Chiro Brielen juicht aankoop van 4.795 vierkante meter door stad toe: “We kijken uit naar het nieuwe speelbos”

Stad Ieper koopt een stuk grond in de Kerkweg in Brielen. Het perceel van 4.795 m² kost 40.000 euro en moet dienen om een twintigtal parkeerplaatsen en een speelbos aan te leggen. Bij de Chiro van Brielen kijken ze alvast uit naar de mogelijkheden van het nieuwe speelbos. “Nu is het niet duidelijk of we dat perceel mogen gebruiken”, zegt hoofdleidster Fien Loontjens.

We zien v.l.n.r. leiders Fien Loontjens, Kelsly Bens, Océane Derouet, Shirley Bulteel en oud-leider Wietse Menu, die zaterdag kwam bijspringen.© TOGH
We zien v.l.n.r. leiders Fien Loontjens, Kelsly Bens, Océane Derouet, Shirley Bulteel en oud-leider Wietse Menu, die zaterdag kwam bijspringen.© TOGH

In 2017 bouwden Chiro Brielen en KLJ Elverdinge grotendeels zelf een nieuw jeugdlokaal achter de kerk van Brielen. “Zowel voor de activiteiten in het jeugdlokaal als voor bezoekers van de kerk en het kerkhof, is het opportuun om een bijkomende parking van een twintigtal parkeerplaatsen aan te leggen”, klinkt het in de motivatie van de aankoop. “Daarnaast is het erbij gelegen stuk landbouwgrond ideaal om een speelbos aan te leggen. Met de aanleg van een speelbos wil het stadsbestuur het groene speelaanbod in Brielen optimaliseren. Op die manier bieden we een veilige en groene speelomgeving aan voor de jeugd van Brielen.”

Het gaat om een perceel van 4.795 m² dat eigendom is van de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Het perceel sluit direct aan op een perceel in eigendom van de stad Ieper, waar het nieuwe jeugdlokaal gebouwd werd. Het schattingsverslag raamt de waarde van het perceel op 41.000 euro. Er werd een akkoord bereikt om te verkopen voor 40.000 euro. Op de gemeenteraad van februari keurde de gemeenteraad de aankoop goed.

“Het was niet echt duidelijk of we dat stuk grond mochten gebruiken”

Bij de Chiro van Brielen waren ze nog niet op de hoogte dat ze een speelbos en extra parking zouden krijgen. “Ik moet eerlijk zeggen dat het eerste dat we ervan hoorden was toen je ons contacteerde”, zegt hoofdleidster Fien Loontjes (23) van Chiro Brielen. “Maar we hebben intussen ook al contact gehad met de jeugddienst, waar ze het bevestigden. Ze zeiden ook dat we nog de kans zullen krijgen om onze wensen en noden uit te leggen, met het oog op de inrichting van het speelbos. We kijken er naar uit. Dat zou wel ideaal zijn, want het is altijd de vraag of we dat veld wel mogen gebruiken. We weten dat eigenlijk niet zo goed. Als er iets op staat van gewassen, zoals mais, dan laten we het natuurlijk met rust. Maar nu bijvoorbeeld is het gewoon groenbemester om de winter te overbruggen, en dan gebeurt het wel eens dat we op het veld komen. Mochten we dat veld niet hebben, dan is onze ruimte vrij beperkt. Op de parking met al die auto’s is het niet evident om veilig te spelen. Van een gebrek aan parkeerplaatsen hebben we niet echt last. Het is vooral voor de mensen die hier wonen dat er parkeerproblemen zijn, denk ik.”

Welgekomen duwtje

De Chiro van Brielen kan alvast een duwtje in de rug gebruiken. Met amper een 25-tal leden en zes leiders zijn ze een van de kleinere afdelingen in de regio. “De laatste jaren was het moeilijk om aan vijftien leden te geraken. Dit jaar hadden we wel veel nieuwe leden ingeschreven, maar we worden een beetje tegengehouden door corona. Sinds de tweede lockdown in november hadden we geen Chiro meer gegeven, ook niet aan de jongste gasten. Zaterdag was het dus de eerste keer Chiro sinds begin november. We hebben het wel gemist. Het zou jammer zijn mochten de nieuwe leden het opgeven of minder gemotiveerd om volgend jaar nog te komen omdat er zo weinig Chiro is”, besluit Fien Loontjens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.