Almaar grotere Chiro ‘t Stratje onder dak in ‘Den Bouw’ om plaatsgebrek op te vangen

Helga Kints van het oudercomité van de Chiro en hoofdleidster Marthe Debels voor 'Den Bouw'. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Stad Kortrijk ging samen met Chiro ‘t Stratje op zoek naar een nieuwe locatie, omdat de lokalen boven OC De Wervel veel te krap werden voor de groeiende jeugdbeweging. De site ‘Den Bouw’ in de Bellegemsestraat is een voorlopige oplossing. Daarmee kan de Chiro leven.

De jeugdbewegingen van Bellegem kenden de laatste jaren een enorme groei in ledenaantal en daardoor volstonden de gedeelde lokalen boven in OC De Wervel niet meer.

“Op de eerste Chirozondag waren er 214 leden en leiding samen”, aldus Volwassen Begeleider (VB) Emmanuel Labarque. “De groep is dus nogmaals groter geworden. Als er binnen gespeeld wordt, moeten we dat in deze corona-periode doen in bubbels van twintig. We moesten al de grote zaal van het OC gebruiken. We hebben nu beslist om voorlopig niet meer binnen te spelen en alle activiteiten buiten te organiseren, weer of geen weer. Buiten mogen we in bubbels van vijftig werken. Anders moeten we met inschrijvingen beginnen werken en sommigen teleurstellen.”

Investeringstoelage

Met het masterplan Jeugdlokalen wil Stad Kortrijk de best mogelijke jeugdlokalen voorzien. Hiervoor doen JC Tranzit en de stedelijke vastgoedbeheerder locatie-onderzoeken.

“Hieruit blijkt dat er momenteel geen gebouw is dat volledig voldoet aan de noden van Chiro ‘t Stratje”, stelt schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn. “Er wordt daarom een nieuwbouwproject voorbereid, dat voldoet aan de huidige en toekomstige noden van de jeugdwerking. Het moet ook vlot en veilig bereikbaar zijn voor de Bellegemse jeugd. De concrete uitvoering van dat project is voorzien in de volgende legislatuur”, aldus de schepen.

Op de eerste zondag waren we met 214, leden en leiding samen. Binnen spelen kan niet meer – Chirobegeleider Emmanuel Labarque

Nu werd een voorlopige oplossing gevonden met de site van Den Bouw. “Daar kunnen we voor zes jaar terecht. Op 1 november krijgen we de sleutel,” vertelt Emmanuel Labarque. “Om het gebouw gebruiksklaar te krijgen als jeugdbewegingslokaal moeten nog een aantal aanpassingswerken gebeuren, zoals lokalen maken van de grote zaal.” De Chiro zal deze werken zelf laten uitvoeren en opvolgen. Stad Kortrijk voorziet een investeringstoelage van 25.000 euro.

Weinig buitenruimte

Emmanuel wijst erop dat er momenteel nog een gedeelte van ‘Den Bouw’ verhuurd is. “Ik vrees dat het Pasen of zelfs september zal zijn, eer we erin kunnen. We zullen meer binnenruimte hebben, maar als we buiten spelen, zullen we met enkele groepen naar het OC trekken, want aan Den Bouw is er niet genoeg buitenruimte.”

Door de ruimte die in OC De Wervel vrijkomt na het vertrek van de Chiro, krijgen andere organisaties meer ademruimte. De vrijgekomen lokalen zullen herverdeeld worden onder KLJ Bellegem, Jeugdtheater Scherven en Muziekvereniging Bellegem.

Site Groenheuvel

Bij Chiro ‘t Stratje is men tevreden met de oplossing op korte termijn. “Op lange termijn moeten we natuurlijk nog op zoek naar iets anders, maar we weten dat de stad niet stilzit. De hoop blijft bestaan om ooit naar de site Groenheuvel te trekken. Dat zou een ideale jeugdlocatie zijn in Bellegem”, vindt Emmanuel, maar ook Helga Kints, een betrokken Bellegemnaar die als ouder mee het project leidde in de ouderraad van de Chiro. “Je heb de Warande in het noorden van Kortrijk en daar zou je een ‘mini-Warande’ kunnen maken in het zuiden!”

Verkocht, spijtig

De Bellegemnaars vinden het overigens jammer dat Stad Kortrijk de site van Den Bouw ooit heeft verkocht. “De stad had dit gekocht van het ACW, maar verkocht de site weer. De Chiro was er toen niet klaar voor om naar Den Bouw te trekken.” Helga Kints vond het – vanuit de OC-raad geen goede zaak om de jeugd met het OC te verbinden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.