Bij ‘t Kringske nemen armen het woord

© Frank Meurisse
Redactie KW

Heel wat Belgen hebben het niet heel breed en dat is niet alleen zo in de grootsteden. In Izegem leven ook tal van gezinnen in armoede en zij verenigen zich in ‘t Kringske. Wekelijks komt ze samen, wisselen ze ervaringen uit en leren ze bij van elkaar. Samen vormen ze een hechte en plezante groep.

‘t Kringske blaast dit jaar 15 kaarsjes uit en daar is de groep trots op. Sarah Vancompernolle is er groepswerker en probeert samen met voorzitter Claudine Rogiers de groep te begeleiden. “We zijn een vereniging waar armen het woord nemen, want ook de mensen die het wat minder breed hebben in onze samenleving, willen graag gehoord worden”, gaat Sarah Vancompernolle van start. “Wekelijks komen wij op donderdagmiddag samen om van gedachten te wisselen. We verenigen mensen in armoede, maar ook mensen die niet in armoede leven zijn bij ons meer dan welkom. We zijn een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is om een verhaal te brengen, elkaar te steunen, te groeien en zich te ontplooien.”

De wekelijkse samenkomsten op donderdag lagen door corona even stil. “Het was wel spijtig dat we noodgedwongen onze ontmoetingen even stop moesten zetten. Ik heb meteen het heft in handen genomen en gezorgd dat ik iedereen nog eens gehoord had tijdens de crisis. Onze mensen zijn vaak kwetsbaar en dus wou ik er zeker van zijn dat iedereen ook tijdens de crisis de nodige middelen had“, vertelt Sarah. “Het leven is zowat stilgevallen, maar een deel van onze mensen gaat wekelijks naar de voedselbanken en dat is toch wel van levensbelang. Gelukkig konden we alles goed opvolgen.”

Divers programma

Wie naar ‘t Kringske komt, doet dat met een bepaalde reden. “Wij proberen onze bijeenkomsten heel divers te houden. We hebben per trimester wel een agenda die we opstellen, maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat die niet altijd nauwgezet gevolgd wordt”, lacht Sarah. “Er kan al eens iets tussenkomen of er komt iets in het nieuws en dan pikken we daar op in.”

“We doen verschillende dingen. Zo gebeurt het dat we een vorming geven voor onze mensen. Dat kan over tal van onderwerpen gaan. Ik denk dan aan de verkiezingen, maar ook sociale media en assertiviteit kwamen al aan bod. Daarnaast kan het ook dat we gewoon eens ‘een rondje’ doen. Iedereen kan dan uiten wat op zijn of haar lever ligt of hoe ze precies in hun vel zitten. Een andere keer is er dan weer iemand die met een bepaalde vraag of een gedachte op de proppen kom. We staan open voor alles en we proberen de mensen zoveel als mogelijk te helpen.”

“We werken in thema’s en daar doen we dan vanalles rond. Zo waren wij nu volop in voorbereiding van 17 oktober 2020, de dag van het verzet tegen armoede. We waren een leuke wandeling in elkaar aan het boksen met verschillende stops in het Izegemse, maar helaas moeten we nu die wandeling even in de kast steken. We hopen volgend jaar in oktober het project écht vorm te kunnen geven. Bovendien werken we ook samen met de Izegemse Prizmascholen rond het project ‘Samen tegen onbetaalde schoolfacturen.”

De mensen van ‘t Kringske geven ook zelf vormingen. “We gaan regelmatig spreken in scholen of op andere plaatsen om armoede in de kijker te zetten. Binnen onze groep hebben we een aantal ervaringsdeskundigen als het gaat over armoede en die mensen doen dat fantastisch.”

Iedereen is welkom

“We richten ons niet uitsluitend op mensen in armoede, maar ook mensen die geen zorgen in die aard hebben, zijn meer dan welkom bij ons. Dat is een meerwaarde.” weet voorzitter Claudine Rogiers. “Armoede is een ruim begrip. Het gaat niet enkel om financiële problemen. Die zijn er vaak, maar er is zo veel meer dan dat. Denk maar aan een sociaal isolement of gewoon geen kansen krijgen in het leven. Iedereen draagt een eigen rugzak mee en van de ene mens is die een pak zwaarder dan van de ander. Daarom spreken wij ook liefst over kansarmoede.”

‘t Kringske is een geregistreerde vereniging en dat is wel een belangrijk gegeven voor de groep. “Omdat wij een officiële vereniging zijn, mogen wij ook in gesprek gaan met het Izegems beleid en dat is heel belangrijk.” legt Sarah uit. “Op die manier kunnen wij mensen in armoede een stem geven en zorgen dat ze gehoord worden. Samen staan we sterker, dus we zijn enorm blij dat we in Izegem kunnen participeren. We zijn blij met de samenwerking met de stad zoals die op vandaag verloopt.”

Geen trieste bedoening

Armoede is niet iets waar je echt vrolijk van wordt, maar de groep is allerminst een trieste bedoening. “We zitten hier niet elke donderdag met een lang gezicht.” knipogen Sarah en Claudine. “Het gebeurt al eens dat verdriet hier zichtbaar is of ter sprake komt, maar nog meer wordt hier gelachen en plezier gemaakt. We zijn er voor elkaar en daar genieten we allemaal van!

Warm West-Vlaanderen, wil jij ‘t Kringske steunen of meer weten? Neem dan contact op met Sarah Vancompernolle via tkringske@telenet.be. (MVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.