Bewonerscomité Waterhoek biedt weer veel activiteiten aan

Het bestuur van de Waterhoek: Koen Delie, Stephen Furniere, voorzitter Bart Vandenbussche, Stijn Debaene, Sven Rigolle, Gunther Bruyneel. Fred Verhaeghe, Emmanuel Degroote. Martijn Vandevelde ontbreekt. © foto DJW
Redactie KW

Feest in en rond je Kot is de voor de gelegenheid aangepaste versie van de jaarlijkse Waterhoekfeesten, die net als de voorbije normale 41 edities tijdens het eerste weekend van juli plaatsvindt. Het organiserende bewonerscomité maakt er een aan de corona-omstandigheden aangepaste versie van en brengt het feest zelf naar de bewoners van de Waregemse wijk.

Geen massaspektakel maar een tweedaags evenement op zaterdag 4 en zondag 5 juli dat rekening houdt met alle verplichtingen die de Nationale Veiligheidsraad oplegt. “Toch heel veel op het programma: een aangepaste gezinstocht in onze wijk, ontbijt aan huis, bloemschikken in je kot met een aangeboden bloemschikpakket, de langste krijttekening in de nieuw aangelegde Ossekopstraat door de kinderen, mountainbiken langs onverharde wegen in Waregem, een aperitiefje op de oprit, een quarantaine-wandeling”, somt voorzitter Bart Vandenbussche op.

“Anders dan de voorbije jaren, maar toch helemaal Waterhoeks, eigenlijk. Met de collega’s van het bestuur hebben we veel promotie gemaakt en brachten wij een bezoekje aan alle huizen in de wijk om inschrijvingsformulieren voor de activiteiten af te geven. Er is ook een pagina op Facebook. Dit jaar bieden wij ook vlaggen aan om onze straten te versieren.”

Voor het bewonerscomité zijn de feesten wel de belangrijkste fondsenwerving van het jaar. De opbrengst moet dienen voor alle andere activiteiten in de loop van twaalf maanden.

De Waterhoek leeft

Bestuurslid Fred Verhaeghe: “Wij hebben veel meer op de kalender staan: een attentie voor de verjaardagen van de bewoners, op ziekenbezoek gaan, Sinterklaas voor de kinderen, het opzetten van een mooie grote kerststal tijdens de eindejaarsperiode en nieuwjaarswensen. Daarnaast gaven wij al een intussen bijgewerkt boek uit over en voor al onze bewoners: het Grote Smoelenboek waarin iedereen aan bod komt. En wij hebben zowel een goed gestoffeerde website als een periodiek: De Waterhoek Gazette. Op die manier communiceren wij voortdurend met de mensen van de Waterhoek. Wij vormen een hechte gemeenschap aan de rand van het stadscentrum en houden het binnen onze wijkgrenzen altijd heel gezellig en aangenaam.”

Waterhoekfeesten financieren onze andere activiteiten

De wijk ontstond toen een deel van Waregem in de omgeving Tapuitstraat-Waterstraat door de Expresweg/N382 eind de jaren zeventig werd afgesneden van het stadscentrum. De enige directe verbinding die daarbij werd aangelegd was de fietsersbrug over de Expresweg/N382 die vanaf het grondgebied Waterstraat uitmondt in de Groene Wandeling.

Het moet op het moment van de opening van de Expresweg zijn geweest dat binnen de wijk een groep bewoners het huidige comité oprichtte waarmee zij wilden benadrukken dat er een aparte gemeenschap was ontstaan, met eigen festiviteiten. Zo zijn de Waterhoekfeesten begonnen. En de naam van de wijk komt van het gehucht Rugge in Avelgem, begrensd door dezelfde gewestweg N382 en de Schelde waarover in 1906 de beroemde brug werd aangelegd.

Stijn Streuvels schreef erover in zijn De Teleurgang van de Waterhoek. “De Waterhoek leeft. Dat voel je wanneer je een bezoekje brengt aan de bewoners of wanneer je met een van hen praat. Door veel activiteiten te organiseren zorgen wij ervoor dat de hechte band blijft bestaan“, besluit bestuurslid Koen Delie. (JDW)

Opgericht in: 1978 toen de N382 of Expresweg werd aangelegd waardoor de nieuwe wijk werd afgescheiden van het stadscentrum.

Voorzitter: Bart Vandenbussche.

Bestuursleden: Fred Verhaeghe, Stephen Furniere, Gunther Bruyneel, Stijn Debaene, Sven Rigolle, Koen Delie, Emmanuel Degroote en Martijn Vandevelde.

Grootste activiteit in het jaar: de Waterhoekfeesten in het eerste weekend van juli waaraan vrijwel elke bewoner, ongeacht de leeftijd, deelneemt. Vergaderingen vinden afwisselend plaats bij een bestuurslid. Een echt wijklokaal is er niet.