+13 Werking houdt vast aan christelijke inspiratie: “Elke activiteit heeft bezinningsmoment”

De +13-leidingsploeg onder leiding van Gilles Devos is al klaar voor een nieuw werkjaar. Op de foto zie je onder meer Caitlin Depreitere, Martijn Cottenier, Axel Vlamynck, Harm Buyck, Gilles Devos, Donovan Eggermont en Maarten De Brauwere. © AV
Redactie KW

Aan de Koningin Fabiolastraat 12, op de hoogste verdieping van het pand dat in 2019 op kosten van het gemeentebestuur een kunstig beschilderde zijgevel kreeg, gonsde het begin augustus van de bedrijvigheid. De leiding van de +13 Werking timmerde er met houten paletten een fraaie loungehoek in elkaar waarin ze op zaterdag 5 september hun ouders willen ontvangen tijdens een gezellige ouderdag.

“Op die manier willen we aan de buitenwereld tonen waarmee wij allemaal bezig zijn”, zegt pr-verantwoordelijke Caitlin Depreitere.

Wij konden niet tot 5 september wachten en grepen de uitnodiging meteen aan om nu al eens bij de jeugdvereniging op bezoek te gaan en te polsen naar haar werking en de toekomstplannen nu ze – net als de collega’s van KSA, Chiro en Scouts – al voor de tweede keer met coronabeperkingen en -zorgen te kampen heeft.

“Corona heeft ons serieus parten gespeeld. Van maart tot eind juni heeft onze normale werking eigenlijk platgelegen”, deelt jeugdraad- en bezinningsverantwoordelijke Donovan Eggermont ons mee. “Gelukkig was tegen die tijd onze jaarlijkse fuif al voorbij. Dat zorgde voor wat extra geld in kas. Op kamp gaan, hebben wij niet moeten doen. Kamp valt bij ons niet in de zomer- maar in de paasvakantie. Het werd behelpen met interactieve activiteiten, Facebook en ons clubblaadje Vipke (voor very important plussers).”

Je moet geen koorknaapje zijn om bij ons aan te sluiten

Dankzij een goede planning kon gelukkig in juli wel een speciaal leidingsweekend plaatsvinden. “Het deed deugd om mekaar na een paar maanden toch nog eens terug te zien”, zegt voorzitter Gilles Devos. “Onlangs hebben wij na de werkuren samen ook nog een heuse loungehoek kunnen maken. Dat is goed gelukt.”

Of ze de loungehoek gaan kunnen gebruiken – bij de start van het nieuwe werkjaar of de ouderdag – valt volgens Gilles nog af te wachten. “Wij weten niet wat de nieuwe covid-reglementering nog allemaal in petto heeft voor ons en hoe onze leden en eventuele nieuwkomers zullen reageren.”

Eén keer in de maand

De eigen accenten die de +13 werking legt, zijn volgens de leidingsploeg zowel een voor- en een nadeel. “Wij komen normaal maar één keer in de maand bijeen op vrijdagavond en op woensdag tijdens vakanties”, verduidelijkt Donovan. “Dat maakt dat jongeren onze activiteiten nog perfect kunnen combineren met sport of het lidmaatschap bij een andere jeugdbeweging. Een maand moeten uitzien naar een nieuwe activiteit is echter wel lang. Gelukkig werken wij al jaren met succes met uitnodigingen waarop telkens een nieuwe activiteit wordt aangekondigd. Veel leden kijken daar echt wel naar uit. Sommigen bewust ook omdat aan zowat elke activiteit ook een bezinningsmoment is gekoppeld.”

Toch heeft de jeugdvereniging het de laatste tijd wat moeilijker om nieuwe leden te lokken. “Worden jongeren overvraagd of is dat christelijke element er plots te veel aan? Ik weet het niet”, bekent Gilles. “Nochtans moet je geen koorknaapje zijn om bij ons aan te sluiten.”

“Wij vragen alleen wat engagement bij activiteiten als onze jaarlijkse sterrentocht voor het goede doel, maar zetten ons even hard in om het carnaval en de Gullegemse jeugdfeesten tot een succes te maken”, vult Donovan aan.

Wie eens van de werking wil komen proeven, is alvast welkom op de startdag op woensdag 26 augustus van 9 uur tot 17.30 uur. Als die kan plaatsgrijpen in coronatijden, tenminste.

(André Vlerick)

Opgericht in: +13 Werking Gullegem bestaat intussen al meer dan 35 jaar. Wat gestart werd door enkele vormselcatechisten uit de parochie als een vereniging die de vormelingen op vrijwillige basis in hun tienerleven wilde blijven ondersteunen, is een volwaardige jeugdbeweging geworden die de christelijke inspiratie trouw blijft en vooral draait op de tieners zelf en hen een stuk bezinning blijft meegeven. Met Caitlin Depreitere heeft de groep sinds kort weer een leidster.

Voorzitter: In 2020 werd Gilles De Vos tot voorzitter verkozen.

Leden: De groep start haar nieuwe werkjaar met 40-tal leden.

Lokaal: De jongeren hebben hun thuisbasis in de Koningin Fabiolastraat 12.

Info: www.plusdertien.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.