Broers Bogaert zitten bij Chiro én scouts:“Geen rivaliteit tussen jeugdverenigingen”

Thybo, Thymen en Thomas Bogaert zijn alle drie lid van een jeugdvereniging: “In een jeugdbeweging leer je heel wat sociale vaardigheden.” © Foto Kurt
Redactie KW

Op vrijdag 22 oktober vieren heel wat Vlaamse jongeren zoals elk jaar de Dag van de Jeugdbeweging. Na een aangepaste editie vorig jaar kunnen de festiviteiten dit jaar weer in vol ornaat plaatsvinden. Ook in Lichtervelde worden de leden van alle lokale jeugdbewegingen vrijdagochtend uitgenodigd op het Gildhofplein om hun feestdag samen te vieren. De broers Bogaert zijn alvast van de partij, Thomas en Thybo in Chirokledij en Thymen in … scouts outfit.

Net als duizenden andere Vlaamse jongeren trekken Thomas (23), Thymen (22) en Thybo (18) Bogaert vrijdagochtend hun jeugdbewegingsuniform aan ter ere van Dag van de Jeugdbeweging. Al is dat niet bij alle drie de broers dezelfde plunje. Thomas en Thybo zijn sinds jaar en dag lid van de Chiro, terwijl middelste broer Thymen een tijd geleden voor de Scouts koos.

“Toen ik jonger was, had ik niet zoveel interesse om me bij een jeugdbeweging aan te sluiten”, vertelt Thymen, “maar drie jaar geleden kreeg ik toch de smaak te pakken via een aantal van mijn vrienden. Ik ben eerst als kok meegegaan op kamp en niet veel later gestart als leider.”

Chiro sinds kinderjaren

Broers Thomas en Thybo daarentegen zijn al sinds hun kinderjaren verbonden aan de Chiro. “Toen ik zag hoe mijn oudere broer genoot van zijn activiteiten bij de Chiro, begon het bij mij ook te kriebelen. Daarnaast waren er een aantal klasgenoten aangesloten, dus de stap was snel gezet”, klinkt het bij Thybo.

Je bouwt er een enorm netwerk op en vriendschappen voor het leven

Thomas, de oudste van de drie broers, was tot voor kort nog leider bij de Chiro, maar hing zijn uniform na zijn studies aan de haak. “Nu ik binnenkort begin met werken, leek de tijd rijp om te stoppen als leider”, legt Thomas uit, “maar ik blijf de Chiro wel een warm hart toedragen. Ik kom nog regelmatig samen met andere oud-leiders en ik wil me in de toekomst blijven engageren voor Gewest Foefel, een koepelorganisatie die de Chiro’s in de regio ondersteunt.”

De keuze voor een andere jeugdbeweging werd dus eerder toevallig gemaakt, want inhoudelijk zijn er volgens de broers Bogaert weinig verschillen. “De werking is min of meer hetzelfde. Ik denk dat de keuze voor een jeugdbeweging bij jongere kinderen, net als bij ons, voornamelijk afhangt van de klasgenootjes of van de dag waarop de activiteiten plaatsvinden”, aldus Thymen. Van rivaliteit tussen de verschillende jeugdbewegingen is dan ook helemaal geen sprake. Integendeel. “Ik weet niet hoe het bij andere jeugdbewegingen zit, maar hier in Lichtervelde kennen we elkaar allemaal en komen we goed overeen. We werken ook samen en steunen elkaar wanneer er bijvoorbeeld evenementen worden georganiseerd.”

Alleen voordelen

Of het nu bij de Chiro is of bij de scouts, alle drie kunnen ze het andere kinderen en jongeren alleen maar aanraden om zich bij een jeugdbeweging aan te sluiten. “Je bouwt er een enorm netwerk op en maakt samen een heel traject door waarbij je heel wat ervaringen deelt. Dat zijn echt vriendschappen voor het leven”, aldus Thomas. “In een jeugdbeweging leer je bovendien heel wat sociale vaardigheden. We hebben vaak kindjes, die in het begin heel verlegen zijn, compleet zien openbloeien. Alleen maar voordelen dus”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier