Avelgem overweegt herdenking compensatiebudget voor verenigingen

Bram Van Den Bunder (l) en Jules Lampole (r) bespraken het compensatiebudget op de laatste gemeenteraad.© gf
Bram Van Den Bunder (l) en Jules Lampole (r) bespraken het compensatiebudget op de laatste gemeenteraad.© gf
Jan Steenhoudt
Jan Steenhoudt Editieredacteur KW Kortrijk – Menen – Waregem

Een verlenging van het compensatiebudget voor verenigingen, op voorstel van CD&V-raadslid Bram Van Den Bunder, komt er voorlopig niet in Avelgem. Dat eenjarig reglement stelde in 2020 10.000 euro ter beschikking aan noodlijdende verenigingen. De gemeente wil dit reglement nu herdenken. “Elke vereniging kreeg in 2020 de normale toelages, bóvenop dat compensatiebudget”, zegt schepen van Cultuur Jules Lampole (gbA Gemeentebelangen).

Op 29 juni 2020 keurde de gemeenteraad een compensatiereglement goed met als doel erkende verenigingen te ondersteunen die het door de coronacrisis financieel moeilijk hadden. Hiervoor werd 10.000 euro vrijgemaakt. Het budget werd verdeeld over de verenigingen die een aanvraag indienden. Zo kregen Dance4Friends, de Harmonie Avelgem, Jeugdhuis Krak Avelgem en No Limit Team 1.000 euro compensatie. Okra Avelgem, Wielerclub Demeyers, de tennisclub, Chiro en Kerdavo Volleybal moesten tevreden zijn met 750 euro. De Jeugdharmonie en Waarmaarde Leeft vingen bot en kregen geen extra compensatiebudget. “Vooral die laatste was erg teleurgesteld”, weet Bram Van Den Bunder (CD&V), die van twee andere verenigingen te horen kreeg dat ze de compensatie veel te weinig vonden.

109.426 euro

“Avelgem heeft vorig jaar 109.426 euro aan Vlaamse middelen ontvangen uit het Noodfonds voor lokale cultuur, jeugd en sportbeleid. Daarvan ging slechts een tiende naar compensatieregeling voor dertien verenigingen, die moesten aantonen dat ze het financieel moeilijk hadden. Dan is 10.000 euro toch wat weinig vonden wij. De voetbalclub in Avelgem ( KVK Avelgem, red. ) zit bijvoorbeeld met een heel zware kostenstructuur. Die komen heus niet rond met 1.000 euro.” De dienst jeugd en cultuur kreeg dan weer geen meldingen binnen van ontevreden verenigingen.

Midden 2020 was het moeilijk inschatten hoeveel verlies een vereniging zou maken, geeft Van Den Bunder toe. “Het gemeentebestuur wil dat budget niet retroactief verhogen. Ook mijn voorstel om 20.000 euro te voorzien dit jaar werd van de hand gewezen. Maar het schepencollege verzekerde me dat ze niemand failliet zullen laten gaan, en dat er een herdenking komt van het premiereglement.”

Toelages

Schepen van Sport Jules Lampole (gbA-Gemeentebelangen) nuanceert de uitspraken van Van Den Bunder. “Voorlopig hebben we opnieuw 10.000 euro uitgetrokken om zieltogende verenigingen op te vangen”, zegt hij. “Die 109.426 euro? Elke vereniging kreeg in 2020 de normale toelages, dat rond de 50.000 euro begroot was. En dat was bóvenop het compensatiebudget. Zo’n 20.000 euro ging naar de investering in het Zomerplein.”

Maar vorig jaar was er wel een kleine wanverhouding in de verdeling van de compensatie, geeft Lampole toe. “Sommige verenigingen zagen veel activiteiten geannuleerd, maar hadden geen grote uitgaven. Bij andere viel er slechts een evenement in het water, maar liepen de vaste kosten hoog op.”

Lampole meent dat elke vereniging tevreden was met de toegeschoven brok van het compensatiebudget. “Ik heb niemand horen klagen. Maar een herdenking van de verdeelsleutel ligt op tafel. Ook dit jaar is het noodzakelijk dat er compensatie komt, want ik zie de verenigingen nog niet opstarten vóór april of mei.”

Een vereniging die opnieuw aanspraak wil maken op het compensatiebudget moet zijn dossier vóór 30 november indienen. Geannuleerde activiteiten in december 2021 mogen meegerekend worden.

(Jan Steenhoudt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier