Baseballclub Frontliners heeft maar één doel: “In 2022 vol voor de kampioenstitel”

Op de foto zien we Dieter Decorte, Maarten Kiebooms, Jasper Cambie, Lennert Naeye, Emiel Kerckhof, Luka Decorte, Ruben Ravestyn, Thomas Vanhove, Timo Durie, Jordy Verdaasdonk, Geoffrey Andries, Josephine Berten, Marie Parret, Jolien Cambie, Anaïs Deschuytter, Julie Kerckhof en Elise Hautekeur. (foto DB)
Redactie KW

Door het coronavirus staan ook de baseball- en softballcompetities dit jaar voor een ingekort seizoen. Bij de Frontliners uit Poperinge willen ze dit nadeel omzetten in een voordeel. De ambitieuze club stelt dit seizoen volledig in dienst van het grote doel: een kampioenschapstitel in de nabije toekomst.

De Frontliners, de eerste en enige baseball- en softballclub in de Westhoek, ontstond in 2010 na een reis van voorzitter Geoffrey Andries, zelf lid van de nationale slowpitchploeg, naar Australië. “Ik had het wel voor de meer alternatieve sporten. Van kleins af aan organiseerde ik wedstrijden tussen verschillende wijken in mijn buurt, gaande van cricket tot baseball. Tijdens de reis kocht ik een baseballhandschoen en toen ik terug thuis kwam, is de bal aan het rollen gegaan. Toen ik er met vrienden op café over sprak, besloten we om dat materiaal eens uit te testen. Je kan zeggen dat de Frontliners toen ontstaan zijn: met zes man, een bal en een handschoen.”

Stabiliteit

Ondertussen is de club al serieus gegroeid, mede dankzij de vele inspanningen van het team dat volledig op vrijwilligers draait. “Het was zeker geen makkelijk traject”, legt “Andries uit. “Het is tof om in een team te kunnen werken waar er zo veel goesting is, maar er is meer nodig dan dat om een club draaiende te houden. De komende jaren hopen we vooral de stabiliteit binnen de club te verzekeren. We hebben zeker ook onze dosis pech gehad. Neem nu onze verhuis uit Ieper, waar we oorspronkelijk onze basis hadden. Plots zaten we daar zonder veld en moesten we uitwijken naar Poperinge. Ook hier zijn we nu al jaren aan het knokken voor een veld, voornamelijk uit veiligheidsoverweging, maar dat is nu ook opgelost. In 2022 moeten het af zijn.”

Verder groeien

Dit jaar kunnen de Frontliners rekenen op enkele trouwe sponsors, maar Andries hoopt vooral op zekerheid naar de lange termijn toe. “Naast het sponsorgedeelte moeten we ook kijken naar ons personeelsbestand. We moeten op zoek gaan naar trainers en andere leden die gemotiveerd zijn om mee te stappen in dit verhaal. We hopen dat onze club zo nog verder kan groeien.”

Vanuit de club is er ook veel initiatief om de dagelijkse werking in stand te houden. “We hebben enkele vaste evenementen, zoals ons jaarlijks toernooi, waarin we zowel competitie als recreatieve activiteiten voorzien. Daarnaast zijn er ook de klassieke gebeurtenissen zoals een kerstmarkt, eetfestijn en koekenverkoop. Vanuit de groep ontstaan er soms ook spontane acties zoals een barbecue of Sinterklaasfeest.”

Veel talent

Net zoals bij veel verenigingen zorgde het coronavirus voor heel wat ongemak bij de Frontliners. “Onze voorbereidingen beginnen in november. We hadden dus al een volledig winterprogramma afgewerkt. Midden in het laatste deel van onze trainingen barstte de hele heisa rond corona dan los.” Van paniek was er bij de Frontliners echter geen sprake. “We zijn een zomersport, waardoor we nog een groot stuk van de competitie zullen kunnen spelen. Bovendien is het ook een veilige sport omdat er weinig tot geen contact is en er ook met handschoenen wordt gespeeld.”

Geoffrey Andries. (foto DB)
Geoffrey Andries. (foto DB)

Dit jaar zijn er in de verschillende baseball- en softballcompetities geen stijgers of dalers, waardoor de inzet voor de ploegen net iets anders is. “Dit jaar focussen we ons volledig op de groei van ons team”, licht Andries toe. “Onze ambities voor dit seizoen waren sowieso niet torenhoog. We wilden ons voornamelijk handhaven binnen de divisie. Door de aanpassing van de competitieformule hopen we ons nu vooral als team te versterken en dit seizoen als een reeks oefenwedstrijden te zien.”

Dat de ambities dit jaar niet hoog zijn, staat eigenlijk in contrast met de visie van de club. “Binnen de club hebben we een programma op lange termijn uitgetekend om ons team naar de top te brengen. Dit seizoen zal daar volledig aan gewijd worden. 2022 moet het hoofddoel zijn, het jaar waarin we vol voor de titel willen gaan. We zitten met een jong team dat heel getalenteerd is. Momenteel zijn enkele spelers nog volop in de weer met hun studies, maar binnen een twee à drie jaar ziek ik ons echt tot de top van België behoren. Door jaar na jaar stappen voorwaarts te zetten als groep, hopen we die droom in de nabije toekomst te verwezenlijken.” (LR)

Frontliners

Opgericht in: 2010.

Voorzitter: Geoffrey Andries richtte de club op en groeide ondertussen zelf uit tot een topspeler in België. Onlangs werd hij nog geselecteerd voor het wereldkampioenschap slowpitch.

Ledenaantal: een honderdtal.

Binnen de Frontliners zijn er verschillende niveaus, gaande van jeugdreeksen, competitieploegen en recreantenteams. Iedereen kan dus ongeacht zijn niveau terecht bij de vriendenclub waarin je met veel plezier de kneepjes van deze niet-alledaagse sporten leert kennen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.