Annemie Lamote stopt als voorzitter van de RA-Liga afdeling Kortrijk

Links zien we de eerste voorzitter Rita De Smet en rechts huidig voorzitter Annemie Lamote.©Els Deleu EDB
Links zien we de eerste voorzitter Rita De Smet en rechts huidig voorzitter Annemie Lamote.©Els Deleu EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Annemie Lamote (76) nam afscheid als voorzitter van de Kortrijkse afdeling van de Reumatoïde Artritis-liga. Ze blijft wel nog enkele secretariaatstaken behartigen en blijft ook lid van het bestuursteam. Er is nog geen vervanger. Kandidaat-voorzitters mogen zich altijd aandienen.

De RA-liga vzw is de patiëntenvereniging van mensen met Reumatoïde Artritis (RA). Annemie Lamote werkte tot haar 58ste in het onderwijs voor verpleegkunde. “De laatste jaren had ik heel wat problemen met mijn handen. Jarenlang zeiden dokters me dat ik artrose had en dat er niets aan te doen was. Ook vermoeidheid kwam de kop opsteken. Uiteindelijk ging ik naar een reumatoloog die in 2010 de diagnose Reumatoïde Artritis stelde.

Annemie vertelt dat bij RA vooral de kleinere gewrichten ontsteken. “Het is chronisch, er is geen oorzaak gekend en het kan ook niet genezen worden. De gewrichten kunnen ook vervormen door de ontstekingen. Wat RA ook kenmerkt, is de vermoeidheid. Sommige lotgenoten kunnen daardoor niet meer werken. Ze kunnen ook geen verfijnd werk uitvoeren.”

Annemie werd in 2011 lid en in 2016 voorzitter van de RA-liga afdeling Kortrijk. Ondertussen nam ze ook het secretariaatswerk op zich. Nu wil ze het rustiger aan doen en neemt ze afscheid als voorzitter.

Taken verdelen

“Voorlopig vonden we nog niemand die deze taak op zich wou nemen”, vertelt Annemie, die net over de grens met Rollegem in Luingne woont. “Ik probeerde de laatste jaren meer taken te verdelen. Het zou wel fijn zijn om nog één of enkele teamleden meer te hebben. We kijken hiervoor ook verder dan enkel bij mensen die zelf RA hebben.”

Jean-Marie Provoost is de nieuwe contactpersoon voor de afdeling die momenteel 53 leden van over heel de provincie telt. Hij kan bereikt worden via jeanmarie@raliga.be of via 056 35 63 64.

Schouderklopje geven

Naast de lokale verbinding met Kortrijk en de informatiebijeenkomsten heeft de RA-liga ook een nieuwsbrief en een tijdschrift. “De websites van RA en Reumanet bieden ook betrouwbare informatie”, geeft Annemie mee. De RA-liga ondersteunt lotgenoten om te krijgen waar ze recht op hebben. “We staan ook lotgenoten bij die de diagnose krijgen en hierdoor soms wel eens in paniek zijn. De praatcafés doen het ook altijd goed. Soms is elkaar begrijpen en een schouderklop geven of krijgen al voldoende!”

Mensen sensibiliseren

Het herkenningsteken voor RA is de oRAnje knoop, die Annemie draagt. “Het is ons symbool, omdat wij vaak last hebben aan onze vingers en knopen niet gemakkelijk dicht krijgen. Met die oranje knoop willen we mensen sensibiliseren om RA bespreekbaar te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier