Azymuth schenkt restbudget aan ‘Iedereen Digitaal’

Met de gift kan Huis van het Kind tien extra chromebooks ter beschiking stellen. © GJZ
Redactie KW

Concertvereniging Azymuth Zwevegem houdt op te bestaan. Het resterende budget, zo’n 7.000 euro, werd geschonken aan het project ‘Iedereen digitaal’.

Herwig Bouckaert richtte in 1975 samen met een aantal enthousiaste cultuurliefhebbers de concertvereniging Azymuth op. Herwig was ook een tijdlang voorzitter van de Culturele Raad en ondervoorzitter van het Cultureel Centrum.

Bekend van kerstconcerten

Herwig was samen met zijn bestuur gedreven om de mensen de liefde voor klassieke muziek bij te brengen. Door zijn kennis van de klassieke muziek kwam hij in contact met bekende dirigenten, koren en muzikanten zowel in binnen- als buitenland. Heel wat Zwevegemnaren zullen zich wellicht nog wel Hans en Grietje herinneren, een musical waar alle lagere scholen aan meewerkten.

Azymuth is het meest bekend van de jaarlijkse kerstconcerten. Alle grote Vlaamse koren traden op in Zwevegem. Naast het Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe, het koor en orkest Collegium Instrumentale Brugense onder leiding van Patrick Peire, kwamen ook koren en ensembles uit Duitsland, Bulgarije, Polen en Rusland graag naar Zwevegem. Daarnaast haalde Azymuth ook meermaals de laureaten van de Koningin Elisabeth Wedstrijd naar Zwevegem.

Sociaal doel

Onder meer door gezondheidsproblemen bij Herwig houdt de vereniging op te bestaan. Azymuth wil het resterend budget dat ze nog in kas hadden aan een sociaal doel schenken in Zwevegem. “Ik had graag iets gedaan om de digitale kloof bij kinderen te dichten. Toen we hoorden dat binnen de werking van Huis van het Kind een project ‘Iedereen Digitaal’ loopt, was de beslissing vlug gemaakt.”

Met dit project wil men aan kinderen uit kwetsbare gezinnen de kans geven om een laptop te ontlenen voor een bepaalde periode, waardoor zij volwaardig kunnen deelnemen aan onderwijs en ook verder kunnen oefenen buiten de schooltijd.

Door deze gift kon men tien chromebooks toevoegen aan het assortiment. Dat een dergelijk project ook nodig is in Zwevegem, blijkt dat er van de pas geschonken laptops al enkele uitgeleend zijn. (GJZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.