Aangepast seizoenseinde voor TK Vlamertinge: “Ook allerkleinsten blij opnieuw te trainen”

Veel kindjes verlangden om terug in zaal te kunnen turnen. (foto EF)
Redactie KW

In een normaal kalenderjaar genieten de meeste turners in juni van welverdiende rust. Door de coronastop verlengde de Turnkring van Vlamertinge dit jaar echter het seizoen zodat de leden na een lange afwezigheid nogmaals van een deugddoende turnsessie konden genieten.

Normaal gezien eindigde het seizoen van de turnkring op 30 mei, maar de organisatie breidde met plezier nog een verlengstuk aan het vreemde seizoen. “Veel kindjes verlangden om terug de zaal in te kunnen”, vertelt Els Vanhaute, coördinator bij de club. “Met buitentraining zijn we niet gestart omdat we ons volledig hebben gefocust op de heropstart van de indoortrainingen. Na die lange afwezigheid wilden we hen absoluut nog enkele activiteiten gunnen. Daarom organiseerden we nog tot eind juni enkele trainingen. Iedereen, zelfs de allerkleinsten, waren dolblij met die heropstart.”

Herverdeling

Het nieuwe seizoen start normaal gezien in september, al blijft voorlopig alles onder voorbehoud. “Zoals de regels nu zijn, mikken we op september, maar garantie daarop hebben we natuurlijk niet. De maatregelen die we zouden toepassen, hebben we de afgelopen weken ook al ingevoerd. Dat was onder andere een herverdeling van de groepen en de invoering van nieuwe uren. Dat laatste was nodig om tussen twee trainingen door nogmaals alles te kunnen ontsmetten. Daarnaast zijn er ook aparte in- en uitgangen voorzien en blijven de kleedkamers gesloten”, legt Els uit.

De competitieturners moeten niet wachten tot september. Voor hen zorgt Turnkring Vlamertinge ook in de zomervakantie voor omkadering. “Normaal gezien is er een break, maar er was algemeen veel goesting, van zowel trainers als gymnasten, om deze zomer te blijven turnen. De afgelopen maanden kreeg iedereen wel een schema mee om hun conditie te onderhouden, maar we hoorden wel dat ze af en toe de moed wat verloren. Heel normaal in zo’n omstandigheden waar er ook veel onduidelijkheid was rond wedstrijden. Uiteindelijk hebben de jongens aan geen enkele wedstrijd kunnen deelnemen dit jaar, de meisjes slechts enkele. Een bittere pil, zeker voor de kanshebbers op titels, maar net daarom is de honger nu zo groot om terug op te starten.”

Moeilijke periode

Niet alleen voor de gymnasten was het een moeilijke periode. “We zitten met een zaal in eigen beheer, dus alle vaste kosten bleven. Ook onze sportkampen en tornooien werden afgelast, net als ons groot turnfeest in juni. Dat zijn allemaal evenementen die voor een vzw belangrijk zijn. Jammer genoeg zitten veel clubs momenteel in hetzelfde schuitje. Onlangs zijn we wel gestart met een piconverkoop. Het dekt natuurlijk het verlies van de afgelopen maanden niet, maar het is een extraatje dat meer dan welkom is. Bovendien krijgen we veel steun, zelfs van mensen die niets met onze club te maken hebben. Dat doet enorm veel deugd en geeft een boost voor de toekomst.” (LR)