Avelgemse Harmonie De Verenigde Vrienden viert 150-jarig bestaan met jubileumconcert

Harmonie De Verenigde Vrienden onder leiding van dirigent Bernard Cosaert. © (foto JS)
Redactie KW

Dat concert vindt plaats in het cultuurhuis Spikkerelle op zaterdag 21 maart om 19.30 uur en zondag 22 maart om 18 uur.

Harmonie De Verenigde Vrienden ontstond oorspronkelijk uit het orkestje van het koor van de Sint-Martinuskerk. Uiteindelijk zou de harmonie pas in 1870 voor de eerste keer samenkomen. De muziekvereniging maakte tijdens de wereldoorlogen twee moeilijke periodes door maar groeide ondertussen uit tot de oudste, nog actieve vereniging in Avelgem, met meer dan 120 spelende leden.

“Op ons toppunt”

“De stichters zouden trots zijn”, denkt Peter Tack, bestuurslid én klarinettist bij De Verenigde Vrienden. “Ik denk dat we qua aantal spelende leden op ons toppunt zitten. Meer en meer jongeren interesseren zich in onze muziek, wat in deze tijd niet vanzelfsprekend is. Of dat een globale trend is in Vlaanderen, kan ik niet zeggen. In ieder geval betreden wíj het podium dit jaar met zo’n 60 mensen, en dat is een unicum.”

“De naam De Verenigde Vrienden is dan weer iets minder uitzonderlijk want er is een tijd geweest waarin er heel wat harmonieën zich zo noemden. Dat komt omdat het groepsgevoel en de kameraadschap in een harmonie zeer belangrijk zijn. Je moet sterk aan elkaar hangen om iets te kunnen bereiken.

Maar een muziekvereniging is meer dan muziek. “In feite is het een klein bedrijf”, beaamt Peter. “Als bestuurslid ben je toch een aantal dagen per week in de weer om het schip drijvende te houden.”

“Sponsors zoeken, subsidies regelen, repetities organiseren, instrumenten laten repareren: dat is niet op een-twee-drie geregeld. We gaan ook vaak op reis met de harmonie. Vorig jaar wilden er zo’n 90 mensen mee, begin er maar aan (lacht).”

Foto’s uit de oude doos

Om de vijf jaar organiseert harmonie De Verenigde Vrienden een groots evenement. Er werd al samengewerkt met Udo en Gunther Neefs, en ook tijdens het 150ste jubileumjaar staat er een feestelijk concert op de agenda. “Bernard Cosaert, al 32 jaar onze dirigent en componist, zal uiteraard het concert dirigeren“, zegt Peter. “Daarnaast zal er ook een 150 jaar oude, gerestaureerde vlag te bewonderen zijn en tussendoor halen we wat anekdotes vanonder het stof vandaan. Bovendien projecteren we op het scherm achter het podium een reeks foto’s uit de oude doos!”

“Maar omdat we 150 worden, willen we alles uit de kast halen. Zo zal Steven Devolder, een Belgische topmuzikant en trompetvirtuoos, als solist optreden. Spijtig genoeg zullen we ook dit keer geen cd kunnen opnemen, zoals in 1995. Dat is een hele investering, hoor. Het huren van professionele studio’s is sowieso al te hoog gegrepen, dus zouden we ons in de sporthal moeten nestelen. Bovendien zijn we nog altijd amateurs, die vooral voor het plezier muziek maken.”

Bijna uitverkocht

De jubileumconcerten vinden plaats in het weekend van 21 en 22 maart. “We verwachten tot twee keer toe een vol huis“, is Peter trots. “Dat de concerten bijna uitverkocht zijn, doet ons deugd. Onze muzikanten kampen dan wel met wat meer stress, maar staan ook te trappelen om het beste van zichzelf te geven.” (JS).

Op zaterdag 21 maart om 19.30 uur en zondag 22 maart om 18 uur brengt harmonie De Verenigde Vrienden ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan een jubileumconcert in cultuurhuis Spikkerelle, Scheldelaan 6 in Avelgem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier