Atletiekclub organiseert ‘Berenloop’ dit jaar online

Vita Van Belleghem en Bert Goos. (foto AVH)
Vita Van Belleghem en Bert Goos. (foto AVH)
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Om voor de hand liggende redenen viel het jaarlijkse kermisweekend in Beernem dat elk jaar in het derde weekend van september wordt georganiseerd, in het water. De traditionele Berenloop die voor de zestiende keer zou plaatsvinden, kon logischerwijs ook niet doorgaan. Toch organiseert Atletiekclub Beernem dit jaar een online versie.

“We hebben lang afgewacht in de hoop om toch volgens de verschillende scenario’s die we schreven, een editie te kunnen organiseren”, vertelt Bert Goos (43) van Atletiekclub Beernem. “Toen we zagen dat dat onmogelijk werd, stelden we alles uit tot december. Maar toen zaten we middenin de tweede golf. Afgelasten wilden we helemaal niet doen, onze leden betalen lidgeld en wij willen hen natuurlijk iets teruggeven. Aan de hand van deze alternatieve versie willen we hen motiveren en tegelijk tegemoetkomen”, gaat Vita Van Belleghem (45) verder.

Deelnemers kunnen de uitgepijlde route lopen of wandelen en nadien hun deelname bevestigen aan de hand van een foto of stravapost op de facebookpagina van de atletiekclub van Beernem.

Cadeaubonnen

“Iedereen kan dus gratis meedoen, maar om er toch een prijs aan vast te hangen, verloten we elke week twee cadeaubonnen van 30 euro, te besteden bij onze lokale handelaars, aan twee mensen die de Berenloop in die week afwerkten”, legt Goos uit. “Op die manier steunen we ook de lokale handel. Normaal is het kermisweekend voor hen een topperiode, met de cadeaubonnen willen we ons steentje bijdragen om hen te steunen”, stelt Van Belleghem.

Het kermisweekend lokt in normale omstandigheden veel volk naar het centrum van Beernem. “Samen met de andere organisaties zorgt de Berenloop normaal voor veel volk en leven in de brouwerij. Volkskermissen sterven uit, met onze loopwedstrijd brengen we jaarlijks heel wat ambiance. Voor onze club is dat ook elk jaar een groot feest en voor velen een hoogtepunt. Het is pijnlijk, maar de situatie is voor iedereen hetzelfde”, vertelt Goos, die het voorzitterschap van AC Beernem deelt met Van Belleghem.

De online versie van de Berenloop lokte al heel wat positieve reacties en onderlinge concurrentie bij leden. “De competitie zit erin, ook al staan ze niet onder druk van ons. We zien dat iedereen bezig is en dat het leeft onder onze leden en de Beernemnaars, dat stemt ons wel gelukkig”, voegt Van Belleghem toe.

Vernieuwd parcours

De Berenloop start aan het Bloemendalezwembad. Wie de tocht zelf wil doen, kan de zwarte pijlen met witte of zwarte bollen volgen. De witte bollen vormen de route voor een tocht van tien kilometer, de zwarte bollen vormen een route van vijf kilometer. Een combinatie daarvan is ook altijd mogelijk. “Het parcours is vernieuwd en gaat via het zwembad naar de Mexicostraat en een stukje langs het kanaal naar Sint-Joris”, besluit Goos.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.