50 jaar sporten en ontspannen in Zerkegem: “In de beginjaren lukte alles”

V.l.n.r. Luc Damme, Georges Lievens en Andre Van Poucke.©Davy Coghe Davy Coghe
V.l.n.r. Luc Damme, Georges Lievens en Andre Van Poucke.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Sport en ontspanning Zerkegem zorgt reeds 50 jaar voor animo in het landelijke Zerkegem. Bezieler Georges Lievens was er van meet af aan bij.

“In het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw was er in Zerkegem bijna niets om mensen in beweging te krijgen. Na het aanstellen van de nieuwe gemeenteraad wilde burgemeester Dekeyser dat er een jeugdraad werd opgericht. Maar dit lukte niet, daarom werd besloten een groep voor ‘sport en ontspanning’ op te richten. Ik werd als schepen in Zerkegem in de rol van voortrekker geduwd door burgemeester Dekeyser. En ik ben dit blijven doen, ook na de fusie met Jabbeke en vele jaren daarna. Maar ik kon rekenen op heel veel hulp. We hadden toen een sterke groep mensen die zich actief inzetten voor Zerkegem met André Van Poucke, Jaak Vanden Bussche, Lucien en Roland Vanhessche, Ginette en Claudine Vanthuyne, Gilbert Bonny, Remi Bonte, Robert Eeckeloo en Hubert Vandenberghe”, weet bezieler Georges Lievens.

“In die beginjaren lukte bijna alles wat er ingericht werd. De Vlaamse kermis is nog altijd een feest voor Zerkegem. Maar ook de fietstochten kenden toen hun oorsprong. In de jaren 70 en 80 kreeg Zerkegem ook grote namen op bezoek met Willem Vermandere, Raymond van het Groenewoud, Dimitri Vantooren of Johan Verminnen. Daarnaast werd er enorm breed geprogrammeerd. Wandelen, loopwedstrijden, kaartavonden, bals, fietstochten, zwemmen, een week van de jeugd, toneel, kleinkunstoptredens en wielerwedstrijden: eigenlijk deden we alles dat mogelijk is rond de thema’s sport en ontspanning.”

In de loop der jaren verminderde de belangstelling voor de meest courante activiteiten. “Zo viel de zwemclub zo’n 10 jaar terug weg. Maar we bleven wel onze betekenis hebben. De bewonersgroep De Wallestekkers is grotendeels uit onze basis gegroeid. Zij geven sport en ontspanning een nieuwere, actuelere betekenis. We werken goed samen. Het belangrijkste blijft immers dat er ontmoetingen en activiteiten zijn in Zerkegem. Wie daarvoor instaat, doet er eigenlijk niet toe.” (PA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.