Ambitieuze cricketclub Kortrijk United wil evolueren tot vaste waarde

De Kortrijkse cricketclub speelt ondertussen al een jaar op zijn eigen terrein in de Lange Munte. © foto MT
Redactie KW

Kortrijk United Cricket Club bestaat nog maar zes jaar en probeert zich geleidelijk aan op de kaart te zetten in het Belgische cricket. De club speelde tot vorig jaar al zijn matchen op verplaatsing, omdat het zelf geen complex had.

De Kortrijkse cricketclub speelt nu ondertussen al een jaar op zijn eigen cricketterrein in de Lange Munte. Door de steun van de stad Kortrijk kan de club nu een vaste thuisbasis bieden aan zijn leden, waar ze kunnen trainen en hun wedstrijden kunnen afwerken. Op die manier kan de vereniging uitbreiden en meer leden aantrekken.

“Vroeger vormden we een ploeg met een club uit Oostende. Omdat ze in Oostende nog met andere cricketclubs zaten, raakten zij daar sneller aan een trainingsveld. Die club bevatte dus spelers uit zowel Kortrijk als Oostende en die bleef maar groeien. Daarom besloten we om te splitsen en daaruit zelf Kortrijk United op te richten”, vertelt voorzitter Addnaan Diwan Ali.

Daardoor moest de club constant op zoek naar een veld om op te trainen. “Trainingen organiseren was echt moeilijk. We huurden soms een veld van andere mensen of vroegen gewoonweg of we erop mochten trainen. Af en toe konden we dan de terreinen van de Lange Munte gebruiken.”

Om de Kortrijkse club toch naar een professioneel niveau te trekken, besliste Addnaan om naar een vaste plek te zoeken. “We zagen zelfs jonge gastjes trainen op de parking en zagen in dat het zo niet meer verder kon. We moesten het serieuzer aanpakken.”

Jeugd klaarstomen

Sommige spelers moesten wel wat opofferen voor dat nieuwe Kortrijkse project. “Toen we nog samenwerkten met de ploeg uit Oostende speelden we in eerste klasse. Omdat we onze eigen weg gingen, moesten we helemaal van nul beginnen in vierde klasse. Voor de spelers van Kortrijk was het dus een hele opgave om te herbeginnen, terwijl ze veel moeite hadden gestoken in de ploeg die in eerste divisie speelde.”

Kortrijk United speelde direct kampioen en ging zo van vierde naar derde divisie. “Jammer genoeg hadden we vorig seizoen niet de mogelijkheid om opnieuw te promoveren door de uitbraak van het coronavirus.”

We willen onze jeugd in de Belgische ploeg krijgen

Dankzij het nieuwe cricketterrein kan de club zich nu meer concentreren op een betere jeugdwerking. “We willen de spelertjes voorbereiden en proberen hen zoveel mogelijk door te laten stromen naar de eerste ploeg. Er zit genoeg talent in onze club en dat weten we maar al te goed. Die talenten moeten gewoon juist gecoacht worden. Ik moet daarvoor wel een man enorm bedanken en dat is Tallat Illahi. Hij zorgde voor vervoer, regelde alles voor de jeugd en loste de problemen op. Zonder hem stond de jeugdwerking nooit zo ver.”

De club wil die jeugd dan ook zo goed mogelijk begeleiden op weg naar de eerste ploeg. “We hebben een jonge herenploeg, waarbij de oudste speler 30 jaar is. We hebben de ambitie om onze jeugdspelers een plekje in de Belgische ploeg te helpen bemachtigen.”

Succesvolle damesteam

Dat laatste geldt ook voor hun vrouwenploeg die ze vorig jaar opstartten. “Die ploeg is nog het meest succesvolle project van allemaal. We zien het damescricket hier het snelst groeien in Kortrijk en dat hadden we eigenlijk totaal niet verwacht. Voorlopig zijn er nog maar een drietal vrouwenteams in België, dus we wilden daar zeker deel van uitmaken”, aldus de voorzitter.

Kortrijk United wil dan ook inspelen op dat zeldzame damesteam. “Die ploeg blijft meer dames aantrekken. We zullen dus naar volgend jaar toe een tweede damesploeg moeten vormen.” De club wil ook met de damesploeg de nationale kaart trekken. “Door de zeldzaamheid aan damescricket in België kunnen wij misschien potentiële speelsters afleveren aan de nationale vrouwenploeg in de nabije toekomst als we ze deftig kunnen bijsturen”, besluit Addnaan Diwan Ali van Kortrijk United Cricket Club. (MT)

Wie interesse heeft of nog meer info wil van de club kan bellen naar 0470 84 52 94 of mailen naar info.kortrijkwarriors@gmail.com.

Opgericht in: 2014.

Leden: 53 (15 tot 20 nieuwe leden volgend seizoen).

Voorzitter: Addnaan Diwan Ali.

Trainer en kapitein herenploeg: Adil Diwan Ali.

Trainingslocatie: SC Lange Munte, Bad Godesberglaan 22, Kortrijk.

De club zit sinds vorig jaar in nieuw jasje en noemt zich nu ook wel Kortrijk Warriors CC.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.