking betreft merken we wel dat we nog kunnen groeien. Elk jaar lanceren we een oproep naar nieuwe leden en leiding. We hebben ook een flyer om die oproep te ondersteunen.”

Beperkt bedrag

De vereniging heeft veel geleerd uit het coronajaar, aldus de hoofdleidster. “Hoe belangrijk vrienden en sociaal contact is. Echte vrienden, die voor je blijven klaarstaan, hoe moeilijk de situatie ook mag zijn. Weten dat je altijd op hen kan rekenen en je je hart kan luchten.”

Op de vraag wat de Chiro voor haar persoonlijk betekent, hoeft Zenna niet lang na te denken: “Een hechte groep! Iedereen kent elkaar en niemand valt uit de boot. Met onze kleine groep staan we als lid, maar ook als leiding dicht bij elkaar. We stellen ons open om ook leden uit een kwetsbare omgeving te kunnen opvangen. Bewust kiezen we er voor om een beperkt bedrag te vragen voor inschrijvingsgeld en kampgeld zodat iedereen kan genieten van de zondagen, kamp of activiteiten.”

Veiligheid

Ten slotte heeft Zenna een boodschap voor de leden van Chiro Tielt die ze al geruime tijd niet ziet. “De belangrijkste boodschap is dat wij met Chiro Tielt volledig achter de keuze staan van de leden of ouders, veiligheid gaat nog altijd voor. Wanneer alles draaglijker wordt, zien we hen heel graag terug om van de zondagen een spetterende dag te maken met heel veel plezier. Samen hebben we al moeilijke wegen bewandeld, maar we blijven overeind”, stelt ze. “Dit was enkel mogelijk door samen aan hetzelfde eind te trekken. We blijven ons best doen, om iedereen een onvergetelijke tijd te geven!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.