Blueberry Club vzw Kortrijk opent nieuwe accommodatie op Transfosite in Zwevegem

Koen Demuynck bij de toekomstige ingang van het nog te bouwen Transfo Climbing. Achter de bestaande muren komt nog een compleet nieuwe 15m hoge klimzaal.
Redactie KW

De bekende klim- en avonturenlocatie Blueberry Hill blijft in Kortrijk open tot de nieuwe zalen op de Transfosite in Zwevegem klaar zijn. Mooie toekomstplannen voor de vereniging, die in Zwevegem niet alleen meer ruimte krijgt, maar ook de recentste klimaccommodaties.

“We hebben enkele moeilijke maanden achter de rug”, geeft Koen Demuynck toe. “De pandemie zorgde voor een lockdown van drie maanden. Veel leden zochten naar een oplossing om thuis te kunnen trainen, bijvoorbeeld door op zolder een klimmuur te bouwen. Zo konden we onze ruime voorraad oude klimblokken wegwerken. Maar het effect is natuurlijk dat er op 3 tot 4 meter niet zo intens kan getraind worden dan op een klimmuur van 11 of 15m hoog.”

“Bij onze jeugd hebben we toch al twee Belgische kampioenen, Maja Dendoncker en Finn Wuestenberghs, uitstekende voorbeelden voor onze jonge leden. Vorig seizoen hadden we maar liefst 112 kinderen bij onze jeugdwerking. Het is onze bedoeling het niveau verder uit te bouwen naar de oudere leeftijdscategorieën. Momenteel is het aantal Vlamingen in de nationale selectie beperkt en in de regio willen we daar iets aan doen.”

“Sportief willen we vooral groeien met de jeugdwerking, jonge atleten in de nationale selectie krijgen. Daarom hopen we ook op termijn hoofdtrainer Jasper Cocquyt fulltime bij ons te kunnen laten werken.”

“Omdat de eigenaar van de huidige Blueberry Hill in Kortrijk andere plannen heeft met die locatie, zijn we gaan uitkijken waar iets nieuws kon opgericht worden. Dat was niet evident, gezien de hoogte van de nodige ruimte. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op de Transfosite in Zwevegem, met dank aan de regeling die we met het Zwevegemse gemeentestuur konden treffen. We stuurden een aanvraag voor subsidie naar de Vlaamse gemeenschap. Slechts tien projecten kregen groen licht, wij waren erg opgelucht toen de brief van minister Weyts arriveerde. Een deel van de kosten van de sportinfrastructuur wordt vergoed. Na al de coronaperikelen was dat een serieuze opsteker.”

“De werken liepen door de lockdown natuurlijk vertraging op. Na de zomervakantie kunnen we aan de slag met het indienen van de omgevingsvergunning. Eind 2021 hopen we te kunnen verhuizen. We hebben gelukkig een akkoord met de eigenaar van Blueberry Hill, dat we daar mogen blijven tot de nieuwbouw klaar is.”

Grootse realisatie

“Transfo Climbing ligt op een groot terrein waarop een boulderzaal komt, die deels binnen, deels buiten zal liggen met daartegenover de cafetaria met terras. De hoge klimzaal van 15 m wordt een volledige nieuwbouw, die volgens de nieuwste technieken zal uitgerust worden. We mikken op een aanbod van 15 tot 20 nieuwe parcours per week. We willen een mix van alle moeilijkheidsgraden aanbieden, van initiatie, opleiding tot de meer uitdagende en competitieparcours. Daarmee kunnen we dan diverse wedstrijden organiseren, ook internationale.”

“Jan De Smit is nationaal routebouwer en een heel ervaren trainer en Natalie volgt de opleiding nationaal routebouwer. Met het nieuwe seizoen – start eind augustus – zullen ze ook een deel van de trainingen van het competitieteam op zich nemen”, aldus Koen. “Gelukkig zien veel abonnees in dat wij het als organisatoren extra moeilijk krijgen als elk lopend abonnement met drie maand gratis verlengd zou moeten worden. We zijn heel dankbaar voor hun begrip.”

De plannen zijn ruim. “Multifunctionele ruimtes, ruimte voor de fietsen, multifunctionele sportzalen die ook door de scholen gebruikt kunnen worden, vergaderlokalen, een wisselwerking met de microbrouwerij Circus, wiens bieren we nu al serveren. We hebben tal van mogelijkheden, waarmee we op de Transfosite nog meer leven in de brouwerij kunnen brengen”, knipoogt uitbater Koen Demuynck. (SJK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.