34ste editie Marktrock met Cleymans & Van Geel en Ertebrekers

Organisatoren Bart Indevuyst, Gery Desender, Stephan Denys, Bart Decrock, Arne Vanhee, Frank Neuville, Wim Decrock, Kevin Papegaey, Serge Wicke en Jerry Vanmellaerts. © MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

De organisatie van Marktrock Poperinge staat te popelen om op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus uit te pakken met de 34ste editie van Marktrock Poperinge. Cleymans & Van Geel, Ertebrekers en dj Wout tekenen alvast present.

Marktrock Poperinge zag het levenslicht op het einde van augustus 1987 met Wally& His Rockets, The Covers, Big Bill en Roland & His Blues Workshop op de affiche. Martin Dewulf, wijlen Johan Liefooghe en Eric Deroo waren de oprichters. “Na Marktrock 2017 besliste Martin in september om ermee te stoppen. Ik was sedert 2008 de ondervoorzitter en werd door de toenmalige bestuursleden naar voren geschoven om Martin op te volgen. Als voorzitter van Marktrock Poperinge is het mijn doel een sterk team achter mij te hebben en iets te organiseren waar iedereen zowel jong als oud zich thuis voelen”, zegt voorzitter Bart Decrock (49). “Mensen blij en gelukkig maken is ons hoofddoel. Onze mooie stad Poperinge op de kaart van de artiesten en muziekliefhebbers zetten, willen we natuurlijk ook.”

Voorzitter Bart Decrock werkt ondertussen 29 jaar bij Aviko Belgium, waarvan 15 jaar als ploegleider. Hij is 24 jaar getrouwd met Isabel Liefooghe en samen hebben ze twee kinderen, Jarne (20) en Rhune (17). Beide ondertussen ook medewerker bij Marktrock Poperinge.

“Marktrock Poperinge is in eerste plaats een blijvende herinnering aan mijn schoonvader wijlen Johan Liefooghe die in september 2003 om het leven is gekomen door een tragisch ongeval met zijn fiets. In augustus, na Marktrock 2003, had hij ook net aangegeven dat hij liever wat achter de schermen bleef en dit aan de jongere generatie wilde overlaten. Dit blijft me bij alsof het gisteren was. Zolang ik kan en mag, houd ik deze herinnering en traditie in ere.”

Voorbereiding

De organisatie van Marktrock Poperinge heeft een moeilijk jaar achter de rug. Dit jaar zou een verjaardagseditie worden. “Vorig jaar was er geen 34ste editie door de coronacrisis en we moesten er terug even inkomen. Daarnaast moesten we heel lang afwachten wat wel en niet mocht vanuit de regering. Voor deze editie hebben we amper drie maanden de tijd gehad om alles op poten te zetten”, zegt Bart.

“Onmiddellijk na de editie worden alle openstaande rekeningen zo vlug mogelijk betaald en wordt eind september een eindevaluatie gehouden. Gelukkig is dit altijd positief en is er een klein startkapitaal om al te werken aan de volgende editie. Vanaf dan zitten we iedere maand één keer samen met het algemeen bestuur. Het dagelijks bestuur heeft meerdere keren per maand contact via sms, mail en WhatsApp. Vanaf oktober komen de eerste namen en contacten aan bod. We proberen zo vlug mogelijk een naam vast te leggen en kijken dan wat financieel nog haalbaar is om een mooie affiche uit te werken”, legt Bart uit.

Gratis festival

“In november leggen we dan terug alles vast van podium, toiletten. In januari maken we een begroting op en vanaf februari kijken we om sponsorvoorstellen op te maken om dan vanaf eind februari/begin maart onze sponsors te bezoeken. Rond die periode worden ook contracten met artiesten opgemaakt en getekend. Vanaf mei wordt dan het drukwerk voorbereid en klaargemaakt. Juni en juli is de verdeling van affiches en banners plaatsen op verschillende locaties. In die maanden staan ook heel wat vergaderingen op de planning met de mensen van electriciteit en verlichting, catering, de stad Poperinge, brandweer, politie, Rode Kruis..” Er wordt ook tijd gemaakt om even de batterijen op te laden. Een tiental dagen wordt verlof genomen om de woensdag voor Marktrock materiaal op te halen, op donderdag start de opbouw.”

Marktrock Poperinge start vrijdag met onder andere coverband Crystal Moon. Ertebrekers, bestaande uit Flip Kowlier, Peter Lesage en Jeffrey Bearelle en Cleymans & Van Geel staan op zaterdag op het podium. Het festival blijft ook dit jaar gratis. “Volgens het laatste overlegcomité zou Marktrock mogen georganiseerd worden zoals we gewoon zijn. Het wordt een editie voor elk wat wils doordat we kiezen voor uiteenlopende genres van muziek. Van rock tot Nederlandstalige meezingers en eindigen doen we opnieuw met een coverband en dj waar een tweetal uur zal kunnen gedanst en gedronken worden.” (LB)

Bart Decrock. (foto MDN)
Bart Decrock. (foto MDN) © MICHAEL DEPESTELE

Marktrock

Opgericht in: 1987 door Martin Dewulf, wijlen Johan Liefooghe en Eric Deroo

Voorzitter: Bart Decrock sinds 2017. Verder bestaat het dagelijks bestuur uit ondervoorzitter Arne Vanhee, secretaris Bart Indevuyst, PR Frank Neuville. In het algemeen bestuur zetelen ook Serge Wicke als materiaalmeester, Stephan Denys als hoofd van de interne veiligheidsdienst, Wim Decrock als coördinator veiligheidsdienst, Gery Desender als coördinator backstage, Jerry Vanmellaerts als verantwoordelijke voor podium en websitebeheerder en Kevin Papegaey als verantwoordelijke van alle medewerkers. Het bestuur krijgt hulp van zo’n 100 vrijwilligers.

Vrijwilligers gezocht

Interesse om als vrijwilliger te starten bij Marktrock Poperinge? “De laatste twee jaar komen er ook wel al eens jongere gasten opdagen om te helpen. Dat kunnen we niet genoeg appreciëren, want wij verjongen er ook niet op. Iemand die graag zou helpen, is steeds welkom en dit dan vooral voor de opbouw van het podium op donderdag 26 augustus en vrijdag 27 augustus. Ook voor zondag in de namiddag en maandag zoeken we nog helpende handen. Op zaterdag is het vooral de vaste kern die de handen uit de mouwen steekt. Indien er wordt gewerkt bij opbouw en afbraak, kan je meegenieten in de vip-ruimte op zaterdag. Stuur gerust een mailtje naar info@marktrockpoperinge.be bij interesse”, aldus Bart Decrock. (LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier