Aftellen naar Bosmolens Ommegang met Eddy Bral en Niels Desmet: “Drie dagen lang voor elk wat wils”

Eddy Bral en Niels Desmet kijken uit naar Bosmolens Ommegang. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

De Bosmolens kijkt alweer reikhalzend uit naar de Bosmolens Ommegang van vrijdag 22 tot zondag 24 juli. Het gevarieerde programma voorziet in wat nieuwe insteken en ook muzikaal werden weer heel wat kleppers en jonge talenten gestrikt.

Vorig jaar werd een pop-upeditie van de Ommegangsfeesten georganiseerd. En die nieuwe opstelling van podium en tent blijft behouden. Op het Ter Beursplein komt een overdekt podium, maar daarvoor een stuk terras. Daarachter komt een tent. “Die is groter dan vorig jaar, omdat we nu ook na corona meer volk hopen te ontvangen. Maar mocht het slecht weer zijn, dan kan iedereen daar schuilen”, verduidelijkt Niels Desmet.

Vijf dj’s op zaterdag

Bosmolens Ommegang duurt niet langer vier dagen, maar een dagje minder. Het muzikale programma wordt zo ook iets gebalder gepresenteerd. Op vrijdag gaan ze zoals gewoonlijk de StuBru-toer op. “Sister May is een Roeselaarse band met een energieke liveshow”, zegt Eddy Bral, voorzitter van het Feestcomiteit, maar ook al jarenlang de muzikale programmator. Daarna is het de beurt aan Ila, winnaar van De Nieuwe Lichting 2022 van StuBru en dit jaar ook op Rock Werchter. “Je kan het wat vergelijken met de Intergalactic Lovers die we hier enkele jaren geleden te gast hadden. Je moet er vroeg bij zijn om zulke talenten te strikken, later zijn die immers niet meer betaalbaar.” Radar Station, winnaar van De Nieuwe Lichting 2020, is de hoofdact van de avond. Afsluiten gebeurt door Audiovibes.

Op zaterdag werd dit keer resoluut de kaart getrokken van de dj’s. Van Izegemnaar Deniero over Robert Abigail, Arthur Lewis, 5napback en Dennis Cartier, stuk voor stuk bekende namen die overal al naam maakten, vaak ook al op grotere festivals.

Het vroegere maandagavondprogramma met Vlaamse inslag wordt nu op zondagavond geprogrammeerd. Lokale schlagerzanger Kurt Loorenz mag de avond openen, charmezanger Jenss zet de polonaises voort en de koning van de Vlaamse feestmuziek Christoff brengt dit onvergetelijke feestje naar een hoogtepunt. Aansluitend breit Audiovibes een orgelpunt aan de feestdriedaagse.

Bingo en darts

Maar Bosmolens Ommegang biedt uiteraard heel wat meer dan louter muziek. Zo is er ook heel wat aandacht voor de kinderen. Op vrijdag is er de kidsrun (stratenloop), voorafgegaan door een loopfietswedstrijd voor kinderen tot vier jaar. Op zaterdagnamiddag is er de tekenwedstrijd (iedereen prijs) en de Mr. Creezy-kindershow en op zondag kort voor de middag de kerktorenworp.

Maar ook wat nieuwigheden werden in het programma ingepast. Op vrijdagnamiddag zal er wel nog gekaart kunnen worden, maar voor het eerst is er ook een bingonamiddag. Op zondagnamiddag wordt dan weer voor het eerst een dartstornooi georganiseerd. De maximumcapaciteit van 48 ingeschreven koppels werd in een mum van tijd bereikt.

Duotijdrit

Ook sportief heeft Bosmolens Ommegang heel wat te bieden. Na de kidsrun staat ook de 17de stratenloop (5 of 10 km) in samenwerking met IVAC gepland. Er wordt ook weer gekoerst. Niet meer de drie gebruikelijke wielerwedstrijden, maar wel lokale mensen aan de start. In de derde Bosmolens Cycling op zaterdagmiddag leggen de deelnemers elf ronden af, goed voor iets meer dan 50 kilometer. Voorwaarde om deel te nemen is dat je in Izegem woont of er geboren bent.

Op zondag wordt daar een verlengstuk aan gebreid met de eerste Bosmolens duotijdrit. Teams van twee renners nemen het in vier categorieën (heren, dames, gemengd en jeugd tussen 12 en 16 jaar) tegen elkaar op. Wie liever wat rustiger fietst kan zowel op zaterdag als zondag met start tussen 10 en 16 uur de uitgepijlde gezinsfietstocht ondernemen.

Een druk programma dat hopelijk weer veel volk naar het Ter Beursplein lokt. “En niet te vergeten dat ook alles gratis is”, benadrukt Niels Desmet. Samen met zijn schoonpa Eddy Bral neemt hij ook heel wat administratief werk voor zijn rekening. “En we zetten ook in op de sociale media. De komende weken zullen we daar trouwens opnieuw drankbons verloten.”

Online reserveren

Het Feestcomiteit telt een 20-tal leden, maar vers bloed is altijd welkom. “Niet enkel voor de helpende handen, maar ook voor de nieuwe ideeën. Dit jaar hebben we heel wat nieuwe elementen in het programma geïntegreerd. Vrijwilligers kunnen zich overigens nog altijd melden via de site.”

Sinds corona is het Feestcomiteit ook gestopt met de huis-aan-huisbezoeken voor sponsoring. “Mensen kunnen ons steunen door af te komen. Wij verdelen straks ook ons sponsorboekje over de wijk. Het gros van de sponsors is aan boord gebleven, waarvoor wij hen als comité natuurlijk dankbaar zijn. Ook voor hen hebben we nieuwe formules uitgedokterd. Er is bijvoorbeeld in de nieuwe tent geen ruimte meer voor spandoeken, maar we werken nu met een ledscherm. En sponsors kunnen ook een plaatsje reserveren op de onderleggers van onze barbecue.”

Die barbecue op zondagmiddag wordt opnieuw verzorgd door Bjen Kwie. Kaarten voor de barbecue (met veggie alternatief) zijn te verkrijgen bij Bjen Kwie en in Spar Bosmolens. Maar je kunt ze ook online reserveren. Op de site kun je overigens online inschrijven voor meerdere activiteiten. Enkel darts is al volzet.

www.feestcomiteitbosmolens.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.