Bierorde van Vauban ziet ledenaantal toenemen: “Van de degustaties word je niet zat

Zittend v.l.n.r. David Lemaitre, Davy Bauwen en David Onraet. Staand: Nancy Demeester en Joeri Devolder, uitbaters van lokaal Kaffee Bazaar. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In haar elfjarig bestaan kende de Bierorde van Vauban een steile opmars, maar de vereniging is voorlopig nog kleinschalig genoeg om met haar maandelijkse activiteiten in thuisbasis Kaffee Bazaar te kunnen blijven. In coronatijden naar buiten komen, is moeilijk.

De Bierorde van Vauban is relatief nieuw in de Ieperse verenigingswereld. Pas in september 2009 hielden Davy Bauwen, David Lemaitre, Thijs Lanoye, Shari Sterck en Frederique Singier de vereniging boven de doopvont. “Thijs en Shari hadden vroeger café De Vauban (in de Lange Torhoutstraat, red.) met een uitgebreide bierkaart waar we aan de toog over het idee begonnen te babbelen”, vertelt Davy Bauwen. “We besloten een activiteitje rond bier te organiseren en hadden meteen een twintigtal deelnemers.”

Ondertussen bestaat de bierorde als elf jaar. Davy Bauwen, David Lemaitre, David Onraet en Frederique Singier vormen het bestuur. “Er is geen voorzitter of secretaris, we hebben geen titels”, zegt Davy. “Momenteel hebben we zo’n zestig leden, op onze activiteiten hebben we gemiddeld 45 à 50 deelnemers.” De activiteiten vinden normaal de laatste dinsdag van de maand plaats. “Het opzet is altijd geweest om de Belgische biercultuur te promoten”, aldus Davy. “Dat is ook een van de voorwaarden om lid te kunnen worden van Zythos, het overkoepelende orgaan. Wij gaan wel verder dan België en organiseren ook activiteiten rond internationale bieren: Amerikaanse, Oostblok, Scandinavische…”

Thuisbrouwers

“Een keer per jaar doen we een brouwerijbezoek, maar het gaat vooral om degustaties”, pikt David Lemaitre in. “Soms komt een brouwer zijn biertjes voorstellen, soms werken we rond een thema, bijvoorbeeld houtgerijpte bieren, Amerikaanse bieren, alcoholvrije bieren… Het ging ook al over geschiedenis, het verhaal rond de brouwerijen in de wereldoorlogen.” “Er is geen limiet op het aantal leden”, zegt Davy. “De laatste twee jaren groeide de aanwezigheid van activiteiten van 25 naar 45 personen. Meer moet het ook niet zijn. We maken ook geen reclame, een paar dagen voor de activiteit sturen we een mailtje. We hebben een jongerengroep van gasten van 25 tot 30 jaar en een oudere groep veertigplussers. Een mooie mix dus.”

“Je ziet ook wel dat de mensen elkaar al goed hebben leren kennen. Er zitten ook thuisbrouwers bij. Ze nodigen dan elkaar eens uit om de huisgebrouwen biertjes te proeven”, vult David Lemaitre aan. “In november is er telkens een activiteit voor de hobbybrouwers, waarbij iedereen zijn eigen biertjes mag meebrengen om blind te laten proeven door de leden. Altijd heel interessant… en heel goeie bieren.”

Davy Bauwen. (foto TOGH)
Davy Bauwen. (foto TOGH)

Uiteraard wordt er ook bier gedronken, maar een braspartij moet je niet verwachten. “Op een degustatieavond krijg je zowat acht consumpties, maar dat zijn degustatieglaasjes van 15 centiliter”, nuanceert David Lemaitre. “Niet van de acht degustaties zal je zat worden, wel van wat je achteraf nog drinkt…”

“We proberen te starten om 20 uur en te eindigen om 22.30 uur. Sommigen blijven daarna nog hangen, iedereen is daar natuurlijk vrij in”, zegt Davy. “Al onze activiteiten vinden plaats in Kaffee Bazaar. We zitten hier goed. Het is een win-winsituatie. Mensen die dankzij de bierorde hier voor het eerst komen, ontdekken de heel uitgebreide bierkaart, terwijl veel brouwers geïnteresseerd zijn om hier te leveren.”

Inkomsten komen van het lidmaatschap en de toegangsprijs bij activiteiten. De toelage vanuit de cultuurraad en occasionele verkoop van bier tijdens bijvoorbeeld de Dolle Dagen spijzen de kas verder. Eén keer per jaar, op de eerste zaterdag van december, organiseert de Bierorde van Vauban een trappistenkarbonadenfestijn. “De inkomsten gaan uiteraard weer naar de leden. We importeren nu en dan eens bieren, uit Amerika of Scandinavië. Dat is niet goedkoop. Verder moeten sprekers betaald worden, de autobus als we naar een brouwer of bierfestival gaan…”

Vaste kliek

Door de coronacrisis vielen heel wat activiteiten weg. “Sinds maart hebben we niets meer kunnen doen. Niet dat dat echt een probleem is. Onze leden vormen een vaste kliek. Als we in het najaar hopelijk herstarten dan verwachten we dat iedereen opnieuw van de partij zal zijn”, zegt David Lemaitre. “Het is zeer jammer”, pikt Davy in. “Je ziet je vrienden niet meer, dat sociaal contact is er niet meer. Ook ons karbonadenfestijn in december is nog een vraagteken. We zouden in de Fenix coronaproof een degustatie kunnen houden waarbij iedereen op 1,5 meter van elkaar zit, maar dan verlies je de sfeer en het sociale aspect en dat is niet de bedoeling.”

De Bierorde Vauban

Opgericht in: 2009.

Aantal leden: circa 60.

Voorzitter: Geen voorzitter, wel een bestuur dat bestaat uit Davy Bauwen, David Lemaitre, David Onraet en Frederique Singier.

De Bierorde van Vauban is een Ieperse biervereniging met als hoofddoel het promoten van de Belgische biercultuur. De vereniging is lid van vzw Zythos, het overkoepelende nationale orgaan. Het lidgeld bedraagt 25 euro, maar dan ben je ook automatisch lid van Zythos.

Meer informatie op de Facebookpagina van Bierorde van Vauban of op www.

debierordevanvauban.be.