Blankenbergs shantykoor plots weer hip door TikTok-hype

Voorzitter Peter Sabbe.©WK
Voorzitter Peter Sabbe.©WK
Redactie KW

Ook het Shantykoor Blankenberge pikt een graantje mee van de hype rond eeuwenoude zeemansliederen die momenteel wereldwijd oplaait. “Sea shanty’s zijn in 2021 aan een ware revival toe. Met dank aan corona, een Schotse postbode en TikTok”, zegt voorzitter Peter Sabbe.

Sabbe was donderdagvoormiddag te gast bij Sofie Lemaire op Radio 1. Hij bracht er het verhaal achter de sea shanty’s die dezer dagen het populaire TikTok overspoelen. “Eigenlijk hebben we dat succes in de eerste plaats te danken aan corona. Ook de shantykoren konden plots nergens meer optreden, en dus braken ze uit hun gewone circuit”, legt Peter uit. Een zingende postbode uit Schotland pikte de aanstekelijke zeemansliedjes op en scoorde er een hit mee op TikTok. “Het internet deed de rest”, aldus Peter. #ShantyTok werd wereldwijd trending. “Iederéén begon plots sea shanty’s te zingen. Zo zie je maar dat het helemaal geen oudemannenmuziek is.”

Makkelijk meezingbaar

Wat de jeugd van tegenwoordig zo aanspreekt in die eeuwenoude zeemansliederen? “De liedjes zijn heel aanstekelijk, iedereen kan ze makkelijk meezingen. Op ons eigen shantyfestival blijven er de vrijdagavond ook altijd wel wat jongeren hangen in de spiegeltent. Shantyliedjes, da’s ambiance hé… Zelf drinken we meestal een jenevertje voor we optreden”, knipoogt Peter. Hij hoopt nu vooral dat de hype nog even aanhoudt. “Het is afwachten of het shantyfestival dit jaar zal kunnen doorgaan, maar door de hype hebben er zich wel al een aantal nieuwe leden aangemeld. Dat was ook nodig want we zijn met het shantykoor ondertussen twintig jaar bezig. De gemiddelde leeftijd is boven de vijftig.”

Peetje van ‘t zeetje

Peter won door de shantyrevival zelf ook street credibility bij de Blankenbergse jeugd. “ Peetje van ’t zeetje is helemaal hip”, glimlacht hij. “Na dat telefonisch interview in De Wereld van Sofie werd ik overigens ook opgebeld door een professor van de KU Leuven die al onze cd’s wou. We zijn nu aan het kijken om onze liedjes op Spotify te zetten.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier