Beweging.net viert Rerum Novarum met fietstocht: Eeuwfeest in coronamodus

© (Foto JM)
© (Foto JM)
Redactie KW

Al verschillende decennia viert het Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW), nu beweging.net, op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart ‘Rerum Novarum’. Dit jaar wilde het netwerk daar een extra dimensie aan geven. Het Ardooise ACW bestaat immers honderd jaar. Maar door de coronabeperkingen wordt het een eeuwfeest zonder veel activiteiten.

Christine Hollevoet, voorzitster van beweging.net, had met haar bestuur mooie plannen. “We hadden ons verdiept in de geschiedenis van ons lokaal ACW om Rerum Novarum een extra boost te geven. Er is immers niet alleen honderd jaar lokale werking binnen onze christelijke arbeidersbeweging, er is ook 130 jaar Rerum Novarum, de door paus Leo XIII geschreven encycliek waarbij de arbeiders het recht kregen zich te verenigen. Er ontstonden zo vakbonden, mutualiteiten, coöperatieven en later ook bewegingen zoals KAV, KWB en jeugdorganisaties. De plannen om er een groot feest van te maken met de verschillende deeltakken van beweging.net moeten wij nu spijtig genoeg opbergen.”

Verleden jaar moest de Rerum Novarumviering voor het eerst sinds lang afgevoerd worden, door corona. “Dit jaar kunnen wij dankzij de inspanningen van onze medewerker Koen Claus voor een beperkt activiteitenaanbod zorgen. Er is geen verzorgde eucharistieviering, want er mogen slechts vijftig mensen binnen in de kerk en wie zal bepalen wie er in kan en wie niet? Ook de receptie kan niet doorgaan want de zalen zijn niet ter beschikking voor dit soort activiteiten. En ook de traditioneel geworden Smoefelroute van Pasar kan niet doorgaan door het samenscholingsverbod op de verschillende stopplaatsen”, somt Christine Hollevoet op.

QR-codes

“Koen werkte echter een fietstocht uit die, over verschillende dagen gespreid, voor een beetje Rerum Novarumfeest zal zorgen en herinneringen zal bovenhalen uit een eeuw bewegingswerk. De fietstocht in en rond Ardooie is 30 kilometer lang, maar kan ook opgedeeld worden in twee lussen. De tocht kan gereden worden tussen 13 mei en 23 mei. Je rijdt in je eigen bubbel en binnen de perken van de geldende coronamaatregelen. De start is aan het Hofland.”

De plannen om er een groot feest van te maken moeten we opbergen

Tijdens deze tocht is er ook een vleugje sfeer rond honderd jaar ACW/beweging.net. “Er werden een aantal borden gemaakt die wij langs het parcours kunnen plaatsen. Deze dertien borden zijn voorzien van een QR-code. Als je die inscant, krijg je meer uitleg over de dertien thema’s waarmee wij als beweging bezig zijn, bijvoorbeeld de zorg voor elkaar en voor de ouderen, de vrijetijdsbeleving, de sociale zekerheid, betaalbaar wonen en de zorg voor ons milieu.”

Naast deze dertien themaborden zijn er ook nog een tiental borden die een blik werpen op de plaatselijke bewegingswerking. “Deze tien borden bevatten fotomateriaal van het ACW en van de verschillende deelorganisaties. Indien die organisaties een website hebben, wordt via een QR-code meer info verschaft.”

Jaarboek

Volgens Christine zal de geschiedenis van het ACW/beweging.net ook een plaatsje krijgen in het jaarboek van de Heemkundige Kring waar zij eveneens lid van is. “Lucien Van Acker haalde de gegevens van de ontstaansperiode uit zijn rijke archievenkast en pende al een stukje neer. Mijn debuutbijdrage in een jaarboek gaat over de werking van de verschillende deeltakken en de geschiedenis ervan. Wie info heeft over het ACV, de CM, de Seniorenbond, KWB of KAV/Femma, Pasar, KAJ of VKAJ,… mag me steeds nog contacteren.” (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier