40 jaar Modelspoorvrienden in Brugge, dit weekend Ruilbeurs in centrum de Koepel en volgend jaar jubileumfeest

Michel De Meester, Dany Provoost en Robert Neirynck bij de sporen die gedigitaliseerd worden. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse Modelspoorvrienden organiseren dit weekend hun ruilbeurs voor alles wat te maken heeft met tweedehandstreinmateriaal. “En volgend jaar organiseren we het door corona uitgestelde feest voor ons 40-jarig bestaan”, vertelt nieuwe voorzitter Robert Neirynck.

Modelspoorvrienden Brugge vzw, met vaste stek in centrum De Koepel in Kristus Koning, werd opgericht in 1981 en is dus net 40 jaar jong. Toch komt er dit jaar nog geen groots feest. Dat wordt uitgesteld tot volgend jaar.

“Onze club heeft anderhalf jaar stilgelegen door de coronacrisis. Daarom willen we nu voorzichtig weer opstarten. Voor een groot feest naar aanleiding van de 40ste verjaardag is het nog te vroeg maar dat maken we dus volgend jaar zeker goed. Dan willen we een opendeurdag organiseren met alles erop en eraan, inclusief een drankje en een hapje voor de bezoekers”, zegt Robert Neirynck, die zo ongeveer sinds het op het einde lopen van de coronacrisis voorzitter is van de Modelspoorvrienden.

“Maar een wat kleinschaliger ruilbeurs organiseren in de benedenzaal hier van centrum De Koepel in de Gerard Davidsstraat bleek wel haalbaar. We nodigen dan ook iedereen die interesse heeft in miniatuurtreinen uit op zaterdag van 9 tot 17.30 uur en zondag van 9.30 tot 14.30 uur. Op onze ruilbeurs vind je dus alles wat te maken heeft met tweedehandstreinmateriaal, decors en toebehoren. En de mensen zullen ook ons lokaal op de verdieping kunnen komen bekijken.”

En dat loont toch best eens de moeite, zo mochten we zelf ervaren. Je ziet er de miniatuurtreintjes die zowel door berg en dal als door een meer stedelijke omgeving rijden. De bar, wel op ware grootte voor alle duidelijkheid, is dan weer ingericht als een treinwagen met banken uit een écht treinstel.

Charmant

“Het is inderdaad charmant allemaal maar toch is het dringend nodig dat we wat vernieuwingen aanbrengen. Vooral dan wat de decors, de sporen en de treintoestellen betreft”, zegt voorzitter Robert Neirynck.

“Want stilstaan is achteruitgaan. Een aantal sporen is nu al gedigitaliseerd maar we zullen daar verder moeten in gaan. Momenteel hebben we een 90-tal leden, waarvan een kleinere vaste kern die telkens op vrijdag of zondag langskomt. Natuurlijk verwelkomen we graag nieuwe mensen in ons midden. Maar om onze ambities waar te kunnen maken zullen we wellicht wel verplicht zijn om het lidgeld, dat nu een luttele 35 euro per jaar bedraagt, wat op te trekken.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier