Adriaan Vandaele is nieuwe voorzitter van de Fauteuil in Kortemark

foto JDK
foto JDK
Redactie KW

Met de opening van de horeca mocht ook het Kortemarkse jeugdhuis de Fauteuil weer de deuren openen, zij het dan voorlopig enkel en alleen buiten, op een perfect georganiseerd coronaveilig terras. Het jeugdhuis ontwaakt uit een lange coronawinterslaap en voorzitter Adriaan Vandaele wil gaan voor een volwaardige en professionele jeugdwerking. Oud-voorzitter Sven Delodder blijft bestuurslid.

“De voorzittersverkiezingen gebeurden net voor de sluiting van de horeca in oktober”, vertelt Adriaan (23), die beroepshalve ingenieur-architect is. “Mijn afstuderen was een van de redenen waarom ik me kandidaat stelde, want ik ben tijdens de week in Kortemark. Ik ken het reilen en zeilen van het jeugdhuis ook al jaren en ik werkte samen met Sven een visie uit. Ik wil het jeugdhuis verder professioneel uitbouwen en gaan voor een volwaardige jeugdwerking. Constant nieuwe leden werven is en blijft een noodzaak.”

Verjonging nodig

“Vernieuwing moet er zijn”, treedt Sven Delodder (23) hem bij. “Ik studeer dit jaar af als sociaal werker en met een nieuwe voorzitter kon er ook een nieuwe wind doorheen de Fauteuil waaien. Ik was twee jaar voorzitter, maar ik blijf bestuurslid. Mijn nieuwe taak is nu barverantwoordelijke. Dit houdt in dat ik moet zorgen dat er steeds voldoende voorraad in huis is, dat alles qua logistiek klopt én dan ik altijd als eerste de nieuwe biertjes mag proeven.”

“Momenteel is de gemiddelde leeftijd van ons bestuur 23 jaar. Eigenlijk is dat oud, we willen constant bezig zijn met verjonging.”

“We zijn nog jong, maar we blijven dat niet eeuwig”, vervolgt Adriaan. “De Fauteuil moet nog steeds een jeugdhuis blijven. We wachten nog de nieuwe versoepelingen af en voorlopig kunnen we de tuin achter het jeugdhuis gebruiken, waar we iedereen op ons coronaveilig terras kunnen ontvangen.”

“We hopen tijdens de zomer enkele kleine evenementen op poten te kunnen zetten. Zo zullen we tijdens de Kortemarkse kermisin de Pastorietuin enkele optredens aanbieden. Als voorzitter wil ik er ook steeds over waken dat dit jeugdhuis is en blijft wat het hoort te zijn.”

Verouderde locatie

“We moeten op onze hoede blijven voor de gevaren voor de jeugd. Er zijn nog steeds heel wat individuen die op zoek zijn naar ander vertier, maar daarvoor zijn ze in de Fauteuil aan het verkeerde adres.”

“Op 9 juni zullen we ook weer binnen kunnen opendoen, maar laat ons zeggen dat er toch nog wat werk is aan de binnenkant. We hebben al enkele constructieve gesprekken gehad met het gemeentebestuur en we weten ook wel dat we hier niet lang meer zullen kunnen blijven. De gemeente kan in deze verouderde infrastructuur niet meer investeren en wij kunnen hier geen volwaardig jeugdhuis uitbouwen. Wat de toekomst brengt, is voorlopig onbekend”, besluit Adriaan Vandaele.

(JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier